Appliqueren is een techniek, die voor velen lastig onder de knie te krijgen is. Daarom wil ik vandaag eens laten zien hoe ik dat deed en doe. Sinds kort doe ik het anders en dat bevalt me heel erg goed. Je begint altijd met het onderliggende patroon, die hoef je niet in zijn geheel te appliqueren, omdat het
patroon wat over de onderste heen ligt een deel overlapt. Ik zet het te appliqueren patroon vast met kleine speldjes. Voorheen begon ik aan de bovenkant van het te appliqueren patroondeel, ik stak de naald van onder de stof naar boven toe, net in het randje van de stof. Daarna stak ik de punt van de naald naast het patroon in de onderstof en stak de naald naar boven in het randje van het patroondeel. Hierbij waren vaak de steekjes nog te zien. De patroondelen maak ik van Freezerpaper, welke ik op de stof strijk en de delen worden met naadtoeslag uitgeknipt. Daarna knip ik de naadtoeslag in, op de rechte stukken zijn er minder inknippen nodig, maar in de bochten meer. Daarna worden de lipjes naadtoeslag omgevouwen over het Freezerpaper malletje. Met mijn nagel van mijn duim vouw ik die lipjes om, zet er nooit een strijkijzer op want dan worden de vouwen te scherp. Als alles klaar is, rijg ik de lipjes op zijn plaats met gewoon garen. Ik overweeg om de patroondelen met een rijgsteek op de ondergrond vast te zetten, omdat dan de speldjes overbodig worden, daar blijf ik nog wel eens achter hangen met mijn garen, als ik aan het appliqueren ben. Maar dat moet ik nog uit testen.
Nu begin ik aan de onderkant van het patroondeel. Het lijkt net of dat niet veel verschil zal maken, maar het is net als met het afgieten van de aardappels. Doe je dat van je af, dan is het veel lastiger om te zien wat je doet, doe je het naar je toe, dan gaat het veel makkelijker. Misschien een raar vergelijk, maar ik kon zo gauw niets anders verzinnen. Je begint nu ook met de naald van onder de stof naar boven in het randje van het patroondeel te steken. Aan het eind van de draad zit een knoopje. Je steekt de naald weer in de onderstof naast de plek waar je net naar boven gekomen bent, maak een klein steekje en kom boven in de rand van het patroondeel. Er zijn stukken die ik steekje voor steekje doe, maar bij rechte stukken of nagenoeg rechte stukken maak ik drie steekjes achter elkaar. Je trekt de draad niet verder voor je de volgende steek maakt. Als de drie steken klaar zijn, leg ik mijn duim op de stof en trek de draad in één keer aan, zodat alle drie de steken ineens vast komen te zitten, wel stevig aantrekken. Natuurlijk niet zo stevig, dat de stof gaat rimpelen, maar je kunt behoorlijk aantrekken. Nu komt de uitleg waarom de patroondelen niet gestreken moeten worden, nadat
de lipjes op hun plaats zijn geregen. Een gestreken vouw is scherp en een gevouwen vouw is rond, het is veel makkelijker om in een ronde vouw te steken met een naald. Doordat je na het bovenkomen van de naald door de vouw weer in de onderstof steekt en de draad aantrekt, krult het patroondeel een heel klein beetje om en dat zorgt voor een nette afwerking. Op de foto hiernaast zie je de drie steekjes die ik gemaakt heb en het garen wat meegekomen is met elke steek, het lijkt een rommeltje als je bezig bent, maar na het aantrekken van het garen is alles mooi glad. Ik kreeg hier een aantal vragen over, dus daarom laat ik het vandaag maar zien, de foto’s zijn mooi geworden, vind ik zelf. Ik ontdekte een stand voor macro foto’s dus die heb ik hier maar mee uit getest. Ik heb wel gemerkt dat ik de flitser uit moest zetten, anders bleef er niets over van de zichtbaarheid. Waarschijnlijk komt dat door de beperkte afstand en het feit dat er spelden in de stof zitten. Licht wordt verstrooid door het glimmende metaal.
Op de foto hiernaast zijn de aangetrokken drie steken te zien. Omdat dit patroondeel onder het andere ligt klap ik iets van de rand van het bovenste deel om en zet dat vast met een speld. Dan kan ik nog een paar steken appliqueren en verdwijnen die steken dus onder het bovenste patroondeel. Wanneer het onderste helemaal klaar is kan ik met de schaar voelen tot waar ik geappliqueerd heb en knip ik het deel wat onder het bovendeel ligt weg. Zo krijg je geen grote bobbel stof, vooral te zien als verschillende stof lagen elkaar kruisen en op elkaar liggen. Heb je daar geen last van, dan kan je dat natuurlijk laten zitten, maar ik vind het prettig om niet te veel hoogte verschillen te krijgen.
Ik wil nog even kwijt, dat de achtergrond van dit blog een berg is, de lucht is blauw en de druppels zijn druppels van de smeltende sneeuw. Dus het is geen regenfoto! De zon mis ik hier niet in en dat ben ik
meestal zelf. Met die zonnige gedachte schrijf ik deze berichten ook altijd. Eens in de 10 jaar ben ik misschien een dag chagrijnig, ik weet eigenlijk niet wat het is. Ik mopper ook nooit als het regent, want na regen komt zonneschijn!!!!
Ik hoop dat ik weer een goede daad heb gedaan vandaag en dat jullie hier wat aan hebben. Er zijn mensen die zeggen: Af is belangrijker als netjes, daar ben ik het niet mee eens. Veel plezier vandaag en geniet vanavond van de Detective!
6 opmerkingen:
Dat heb je keurig uitgelegd Aart!!
Je zou in plaatst van het erop spelden of rijgen ook de lijmstift van sewline kunnen proberen, heb ik van de week gedaan met een dear jane blokje werkt perfect,want ik blijf ook altijd met de draad achter de spelden haken, hoe klein ze ook zijn.
Ennuuuuuuh wat betreft de detective, hier word gevoetbald!!!!
Duidelijke uitleg,dank je wel Dit ga ik uitprinten om deze werkwijze ook eens proberen, ik ben tot nu toe niet tevreden over mijn appliqeer werk.
Omdat ik nog een beginner ben met appliceren, heb ik veel aan je uitleg gehad. Dank je wel. Mooie foto´s ook!
groetjes berbel
Hoi Aart,
Help ! Wat gebruik je een grote naald; of lijkt dat maar zo door de macro-foto's en is het een echt applicatienaaldje ?
Begrijp ik het goed, dat je de eerste keer je naald "van je af" in het stof stak ?
En nu steek je de naald "naar je toe" in het stof. Dat is goed. Doordat je foto's gemaakt hebt is je naairichting niet meer zo duidelijk. En dan nog een tip: steek altijd "een tikkie terug" in de onderstof; dus waar je draad uit de applicatie komt, een fractie terug ónder de applicatie in de onderstof steken.
Lieve groetjes,
JOS.
Leuke lay out, dat leest wat makkelijker dan de vorige.... Heldere uitleg, die ga ik onthouden, dank je wel.
ha, die AArt, hier noord holland weer eindelijk in de lucht!!!
dank voor je felicitaties!!
we zijn helemaal happy!!
leuk dat je je blog veranderd hebt, persoonlijk kan ik het nu beter lezen, vond het zwart soms lastig, komt ook omdat ons beeldscherm voor het raam staat.
maar daar had ik een oplossing voor, hoor, gewoon selecteren, die tekst en ik had witte letters.....;).
mooi uitgelegd dat appliceren en wat leuk dat je zo geinspireerd bent door het boekje van Hilly!!!
ik ga je hopelijk weer regelmatig lezen, groetjes van mij!!!
Een reactie posten