maandag 15 april 2013

Regiodag 2013!

Vandaag is weer de regiodag van de regio West-Gelderland in Bennekom. Jacqueline Arts en ik hebben ons weer voorbereid om er een leuke dag van te maken. Vorig jaar plaatste ik ook een bericht over het werkje wat op stapel staat, dit keer 2 werkjes, en plaats het wat later dan gebruikelijk om te voorkomen dat mijn blog al gelezen is voordat het spektakel gaat beginnen.


We beginnen eerst met een vouw werkje, dit keer een cirkel van stof die tot een driehoek gevouwen wordt.

Eerst wordt de cirkel met naadtoeslag uit de stof geknipt, de naadtoeslag wordt ingeknipt en de lipjes die ontstaan worden vast geregen. De tussenvulling wordt in een driehoek geknipt of gesneden en op de cirkel gelegd. De flappen van de cirkel die buiten de vulling vallen worden omgevouwen en vastgezet met een speldje.

De randen van de cirkel kunnen met de hand vast worden geappliqueerd of met de naaimachine worden vastgezet.

6 Driehoeken vormen een zeshoek die ook weer aan elkaar worden vastgezet. Als je een stopvoetje op de machine zet en het transport laat dalen dan kan deze bloemvorm op de driehoek worden gezet. Dit kan de basis zijn voor een naalden- cq speldenmapje, als je het dubbelvouwt en de 2 drukkertjes op de hoeken zet.

Het tweede werkje is een 3d werkje, waarbij paternoplaat als basis wordt gebruikt. Een bladvorm wordt uitgeknipt, een stofje wordt er omheen getrokken en een kleinere bladvorm wordt ook omtrokken met stof. Dit wordt op elkaar geappliqueerd. Dit wordt 3 keer gedaan, 2 bladvormen worden aan de 3e vastgezet, zodat er een mosselvorm ontstaat. Druk je nu op de 2 punten dan opent de mossel zich.

Het werkje waar ik afgelopen zondag over schreef, bij het bericht over de boottocht over de Vecht, was precies deze mosselvorm, Jacqueline en ik hebben er erg om moeten lachen. Er zijn vandaag 6 mensen aanwezig die dit nu voor de 2e keer gaan maken, maar er zijn vandaag nog 84 anderen die dit misschien nog niet kennen. Deze mosselvorm is geschikt om er iets in te stoppen, vingerhoek, bonbon, geld en kan een leuke verpakking zijn voor een kadootje. Morgen meer, misschien met foto's van de show and tell.


4 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Leuk zeg deze werkjes voor de regiodag! Veel succes!

Rita zei

Het was heel gezellig bij jullie in Bennekom, zal gauw het mosseltje maken voor mijn vingerhoed ( raakt het nooit meer weg) gr. Rita

Marion zei

Leuke werkjes hadden jullie! Dat vouwwerk zou nog wel eens wat voor een van onze volgende regiodagen kunnen zijn. Denk dat we ca 8 jaar geleden al een japans vouwwerk (vierkant) hebben gedaan. Dus misschien kan het weer in een variatie...
Lees al dat het ook bij jullie gezellig was. Doet altijd goed om dat te horen/lezen, toch?

Chriss-Cross zei

Wat een leuke werkjes hebben jullie verzonnen! En een gezellige dag gehad! Heerlijk dat je inspanningen zo gewaardeerd worden.