vrijdag 4 oktober 2013

Vraagje!

Afgelopen dinsdag bij de regiodag in Dieren, stond er een dame achter me, die dit blog ook leest, ze had opgeruimd en kwam verf tegen van het merk LUVOBATIK Ze dacht meteen aan mij en vroeg zich af of ik dat wel kon gebruiken.
Natuurlijk kan ik deze verf wel gebruiken. Googlend op Luvobatik bracht mij bij het blog van Mia,http://miadevos-weber.blogspot.nl/2012/12/sneeuwverven-deel-ii.html. Ik weet nu dat het koud water verf is en dat je de lappen moet voorbewerken als bij Procion, maar verder zou ik wat meer willen weten. Wie kan me daaraan helpen?

12 opmerkingen:

simone zei

Staat er geen gebruiksaanwijzing op het buisje? Op een buisje bij mij staat: voor batikken of stukverven gemiddeld 0.5 gr verfpoeder per liter water gebruiken, verder per liter koud water 50 gram keukenzout en 10 gram soda toevoegen, verfduur 3/4 uur.

Het zit in een buisje van 5 gram dus ik denk dat je het hele buisje voor dit recept nodig hebt want 0.5 gr lijkt me heel erg weinig.....

simone zei

Op een ander buisje staat dat je 0.1 tot 2 gram verf per liter moet gebruiken. Vooral die 0.1 gram lijkt me een uitdaging als je niet in een laboratorium werkt. Maar de verf is al zo'n 40 jaar oud dus je zult voor een beetje kleur wel het hele buisje nodig hebben.....

Hannie de Beer zei

Ik denk ook, dat het batikverf is, en dat je het beste de hele inhoud kunt gebruiken, en verder gewoon zoals Simone zegt. Succes!

miekequilt zei

Leuk, zoiets onbekend te krijgen.
Je laat toch wel weten hoe het afgelopen is?

Marrie-jette zei

Ik heb de verf ook in huis maar gebruik het eigenlijk niet.
De poeder is zeer giftig er zitten zware metalen in en mocht om die reden niet meer verkocht worden.Dit is zeker 20 jaar geleden.
Goed op passen dus!

Ineke zei

Had die dame soms een hekel aan jou?

els zei

hahaha Ineke.

Ik het het ook nog liggen. Heb het in een ver grijs verleden wel gebruikt. Weet eigenlijk alleen nog maar dat je er inderdaad heel weinig van nodig hebt. Maar nu het zo oud is????

mia zei

Hoi Aart, ik stuur je een scan van de beschrijving. Over het giftig zijn van deze verf weet ik niets, ook niet bij mijn zoektocht indertijd.
Wel heb ik het buiten gebruikt in een plastic emmer.
Maar voor verf die al meer dan 20 jaar oud lijkt te zijn, zijn de kleuren nog steeds heel mooi.

Maar net als met procion altijd een mondkapje gebruiken en handschoenen.

Anoniem zei

Hallo Aart,
Op de volgende site kun je info vinden over de koudwater batikverf van LUVO, die overigens weer verkrijgbaar is. Een kleurenkaart en gebruiksaanwijzing zijn daar te bestellen.
Inderdaad zoals Simone zei 50 gram soda en 10 gram zout per liter water gebruiken. Met de hoeveelheid kleurstof moet je experimenteren. Begin met heel weinig, je kunt altijd meer toevoegen. Afwegen van kleine hoeveelheden gaat prima d.m.v. een brievenweger. Pigmenten in poedervorm behouden hun kracht. Kleurkracht is afhankelijk van de deeltjesgrootte van een pigment tijdens de fabricage.

http://webshop.onderdelinden-balgoij.nl/index.php?route=product/product&path=62&product_id=729

Succes er mee en vriendelijke groeten van Hanske (van de regiodag)

Janny de Roo zei

Altijd leuk om onverwacht een kadootje te krijgen...! Ik kan je niet verder helpen, maar dat hebben de overige dames vast al gedaan. Succes ermee !

klara zei

Ik zie dat je al aardig wat reacties hebt gekregen in de 70/80 er jaren gebruikten we luvo verf voor het batikken, het heeft een goede kleurkracht en inderdaad moet er soda en zout worden toegevoegd, helaas weet ik de hoeveelheden daarvan niet meer.

Webredactie zei

Die grote lap flanel die ik een paar weken geleden verfde, was ook met allemaal restjes luvotex, ik heb gewoon gedaan of het procion was, het verfde sneller en beter, zelfs na 40 jaar in de kast gelegen te hebben. Zal dus wel iets chemisch sterks zijn. Alleen de blauwe wilde niet meer goed. Succes!