donderdag 6 oktober 2011

Tutorial snijtechniek van het werkje van gisteren.

Hannie heeft me vandaag aan het werk gezet, ze wilde meer weten van de snijtechniek. Het was niet veel moeite, het kostte me maar een uurtje.
P1030681.JPG
We begonnen met 4 lapjes van 20 x 20 cm die we diagonaal hebben doorgesneden, daardoor krijg je driehoeken. Eén deel van de driehoeken heb ik omgeruild met anders gekleurde driehoeken. Die driehoeken zijn 2 aan 2 aan elkaar genaaid zodat er weer een vierkant ontstaat. Hiernaast op de foto zijn de 4 samengestelde vierkanten te zien. Ik had gisteren een vierkante liniaal bij me van 20 x 20 cm, een lange liniaal paste niet in mijn tas. Er waren dames aan tafel die zich afvroegen wat ik aan het doen was, ik vouwde de vierkante stoffen diagonaal op elkaar en sneed de driehoeken haaks door, op deze manier kan je vierkanten ook doorsnijden als je liniaal korter is dan de diagonaal. Voor mij was dit gesneden koek, maar voor anderen blijkbaar niet.
P1030682.JPG

De 2 kleurige vierkanten worden doorgesneden op de manier die hiernaast te zien is. Hierna kun je de punten van de verschillende blokken met elkaar uitwisselen, maar ik heb de linker delen ook nog verder verdeeld. Dit om de kleuren meer te kunnen verdelen. Je kunt ook een biasbandje tussen de stukken naaien, op de eerste foto van het bericht van gisteren is dat te zien. Ik heb er nu niet voor gekozen!
P1030683.JPG
De 4 ontstane blokken heb ik hiernaast bij elkaar liggen, ze zijn niet allemaal even groot dus moeten op maat worden gesneden, ik heb 16 x 16 cm er van gemaakt. Hier zijn helder gekleurde stoffen gebruikt, maar ik kan me indenken dat het met andere stoffen ook een leuk effect zal geven. Misschien een manier om een grotere quilt te maken voor een loterij of sponsoractie en gelijk een poging doen om van oudere stoffen af te komen. Het is dan ook aan te raden om er stofjes in te gebruiken die niet al te goed kleuren. Dat geeft vaak een interessant effect.
P1030684.JPG
Op de foto hiernaast heb ik de blokken allemaal in dezelfde richting gelegd, de lange lijnen in de blokken geven dan richting aan, zodat je er ook een interessant quiltpatroon op los kan laten. Kortom een snijtechniek waar je veel kanten mee uit kunt. De laatste foto laat de blokken zien die op maat zijn gesneden, ik moet ze alleen nog aan elkaar naaien, voor deze tutorial is dat niet echt nodig.
P1030685.JPG
Ik hoop dat jullie het een leuke snijtechniek vinden, misschien is het in een vrije snijtechniek ook leuk of in gebogen lijnen.

8 opmerkingen:

vilterietje zei

hihihihi, ik las: tutorial smijttechniek!
na de eerste keer snijden was ik de draad al kwijt:)

Tilly zei

Bedankt voor je tutorial, volgens mij begin ik het te snappen, ga het opslaan en zeker een keer proberen,bedankt voor de moeite Aart. Groetjes Tilly

marjolijn zei

Dat is een hele duidelijke uitleg, Aart. Dankjewel.
gr. Marjolijn

Elly's freubel hoekje zei

Dank je voor de goede uitleg
Weer wat opgestoken
Freubelgroet,Elly

Hannie de Beer zei

Echt reuze bedankt Aart! Hier kan ik mooi mee aan de slag om een Dromenquilt te maken.,van mijn 2 kleurenseries lappen! Niet meteen, want eerst komt de tt van het ROC waar ik kleine werkjes voor aan het maken ben. Maar de winter moet nog beginnen!
De foto's zijn al uitgeprint!

vilterietje zei

ha aart! ik kan de lappen niet meer oververven, het is shibori en de bindingen, stiksels, klemmen zijn er uit:)

Shirley zei

Ja, leuke techniek, ongeveer als de tovertegels van een jaar of 10 geleden, maar dan speelser. Ja, de felle zelf geverfde stoffen komen mooi uit.

sylvia zei

Dit is ineens wel heel wat anders dan in je vorige blogjes!! Dit kan ik ook beter volgen....;)....de techniek van stofverven, bleken enz is soms wat ingewikkeld als je er geen verstand van hebt.........:)Daar bedoel ik zeker niet mee dat je het niet duidelijk beschrijft, integendeel, maar al die ingredienten......pfiew..