Op het blog van Ina, http://ina-quiltsandmore.blogspot.com/2011/01/vlechtwerk-van-tyvek.html kwam ik het vlechtwerk tegen met Tyvek, wat ik binnenkort ook een keer wil ontdekken. Maar ook kwam ik vlechtwerk tegen met stof wat in gebogen lijnen wordt gevlochten, ik heb daar eens naar gekeken en bedacht hoe dat tot stand kwam. Gister heb ik 2 vierkante lapjes gepakt en ben gaan snijden, het zijn in mijn geval 2 dezelfde lapjes, maar als je het ene lapje omkeert, dus met de verkeerde kant voor, dan ontstaat er ook kleurverschil.
De reepjes van het ene lapje heb ik op een ondergrond gelegd en ze per stuk met een speld vast gezet. Daarna het andere lapje wat al omgedraaid was een halve slag gedraaid en tussen de banen van lapje 1 door gevlochten. Per baan heb ik de stroken gelijk vast gezet met een speld totdat ik alle stroken had gebruikt. Daarna heb ik het blok onder het voetje van de naaimachine geschoven en met een dichte zigzag steek vastgezet. Ik heb hiervoor van kleur verlopend garen gebruikt in dezelfde kleurstelling.
Dit geeft een mooi effect! Eigenlijk was het blokje snel klaar en ik vond het niet lastig om te doen. Deze techniek vraagt erom om nog eens gebruikt te worden in een ander project, die zich in mijn hoofd en deels in mijn schetsboek bevind. Ik ga dan wel andere kleuren gebruiken, want deze lapjes komen uit de oude doos en zijn alleen maar gebruikt om te experimenteren. Toch handig om zo’n bak met ‘lelijke’ lappen te hebben. De lap voor de achtergrond is ook uit die oude doos. Nog een paar nachtjes slapen en ik mag het blok tonen wat ik voor de Round Robin heb verstuurd, ik heb al vernomen dat er een randje van 5 centimeter omheen zit, maar dat zie ik pas rond 1 december, da’s iets meer dan een paar nachtjes slapen. Ik wacht het rustig af.
6 opmerkingen:
Hallo Aart,
Het is inderdaad een leuke techniek. Ik pas het vaak toe, zowel met stof als met papier (foto's b.v.). I.p.v alleen te zigzaggen op de naden kun je ook op sommige van de naden een mooie draad onder de voet leggen en die mee naaien zodat je variatie krijgt.
superleuk aart! wij noemen het de kleuterschooltechniek. hier in het zuiden leerden de nonnetjes alle kindjes vlechten met papieren repen, vandaar!
lieve groet, riet:)
Het werk gaat iets minder trekken als je he vele stikwerk doet als de quilt gedubbeld is. Bij Wil hadden we de stof ook eerst op vliesofix gestreken, daarna gesneden en dan geplakt op een ondergrond. Dan dubbelen en dan doorstekken en je hebt een goede platte lap. Het blijft een erg leuke techniek.
Een leuke techniek die we op de kleuterschool leerden,maar doot deze varitatie met stof weer helemaal in is!
De tips van Joke zijn ook het proberen waard!
Goh, wat toevallig. Ik had gisteren ook net een stukje over vlechten met stof op mijn weblog (http://the5oaks.web-log.nl/ennovy/) gezet. Het is een leuke techniek waarje mooie effecten mee kunt bereiken.
ja, deze techniek ken ik! daar heb ik een blok van liggen uit mijn 'art'periode!! ook eerst vliesofix erachter, toen vlechten en de naden versieren!!!
was leuk maar nu ligt het......
gelukkig zit ik nog wel steeds in mijn 'Aart'-periode en daar blijf ik wel mee bezig want die verrast me steeds weer en meer......:)
Een reactie posten