zaterdag 21 augustus 2010

De naakte quilt aangekleed.

P1020420.JPG
Gisteren was ik hier gebleven, het werd me een te groot verhaal, daarom heb ik het maar in een paar stukken gesneden. De bies vouw je weer in de richting van de zijkant van de quilt en je begint te naaien 2 centimeter vanaf de hoek met een backstitch, ofwel je zet de naaimachine in zijn achteruit, wel vooruit blijven kijken, er zitten geen achteruitkijk spiegels op je naaimachine LOL. Zo ga je door tot je bijna bij het beginpunt bent aangekomen. Voor we bij de volgende foto aankomen wil ik nog even vertellen waarom ik een dubbele bies gebruik. Ten eerste is dit mooier dan een enkele bies en ten tweede met deze methode werkt een dubbele bies veel beter. De breedte van de bies hou ik op 2 inch of 5,5 centimeter, deze maat past perfect om de rand heen en geeft mooie hoeken. Maak je de bies groter dan gaat de bies en de hoeken lubberen en dat is niet de bedoeling.
P1020421.JPG
Het begin van de bies wordt in een haakse hoek gevouwen en het eind van de bies ook, maar een stukje verder dan het begin van de bies. Dit naai je in één keer vast en naai iets verder zodat je over het begin heen naait. Nu kun je de uitstekende haaks gevouwen stukken bies afknippen. Keer de quilt om zodat de voorkant naar beneden komt te liggen en begin het stuk bies wat het laatst is vastgenaaid om te vouwen en met speldjes vast te zetten net over de naad die je net genaaid hebt. Dit begin je vast te zetten met kleine steekjes, zo onzichtbaar mogelijk, stop bij het punt dat de naailijn de hoek om gaat en zet de bies vast met een paar kleine steekjes. Je draait de quilt een kwart slag zodat je weer verder kunt met het omvouwen van de bies. Ga zo door tot je aan het eind komt. Ik heb dit gisteren zitten doen op de Bee van mijn Arnhemse groepje. Het werk gaat langzaam en dat kan je beter in gezelschap doen, dan kan je gewoon meepraten, terwijl je handen het werk doen.
P1020422.JPG
Zo komt de hoek aan de voorkant eruit te zien, nu kun je ook goed zien waarom je niet door moet naaien tot aan de rand van de quilt. Op deze manier wordt je hoekje mooi in verstek gevouwen. Aan de achterkant komt het er ook zo uit te zien. Ik vindt dit zelf een mooiere afwerking dan als je voor elke rand een eigen bies maakt. Voor mij was het een uitkomst toen ik deze methode leerde. Het was weer heel gezellig gisteren met de Bee die we bij Agnes hadden. Iedereen was lekker aan het werk met datgene waar ze mee bezig waren. Ik heb hier geen foto’s van gemaakt, omdat een paar projecten aan het begin staan van ontwikkeling. We hebben Agnes kunnen adviseren in het kleur gebruik, we waren het met haar man eens. Volgende maand bij Thea eens kijken hoe ver ze weer gekomen is. Akke en Metje gaan ook rustig hun gangetje  en Thea is nog steeds bezig met het huwelijksquilt voor haar dochter en schoonzoon. Het zal nog wel even duren voor deze quilt klaar is.
P1020423.JPG
Ik had even een bruggetje nodig voor deze foto geplaatst kon worden, want hier zie je de achterkant van de hoek van de quilt. Ook is het label mooi te zien wat ik gemaakt heb voor de quilt. Toen ik met quilten begon heb ik geleerd dat je het met 2 kanten vast moet zetten onder de bies, om te voorkomen dat het makkelijk los te maken is als je quilt door iemand gestolen word. Als je naam erop staat is het jouw eigendom en dat kan ook iemand anders naam zijn. Het label wordt ook mee vast genaaid met het vastzetten van de bies. Dus als iemand met verkeerde bedoelingen het label wil weghalen zullen ze er een hoop werk aan hebben en maak alles dan maar weer eens netjes vast. Het is jammer dat je zo moet denken, maar in alle categoriën van kunst is dit geen uitzondering. Nu moet ik nog verder met de bies, als het echt af is dan zal ik de foto nog een keer publiceren.  Fijn weekend allemaal het wordt mooi weer en hier in de stad barst het tropisch carnaval los met een optocht door de stad. Ik ga wel even kijken en heupwiegen op het ritme van de muziek en genieten van de kleuren.

6 opmerkingen:

Bietje zei

Bedankt voor je duidelijke uitleg. Ik had al eens eerder gepiekerd hoe een mooie hoek in verstek te naaien, maar nou weet ik het.
De quilt is prachtig, overal is over nagedacht en staat ook echt in het teken van zigzag. Goede titel dus. Zelfs op het label een zigzagje. Jammer dat de quilt al een plekje gevonden heeft. Bij mij zou ie prima staat.

viltariet zei

Ha Aart!
Wat een mooie uitleg. Het is altijd heel moeilijk om iets wat je zelf vanzelfsprekend vindt aan een leek uit te leggen: prima gedaan! Geniet van het tropisch carnaval en tot...Riet

Nienke zei

Wat een handige methode, ik sla hem direct op, dank je wel. Je label verdient een plekje aan de voorkant maar vooruit, je kunt niet alles hebben.

Sandra zei

Hij wordt prachtig Aart. Mooie kleuren. Ben nu in Birmingham en at gisteren met Tineke. We hadden het nog even over je, positief hoor omdat je altijd zo enthousiast bent, het ging eigenlijk over je grappige oplossing met twee tunnels. Groetjes, Sandra

Klaske zei

Héhé ik ben eindelijk weer wat bij bij met het bijlezen van alle blogs!!!
Goede uitleg Aart, zo heb ik het ook geleerd..

Hannie de Beer zei

Een duidelijke uitleg Aart Zo deed ik vroeger ook altijd. Tegenwoordig zet ik de rand aan op een manier die die ik zag bij Wietske! Ik kan nergens je mail adres vinden,dus doe ik het op deze manier. Ik wil je met plezier mijn manier van randen aanzetten doormailen!