zondag 1 augustus 2010

De laatste 3 blokjes.

Gistermorgen heb ik de laatste 3 blokjes afgemaakt, nog voor ik onder de douche ging, zat ik al achter de naaimachine. Ik moet wachten op Henk, want als ik eerder ga is de vloer in de douchecabine en de badkamer al nat, de kans op uitglijden wordt dan groter. We zijn ‘s ochtends dus gestructureerd, voor alle veiligheid. We hebben heel rustig aan gedaan, kopje koffie erbij, nog eentje, lekker lezen, radio met leuke muziek, quality-time. Voor het elf uur was had ik alle 3 de blokjes klaar, dacht ik. Het is zo verrassend welke steken je gaat gebruiken en welk garen. Ik heb er echt al veel plezier van gehad,
P1020354.JPG
dat ik afgelopen week de stekenproef heb gedaan. Je pakt de lappen erbij en speurt naar het gewenste garen. Ook pak ik regelmatig effen garen erbij voor het contrast, of om juist niet het contrast. Deze foto’s heb ik expres op het balkon aan de achterkant gemaakt, omdat de houten vlonder tegels zo leuk contrasteren bij de blokken. Bij het blok hiernaast op de foto vond ik het leuk om binnen de cirkel hele fijne steekjes te zetten, daarvoor gebruik ik mijn BSR-voet, dan moet de voetdruk helemaal naar bijna het nul-punt, de feeddogs gaan naar beneden, om vrij te kunnen werken. Sorry voor de term feeddogs, ik lees zoveel engelse tekst, dat ik bijna het nederlandse woord niet meer weet. Ik gebruik dan ook de BSR-knop op de machine, dat zorgt ervoor dat er onder het voetje een rood lichtje gaat branden als je de stof beweegt. Beweeg je de stof dan naait de machine, beweeg je niet, dan gebeurt er ook niets. De eerste keer vond ik het moeilijk om ermee om te gaan, nu is het heerlijk. De stof beweeg ik dan alle kanten op, ik ben dan net een klein kind die zit te krassen, heerlijk. In de stof zaten nog 3 stippen met een andere kleur, die heb ik benadrukt om het effect te
P1020357.JPG
vergroten. Dat doe je door er om heen te naaien. Bij het groene cirkeltje heb ik een steek gebruikt met hartjes, bij het gebruikt van zo’n steek moet je niet naar de steken kijken, je moet alleen letten op je voetje en met de cirkel meebewegen. Dat is lastig, want we willen eigenlijk gelijk zien wat we doen. Maar neem van mij aan, niet doen. Het kan nog voorkomen dat ik meer gedeeltes met de BSR-voet ga bewerken, dat zal achteraf zijn. Deze BSR-voet heeft nog een stand, want als je de BSR-knop niet gebruikt, dan werkt het rode lampje onder de voet ook niet, je kunt dan gewoon met het voetpedaal werken. Dit werkt over het algemeen rustiger.
P1020356.JPG
Bij het blokje hiernaast heb ik alleen de cirkels bewerkt, toen ik de foto’s maakte vond ik dat eigenlijk wel kaal, dus nog even onder de naald gelegd en met oranje ( ja ik heb het wel), de oranje vlekken binnen de ring bewerkt. De stof die voor de ondergrond is gebruikt vind ik zo fantastisch, toen ik de stof sneed, heb ik er 2 blokken uit gesneden. Het andere blokje zie je bij het bericht van afgelopen vrijdag, 1e foto, links. Dit gedeelte is veel donkerder en oogt heel anders. Je kunt op deze foto ook heel goed zien dat we het houtwerk op de vloer van het balkon moeten vernieuwen, ik ben afgelopen week door dit plankje gegaan, het hout heeft hier erg te lijden van het weer. Door de droogte van de laatste tijd, was het hout helemaal krakerig geworden. In de herfst tot het voorjaar is het hier meestal vochtig tot nat. Daar kan dit waaibomen hout niet zo goed tegen. Weer een klus erbij voor het najaar. Ik wil het gelijk doen met de beneden buurman, die is bijna klaar met de verbouwing van zijn appartement en moet zijn balkon ook nog aanpakken. Als we het samen doen kunnen we misschien wat economischer inkopen.
P1020355.JPG
Sorry, ik was wat afgedwaald, dit is echt het laatste blok, bij deze heb ik wat siersteken gebruikt waarvan ik niet goed kon inschatten wat het effect zou zijn. Ik ben er wel content mee, maar na het versnijden en zigzaggen moet er misschien nog wel wat mee en in gebeuren. Dat is voor straks. Het zou best eens kunnen gebeuren dat ik dit nog een keer ga doen, na maandag weet ik wat ik niet had moeten doen en hoe ik het de volgende keer beter kan doen. Dat is het mooie met een leerproces. Je kunt dit misschien wel helemaal plannen, maar of er dan nog veel lol in zit vraag ik me af. Tot nu toe heb ik er al veel plezier van gehad en aan de reacties te merken jullie ook. Ik vind het ook belangrijk om er uitvoerig over te berichten, dan is het voor de lezer misschien een soort naslagwerk, hoe te beginnen en te voltooien. Ik leer zelf ook graag van anderen, voor mij is de drempel kleiner als ik er over heb kunnen lezen en de foto’s heb kunnen zien. Het nadeel van foto’s in tijdschriften is dat ze niet vergroten als je er op klikt.
P1020358.JPG
Nog één foto om te besluiten, de oranje vlekken in de stof die ik geaccentueerd heb met een oranje draadje. Het groene stofje heb ik al een hele tijd in mijn bezit, heb ik nog eens een keer gekocht in Gorinchem, ik weet niet meer hoe die quiltwinkel heette, maar ze zitten er allang niet meer. Dit schoot me zo even te binnen, terwijl ik de tekst zat te tikken en naar de foto keek. Dat is het voordeel, ik heb ooit in mijn middelbare schooltijd een type cursus gevolgd bij Scheidegger. Zie je het voor je een jong knulletje met een typemachine in een koffer, achter op de fiets, die naar zijn cursus gaat. Ik weet nog dat ik net over de grens van 120 aanslagen per minuut voor de cursus slaagde. Ik maak natuurlijk nog weleens een foute aanslag, weet dan meteen dat ik de fout maak om het gelijk te kunnen verbeteren. 10 vingersysteem blind typen, op de cursus werden dan de gordijnen gesloten en het licht uitgedaan. Nu zit ik gewoon te tikken en naar televisie te kijken, of naar de foto’s bij de tekst. Fijne zondag allemaal!

6 opmerkingen:

geni zei

Leuk gedaan, Aart!
Geweldig dat je er zo veel plezier aan beleeft en er zo enthousiast over blogt. Bedankt voor het delen!

Birgitte aka Bietje zei

Als je de foto's vergroot kun je heel goed zien dat je 'wat hebt zitten krassen'. De term die bij mij opkwam is 'Quilt-dadaïsme', misschien een nieuwe vakterm?

Birgitte aka Bietje zei

Sorry, vergeten te vragen wat je met die lapjes gaat doen? Quiltje, of een soort boekje, samen met de sampler-stekenproefjes? Je kunt dit dan als naslagwerkje gebruiken. Dat laatste is misschien wel jammer van de prachtige creaties, maar een boek pak je ook snel op om weer eens door te bladeren.

Maya zei

Ik vind het een heel spannend project om te volgen! ben benieuwd hoe het er na morgen uit gaat zien...

ina zei

hoi Aart,
Mooie blog heb je - feeddogs, in het nederlands is dat "ondertransport"; ik heb dat ook wel eens dat ik het in het Nederlands niet meer weet - ik was vanmiddag nog even bij Liesbeth in Frederiksoord en had het met iemand over "dilluted paint" - ik bedoelde gewoon verdunde verf, natuurlijk.
groetjes,
ina.

christina zei

Ze zijn prachtig geworden.

Trouwens die bsr-voet, kun je de snelhied ook heel laag zetten dan kan ie gewoon niet sneller. In de praktijk gebruik ik die voet nooit meer. De steken worden zeker niet gelijk zoals gepromoot wordt.