maandag 25 juli 2011

Iets anders!

Ik liet laatst al los dat ik er aan toe was weer eens iets anders te willen doen, afgelopen week postte Suus,http://suusquilt.blogspot.com/, een bericht waarin ze vertelde bezig te zijn met het boek van KATIE PASQUINI MASOPUST. Dat boek heet DESIGN EXPLORATIONS FOR THE CREATIVE QUILTER, ik plaatste een reactie op haar blog, waarin ik vertelde dat ik dat boek ook had liggen en er ook eens mee aan de slag wilde gaan. Daar ben ik gisteren maar eens mee aan de slag gegaan.
image0.jpg
Het hoofdstuk in het boek gaat over het onderzoeken van vormen. Je begint met cirkels tekenen op kalkeerpapier, die knip je uit en je gaat er een ontwerp mee leggen. Daarna doe je dat ook met vierkanten. Je kan ook andere geometrische figuren voor nemen, maar ik koos voor de cirkels. Toen mijn ontwerp klaar was heb ik het 3 keer gekopieerd om voorlopig genoeg te doen te hebben tijdens de laatste etappe van de tour de France. Gelukkig was ik klaar met het ontwerp gedeelte toen de tour begon, want ik was eergisteren bezig de Engelse tekst te lezen en de tour te volgen en die 2 dingen gaan niet samen!
image0-1.jpg
Het eerste ontwerp dat ik inkleurde was met koude kleuren, dat zijn de kleuren die je kunt associeren met water, dus groenen, blauwen en purperen. Eerst heb ik mijn doos met kleurpotloden maar eens op kleur gelegd, want dat was ondertussen een chaos geworden. Links lagen de warme kleuren, geel, oranje en rood, daarna als grens zwart en 2 grijzen. Naast deze kleuren, die eigenlijk geen kleuren zijn, kwam blauw, groen en purper, natuurlijk in allerlei gradaties. Ik had verwacht dat het inkleuren lekker ontspannen zou worden, maar dat had ik mis, ik vond het moeilijk om kleuren te kiezen, want je wilt niet 2 bijna gelijke kleuren naast elkaar gebruiken, want dan valt de vorm die je kleurt niet op. Na de koude kleuren ben ik verder gegaan met de warme kleuren, zie foto 2. Die opdracht gaf dezelfde moeilijkheid als die met de koude kleuren. Na de warme kleuren kon ik beginnen met de regenboogkleuren, zo genoemd omdat al deze kleuren in de regenboog zitten. Ik dacht dat dat een stuk makkelijker zou zijn, maar dat had ik weer mis!
image0-2.jpg
Ik wilde juist de koude naast de warme kleuren gebruiken en wel zodanig dat het een goede mix zou worden. Koude kleuren hebben de eigenschap dat ze gaan wijken, warme kleuren komen daarentegen naar je toe. De regenboogkleuren zijn op foto 3 te zien, nu moet ik wel zeggen dat de kleuren op de foto’s me tegenvallen, ik heb de tekeningen ingescand en ik denk dat de scanner problemen heeft met de kleuren van kleurpotloden. Misschien moet ik dezelfde opdracht eens gaan doen met verf en kijken of dat beter gaat. Al met al vond ik dit een leuke oefening, je leert er veel van om met kleur om te gaan. De volgende stap is om het om te gaan zetten in stoffen! Wordt vervolgt dus.

8 opmerkingen:

vilterietje zei

inderdaad iets heel anders, ben benieuwd naar de stoffen uitvoering:)

Hannie zei

Een goede en leuke oefening met vormen en kleuren! In stof zal het weer een heel ander beeld geven!

Liesbeth Wessels zei

Leuk om te doen, dat lijdt weer tot nieuwe ontwerpen. Ben benieuwd hoe je verder gaat. Maar dat lezen we vast wel. groeten van liesbeth

Bietje zei

Dit soort oefeningen deden wij vroeger op school. Maar dan zonder de uitleg over de kleuren.
Vraagje, in de eerste zie ik ook geel. Maar hoort geel niet in de warme kleuren thuis? Voor mij lijkt deze kleur een dissonant in de tekening.
Overigens zijn de eerste twee duidelijk favoriet hier. Op een of andere manier komen de kleuren daar veel duidelijker tot hun recht dan in de laatste.

Marianne & Marie-José zei

Ontwerpen!!zo leuk om te doen.
Als ik mijn mening mag geven over de resultaten tot nu toe, de tweede vind ik erg mooi. Het geel in de eerste vind ik ook net als Bietje niet op zijn plek. Als je alles door elkaar gebruikt kan ook maar dan zijn de verhoudingen erg belangrijk. Geel komt snel op de voorgrond. Heb je het bloemwerk bij Johnny Kraaykamp gezien, heel bont maar zooo mooi in de juiste verhoudingen. Maar dat zul jij als bloemmist ook vast weten.
Ik ken het boek niet waar de ontwerpen uit voortkomen, maar wij leerden vroeger dat je ronde vormen met rond moest verwerken en hoekig met hoekig, misschien was het wel een idee van onze juf toendertijd, maar ik ben dat nooit meer helemaal kwijt geraakt.
Veel succes met de verdere ontwerpen, het is ook mijn favoriete bezigheid.
Groetjes Marianne

marjolijn zei

Ik heb dat boek ook liggen en ben al eens aan het ontwerpen geweest. Wat een ontzettend leuk werk! Ben heel benieuwd hoe je verder gaat.
gr. Marjolijn

marijke's crea zei

Wat wij vroeger deden was de kleurvlakken met elkaar mengen dus geel met rood vlak erop een deel blijft geel een oranje een rood!
En zo ook met de andere kleuren!
Veel plezier met experimenteren!
groetjes Marijke

Suus zei

Hey Aart, goed van je om er ook mee aan de slag te gaan. Ik heb ze ingekleurd met aqarelverf, maar je hebt helemaal gelijk het is lastig om een goede kleuren combi te kiezen. Maar ook daar staat een hoofdstuk van in het boek.