Gisteren was er weer een bijeenkomst van de Art Quilt-groep Oost in Zutphen, dit keer gingen we aan de slag met transferverf en Lutrador. Liesbeth, http://kleurrijkleven.blogspot.com, had deze dag voorbereid en hoe, ze had een powerpoint presentatie voorbereid. We kregen ook een klein pakketje waar stukjes Lutrador 30, 70 en 100, zilverkleurige en goudkleurige colback en een stukje evoluon in zaten. Altijd handig om als naslag bij de hand te hebben. Het probleem met dit soort materiaal is dat het nog weleens onder andere namen wordt verkocht. Voor we begonnen verraste Liesbeth mij met de door mij gewonnen Give-away! Ik werd er gistermorgen vroeg al
mee verrast toen ik op haar blog op bezoek was. Dank je wel Liesbeth, ik ben er erg blij mee en ik vind hem erg mooi. Het is gemaakt met beschilderd vliesofix, draadjes en wat je nog meer in de prullebak onder de naaimachine kan vinden, met de strijkbout is het vastgezet op het kaft van het schetsboek.
Nu weer verder met de werkzaamheden van gisteren, we hadden ons van te voren moeten voorbereiden door papier te beschilderen met de transferverf. Ook een landschapje en fantasie schilderingen hoorden daaronder. Na de presentatie werden we aan het schilderen gezet, daarbij kon je via kaarsvet een resist op het papier maken, als je er daarna transferverf overheen aanbrengt wordt de verf niet opgenomen in het papier. Ook kan je stempelen met bubbeltjes folie of een stempel, mogelijkheden genoeg.
Als je het papier goed nat maakt kan je de schildering ook afdekken met vershoudfolie, het moet dan minstens 24 uur drogen, voor je de folie kunt verwijderen. Ook het bestrooien met zout op de vochtige verf geeft een leuk effect. Binnenkort laat ik zien wat ik hiermee heb gedaan, want het ligt nog te drogen. Hiernaast liggen al onze proefjes te drogen, onderin met de witte slinger ligt een resist schildering met kaarsvet van Annemieke, je kunt hiervoor gewoon een kaars nemen waar je een tekening mee maakt. Het beschilderde papier leg je daarna met de beschilderde kant naar beneden op een synthetische stof, hoe synthetischer hoe beter de kleur wordt overgebracht. Het overbrengen gebeurt met het strijkijzer, leg wel onderop en bovenop bakpapier, anders blijft er niet veel over van de synthetische stof. Het papier kun je ook in repen scheuren en een vlechtwerkje van maken, dan krijg je iets als dit.
Ik heb hier een stuk synthetisch vitrage voor gebruikt waar een soort watermerk in zit. Ik had ook een paar gedroogde ginkgo bladeren mee genomen en die onder de schildering van het landschap gelegd, het resultaat is een afdruk waar de vorm van de bladeren in uitgespaard waren. Bij het weghalen van de bladeren zag ik dat de verf ook was opgenomen op deze gedroogde bladeren, ik heb ze omgekeerd en weer op de ondergrond gelegd, bakpapier er overheen en weer het strijkijzer erop, op de ondergrond was de verf getransferd.
Ik kan nog wel meer vertellen, maar het lijkt me voor vandaag even genoeg. Dit is zeker iets waar ik heel veel mee kan doen, het zal wel meer te zien zijn hier.
9 opmerkingen:
Wat leuk dat je hier de mogelijkheden even uitlegt. Ik ben zelf ook met transferverf aan het experimenteren op het ogenblik en die van het plastic folie had ik nog niet bedacht. Ik ken die truc wel van het gewoon op een schilderdoek schilderen. Je krijgt inderdaad een heel mooi effect. Het maakt ook een groot verschil wat voor plastic je gebruikt.Groet,
Joke
jullie boffen met zo'n leuke en leerzame workshop van liesbeth. ik volg haar blog ook en ben helemaal kapot van al haar ideetjes!:)
Geweldig leuk zo'n workshop! Er zijn zoveel mogelijkheden met transferverf.
En ook nog de leuke give away gewonnen, prachtig!
Fijn dat je zoveel uit een workshop kunt halen nietwaar en bedankt voor zoveel uitleg!
Geniet van je weekend!
Wat zijn er toch veel mogelijkheden met onze hobby. Wat ook heel mooi werkt met transferverf is de goedkope fleece van Ikea (€ 1,99). Prachtige heldere kleuren.
gr. Marjolijn
Wat een leuke give away!! Zo zie je maar weer wat je met afval kunt doen. Ik heb ooit op een tentoonstelling een quilt zien hangen, en daarnaast een artquilt??...de reststofjes en draadjes van quilt 1, op vliesofix, zwarte tule eroverheen en daarna gemeanderd met verlopend garen! Heel leuk!! En dat is zeker al 15 jaar geleden! De technieken met verf en stempelen, krimp enz worden nog steeds uitgebreider!!! Twee van onze bee-ers doen dat ook, met super effect!!! Helaas ben ik minder creatief, maar ik heb lol in wat ik doe en krijg er ook nog energie van, en dat is voor mij het belangrijkst!!
gezellig weekend, liefs, Syl
je kunt wel zien dat het heel afhankelijk is van welk stof je gebruikt. Jouw patronen komen in ieder geval schitterend uit.
Zoals Sylvia schrijft, als je er maar energie van krijgt, zo is het! Heeeel veel energie. Prachtige resultaten Aart!
Wat prachtig met die zwarte ondergrond, dit vraagt naar meer.
Een reactie posten