zondag 3 juni 2012

Spelen met lutrador.

Een tijdje terug was het onderwerp van de ArtQuilt groep Oost (AQO) lutrador, Liesbeth had het onderwerp tot in de puntjes uitgewerkt, maar de dag was iets te kort. Dat hebben we afgelopen
P1040427.JPG
Vrijdag goed gemaakt. Bij haar thuis zijn we aan de slag gegaan, Liesbeth had voor ons drie soorten lutrador gekocht, de dunne 30, de dikkere 70 en de dikste 100. De dunne versie is deels doorzichtig, dus kan bewerkt over iets anders een leuk effect geven. Op lutrador kan ook geprint worden, de dunne soort moet dan wel op freezerpaper worden gestreken om door de printer te kunnen. Te denken valt aan tekst of foto’s. We waren met 4 personen en hadden elk verfmateriaal meegenomen: aquarel krijtjes, acrylverf, acryl inkt. Je maakt de lutrador goed nat en dan maar uitproberen, op de foto hierboven ben ik bezig geweest met acrylinkt. Daarna moet het drogen en tijdens het drogen moet het plat liggen, indien anders gewenst kun je het ook ophangen, dan lopen de kleuren wel door naar beneden. Dat kan ook een leuk effect geven.
P1040438.JPG
Hieronder is de lutrador te zien nadat het droogproces klaar was. De kleuren worden doffer, je kunt aan deze foto ook zien dat ik de dunne variant heb gebruikt, de houten terrastegels zie je er goed doorheen. Ik heb ook gestempeld op de lutrador, maar door het vocht is de verf meegenomen met het water en is er van de stempels niets meer te zien. Leermoment: als je wilt stempelen op lutrador, doe dat dan als het geheel droog is. Gisteren ben ik weer verder gegaan met 2 stukken lutrador waar ik ontevreden over was, het was egaal blauw geworden, je maakt het dan weer vochtig en gaat weer aan de slag. Die resultaten laat ik binnenkort zien. Liesbeth, http://kleurrijkleven.blogspot.com, en Nienke, http://verfvirus.blogspot.com zullen er binnenkort ook wel over bloggen.
P1040425.JPG
Ook is het leuk om scheerschuim gemengd met acryl inkt over de lutrador aan te brengen, dat kan met een kwast, maar ook met een bankpasje. De scheerschuim verdwijnt na een tijd en laat een leuke tekening achter op de lutrador. Voordeel: het ruikt heerlijk fris. Neem voor het scheerschuim dan wel de goedkoopste variant, anders wordt er iemand misschien heel erg boos. Je hoeft niet te blijven bij één verfsoort, hierboven zijn er twee gebruikt en je kunt er ook met een permanente stift op schrijven of tekenen. De volgende foto laat de
P1040437.JPG
tekening zien die de inkt achterliet na het drogen.

5 opmerkingen:

marjolijn zei

Jullie hebben weer heel veel inspiratie opgedaan, zo te lezen. Leuk hoor.
gr. Marjolijn

meta zei

Je bent weer creatief bezig, Aart!

Liesbeth Wessels zei

Heerlijk he, je kunt het zo aan de tafel doen. groeten van liesbeth

Ellen zei

Wat gezellig ,met elkaar creatief zijn.Ik heb ook nog veel lutrador liggen en het regent vandaag,mischien een leuke combinatie.
gr.Ellen

christina zei

Lang leve alle blogs want wat kunnen we daar veel van leren, Dankjewel aart.