woensdag 21 juli 2010

Stofverven met behulp van warmte.

Gistermorgen al vroeg begonnen met alle benodigde spullen klaar zetten. De katoenen stof was al pdf, dat wil zeggen prepared for dyeing, ofwel klaar om te verven. Dit had ik een aantal maanden geleden al gedaan, door de katoenen stof in een emmer met water te zetten, waar zout en soda-ash is
P1020312.JPG
toegevoegd. Deze emmer heb ik een hele nacht laten staan, de katoentjes de volgende morgen uitgewrongen en op een wasrekje aan de lucht laten drogen. Daarna zijn de lappen opgevouwen en opgeborgen, daarom kon ik ze nu gewoon pakken.
Vanmorgen heb ik de lapjes even ondergedompeld in water en gelijk uitgeknepen en in zakjes gedaan, ik heb er nog wel even 5 milliliter oplossing van water,zout en soda-ash bij gedaan. Per zakje heb ik er daarna de verfstof ingespoten met behulp van een optrekspuitje. sommige zakjes heb ik gevuld met 8 ml verfstof of 4 ml, voor een lichtere kleur en sommige met maar 2 ml verfstof. Er zijn ook zakjes gevuld met 4 ml van de ene kleur en 4 ml van de andere kleur.  Het viel me tegen dat de hoeveelheid verf die ik had nog lang niet op is geraakt, want ik wilde het opmaken. Het geel is nu wel opgegaan. Ook heb ik trucjes proberen uit te halen, 1 lapje heb ik opgevouwen tot een smalle strip en daarna in driehoekjes opgevouwen. Bij een ander heb ik dat ook gedaan en in de lange zijden is dit lapje vastgezet met knuipers. In een ander lapje heb ik aan alle twee de uiteinden een knoop gelegd, 2 lapjes zijn opgedraaid, zodat
P1020311.JPG
alles in elkaar draait. Nu maar rustig wachten op de resultaten. Eén lap heb ik na vochtig gemaakt te zijn om een lege wijnfles gedraaid en met grote elastieken vastgezet. Daarna heb ik er met een grote kwast blauwe verf op gestreken, ook met rode verf heb ik dat gedaan. Deze fles staat nu ook op het balkon, ik hoop dat de verf zich gaat verspreiden door de stof. Het is nu dinsdag, dat ik deze stoffen verf, ik wil het laten hangen tot donderdag. Dan moet het uitgespoeld worden en gedroogd. Om de kleuren te fixeren moeten de stoffen gestreken worden.
Ik wil iedereen bedanken voor de reactie die ik ontving de afgelopen dagen. De reactie van Tineke krijgt een gevolg bij mij. De raderen zijn in werking gezet, de ideeën gaan dan komen en ik hoop echt dat het volgende week wat koeler gaat worden, dan kan ik weer achter de naaimachine duiken, die dan weer een onderhoudsbeurt heeft gehad. Dan naait hij altijd zo lekker. Blijf reageren, want daar kan een ander ook zijn/haar voordeel mee doen. Quilting is sharing.

9 opmerkingen:

sylvia zei

knap gedaan!!!
ontwerpen en dan nog zelf je stof verven: alle respect!
ik kan beter naar de winkel, denk ik........;)
ben benieuwd naar het eindresultaat!

Bietje zei

Ik ben benieuwd naar het resultaat. Trouwens slim van je om het lange voorbereidende werk van je stof al eerder te doen. Als je dan echt in de mood bent om te verven, hoef je het maar gewoon te pakken.

Nienke zei

Ben heel benieuwd Aart. Het voorweken sla ik bij PDF stoffen altijd over, teveel werk. Ik voeg in het zakje 30 tot 50 ml. soda/zoutoplossing bij droge stof toe. Maar ieder zijn eigen methode!

Daniëlle zei

Zonder ergens veren in te prikken: vind het gaaf dat je dit kan. Je zult zeggen, daar is niets aan, maar ik ben van nature niet zo van de klieder! Kan mezelf simpel eweg nooit zover krijgen maar kan vol bewondering kijken naar wat je doet! Ben benieuwd naar de volgende stap! Veel succes en een mooie dag verder! Groeten, Daniëlle

Suus zei

Ben benieuwd naar je resultaten, het leukst vind ik als het te drogen aan de lijn hangt.Dan zie je echt hoe de kleuren zijn.Om een fles heb ik nog nooit gedaan, ga ik ook eens proberen. Zoals je zegt sharing.

Shirley zei

Altijd weer spannend hoe de lapjes uit de was komen na het verven, mijn moeder is hier heel erg ervaren in, en ook zij heeft toch steeds weer het 'ingehouden adem'-gevoel bij het wassen. Trouwens, ze stopt altijd colour-catchers (huismerk Kruidvat)in de wasmachine erbij, en die lapjes maakt ze andere art-quilters weer blij mee. LOL om die oordopjes opmerking richting verkoopster, wie rare vragen stelt kan rare antwoorden verwachten.

geni zei

Wat een geniaal idee zo'n wasrek!
En dat met die wijnfles verdient zeker navolging!
Bedankt voor het delen van je tips en ervaringen.
Liefs

Anoniem zei

Spannend!
marrie-jette

anneke zei

Ben heel benieuwd naar het resultaat. Ik vind het zo'n leuk gezicht al die zakjes aan een droog rek!!!

Slim van je dat je de voorbereiding al gedaan had zodat je kan beginnen wanneer je maar wil.

Groetjes Anneke