maandag 7 maart 2011

Proefjes.

Gisteren heb ik wel gelachen om de reacties. Iedereen is gevallen over het feit dat er bij mij 100 uur in een dag zitten. Dat heb ik er expres neergezet, omdat er vaak wordt gereageerd of ik wel slaap, het lijkt of ik de hele dag bezig ben, dat valt wel mee! Maar toch leuk, die reacties.
Ik ben aan een gedeelte van de quilt bezig, wat erg veel concentratie vergt en ik wil geen fouten maken. Er is nog de vraag bij mij, welke ondergrond ik ga gebruiken. Daarom heb ik een paar proefjes gemaakt.
P1030049.JPG
De foto is een beetje vaag, maar toch is het te zien, welke proefjes ik gedaan heb. Ik heb 2 delen nodig waarop tekst geborduurd wordt met de naaimachine. Gebruik ik stof dan is dat zeer bepalend aan de onderkant van de stof, waar de tekst gedeeltes moeten komen. Ik had tekst geborduurd op stof, de ecru stof die je aan de linker bovenkant ziet, waar mijn naam op staat. Ik heb deze stof geverfd met trapsuutjesverf, blauw en geel gemengd geeft groen. Op zich komt het goed uit, maar de kleur zou lichter moeten zijn. Gistermorgen vroeg kreeg ik ineens het idee dat de ondergrond doorzichtig zou moeten zijn, daarom heb ik Lutrador genomen en daar met de strijkbout repen papier met transferverf op gestreken. Toen ik begon met de letters borduren heb ik achter de Lutrador een stuk PAPER SOLVY van Gütermann gedaan. Paper Solvy is een product dat eruit ziet als papier, het bestaat voor 90% uit Cellulose en voor 10% uit Polyvinyl alcohol, het is in water oplosbaar. Na het borduren heb ik het stukje Lutrador in een emmertje met water gedompeld en de Paper Solvy loste meteen wel op, de Lutrador blijft goed in het water en de transferverf ook. Dit was nog een vraag voor mij, hoe deze twee zich zouden houden.
P1030050.JPG
Bij het rechter stuk Lutrador heb ik het materiaal geverfd met trapsuutjesverf, dit moet wel met warmte worden vastgezet in het materiaal. Ik heb iets te veel warmte gegeven, maar het is een proefje, dus niet erg. Toen ik dit ging borduren heb ik bij de eerste paar woorden weer de Paper Solvy gebruikt, maar ik vroeg me af tijdens het borduren of dat voor de Lutrador echt nodig was. Daarom heb ik het bij de laatste woorden niet gedaan. Conclusie: de Paper Solvy is niet echt nodig, de Lutrador is stevig genoeg om op te borduren. De trapsuutjesverf loste ook niet op in het water, tijdens het oplossen van de Paper Solvy.
Ik ben eruit, ik heb transferverf met de strijkbout opgebracht op 2 stukken Lutrador en als ik een dag voor mezelf heb ga ik heel rustig tekst borduren op de Lutrador.

6 opmerkingen:

Liesbeth Wessels zei

Aart leuk om te lezen wat je allemaal uitgeprobeerd hebt, daar kan iedereen wat van oppikken. Heb je wel eens geprobeerd met free motion letters te naaien in schrijfschrift ? Wel even oefenen maar het wordt heel mooi.
groeten liesbeth

christina zei

Ik ben benieuwd waarom je voor transferverf hebt gekozen ipv trapsuutjes. Ik had er dus nooit bij nagedacht dat je ook tekst op lutradur kunt naaien. Stom he, want je kunt er immers ook 'gewoon' op naaien. Fijn dat je het probleem toch weer hebt kunnen oplossen.

Shirley zei

Na een heftig weekendje even kijken hoe het tuintje er bij staat in het paradijs, nou, geweldig dus. Lekker aan het experimenteren, en een teaser over wat je hebt gekregen voor je as verjaardag, mm, vast iets technisch.

edith zei

ik ben het met Liesbeth eens, freemotionletters zijn mooier dan de letters uit de naaimachine waar altijd zo'n rechte rand onder komt te staan. Verder vind je blog fantastisch en je kleuren van je lapjes ook! Daar kan ik nog wat van leren. Suc6
Edith

sylvia zei

je kunt heel mooi een quilt doorquilten door dmv free motion letters, namen of teksten,denk aan een gedichtje, te naaien!!!
ik liep vier dagen lezen achter bij je, dus heb over 400 uren quilten enz bijgelezen.....;)
ben heel benieuwd naar je verjaardagskado!!!
ik heb samen met Jan het mijne net besteld!!! liefs, Syl

Dea zei

Leuk om over al je probeersels te lezen, Aart. Daar leren we allemaal weer wat van.