Afgelopen herfst had ik voor DS een sweater gekocht en die met diverse zeven gezeefdrukt. Daar is hij nu uitgegroeid, dus er moest iets nieuws komen. Daarom nu T-shirts, het wordt immers steeds beter weer.
Ik heb 2 T-shirts gekocht voor hem, een maat groter dan dat hij nu draagt, hopelijk kan hij er de zomer mee door. Ik span het shirt over de top van de strijkplank, onder het shirt zit plastic, om te voorkomen dat de strijkplank vuil wordt. Ik gebruik altijd een oud pasje om de verf door de zeef te drukken. Je begint bovenaan, mocht er niet genoeg verf op de zeef zijn gelegd dan vul ik die nog aan.
Uiteindelijk is dit de voorkant van het shirt geworden. Na het zeefdrukken wordt het shirt even met rust gelaten, na een half uur draai ik het binnenste buiten, om het shirt eerst aan de binnenkant te kunnen strijken. Soms is de verf aan de binnenkant te zien, maar meestal niet. Afgelopen zaterdag was er een vraag die me gesteld werd, de vraag luidde, wat het verschil was tussen verf en inkt. Ik wist er niet gelijk een antwoord op, maar Janine van http://www.mijn-eigen.nl, stond vlakbij en zij gaf het antwoord. Verf, als acrylverf is een topic, die vormt een laagje op de stof, inkt – en ook b.v. procion.MX – dringen in de stof. Wij, in onze taal, hebben geen apart woord voor verf, daar kan acrylverf mee bedoeld worden, maar ook procion.MX. In de Engelse taal heb je het onderscheid tussen paint en dye.
Als je zeefdrukt op stof of je stempeld met andere verf, dan is het het beste om eerst de achterkant van de stof te strijken en daarna de voorkant. Dit is om met behulp van de warmte de verf nog wat dieper in de stof te laten dringen. Doe je eerst of alleen de voorkant, dan ligt de laag verf alleen op de stof. Het is een weetje! Hiernaast de tweede T-shirt, hiervoor heb ik een grotere zeef genomen en gewerkt met 3 kleuren, die naast elkaar op de zeef zijn gelegd. Na het strijken heb ik er met trapsuutjes verf op gestempeld. Dit keer heb ik de ontkleurder niet gebruikt, de volgende keer maar. Ik heb wel een idee in mijn hoofd, ik wil kijken of het mogelijk is eerst een draad door de stof te rijgen en daarna de ontkleurder met een kwast op te brengen. Als je na het ontkleuren de draad dan weg haalt zou er, theoretisch, strepen te zien moeten zijn. Een beetje het idee van Shibori verven. Misschien aankomende winter, of ik moet het eens uitproberen op mijn eigen T-shirts. Voor de duidelijkheid heb ik deze twee shirts eerst gewassen, maar zonder wasverzachter te gebruiken. Voor dat deze shirts worden afgeleverd, gaan ze ook nog een keer in de was. Ik hoop dat DS ze leuk vind, ik heb al een dikke knuffel gekregen toen ik vroeg of ik nog shirts voor hem moest maken.
10 opmerkingen:
Wat heerlijk als je zo bezig kunt zijn voor DS. Vooral dat tweede t-shirt vind ik erg mooi geworden. Hoe oud is DS?
Leuk om zo bezig zijn voor hem, ziet er leuk uit. groeten van liesbeth
Leuk idee om een uniek T-shirt te maken!
Leuk om zo de t-shirts op te pimpen! Een goede uitleg over het verschil tussen inkt en verf. Heel logisch toch. Maar wat ik me afvraag, is de inkt niet te dun om te zeefdrukken?
prachtige t-shirts en mooie technieken:)
Is Guido er alweer uitgegroeid, ik weet nog dat je ermee bezig was!!! De kids lijken we Pokon te krijgen!!! Deze tshirts zijn wel superstoer, hoor, zal ie vast blij mee zijn!!!
je boekomslag is ook leuk geworden en zo maak je nog iemand blij!!! Dat is jou wel toevertrouwd!! Liefs, Syl
Wat mooi gedaan Aart, ik hoop dat je zoon er blij mee is!
Wat betekent DS?
Leuk, zo'n uniek t-shirt!
prachtig, vooral het onderste. Wat een bofkontje, die zoon van jou!
Een reactie posten