donderdag 4 juli 2013

Ik zou.....

.....deze week vrij houden om diverse dingen te kunnen doen, zonder dat ik 's avonds de boel op moest ruimen. DH is een hele week op cursus met hotel overnachtingen, dus alle ruimte en tijd. Maar wat komt er van terecht? Echt helemaal niets! Vanmorgen stond er een rondleiding over het stationsgebied op de planning, dat mocht ik niet mislopen.
Ik ben blij dat ik het gedaan heb, je komt op plekken waar je normaal niet komt. Sinds 2003 is er gewerkt aan het ontwerp van Ben van Berkel, het behelst het station, zowel streekbussen, stadsbussen, taxistandplaatsen, het spoor, kantoren, parkeergarage, fietsenstalling en als laatste de stationshal. Op een interessant punt fotografeerde ik deze foto van de weg van het natuurlijke licht door de lagen van het hele complex. De volgende foto is iets meer naar boven genomen.
Nog meer naar boven is het glazenplafond helemaal te zien en de trappen door deze lichtschacht.
De wanden zijn expres schuin gebouwd om het licht naar beneden te lijden, waardoor er minimaal verlichting nodig is. Het licht geeft ook een gevoel van veiligheid, wat in de parkeergarage is doorgevoerd met behulp van de kleuren op de muren, elke verdieping heeft zijn eigen kleur en er is op vele plekken te zien op welke verdieping je bent.
Een ander kenmerk van het ontwerp van Ben van Berkel is dat er geen storende kolommen in de parkeergarage te vinden zijn. Bovenin de parktoren, op de 12e verdieping maakte ik deze foto, waarop te zien is hoe de sporen van het station hun weg vervolgen richting het oosten.
Op de plek waar de stationshal wordt gebouwd is nog niet zoveel te zien, wat enige herkenning geeft, ze zijn druk aan het bouwen met metalen onderdelen, die op een aantal plekken worden geconstrueerd, zelfs in Polen. Als die klaar zijn komen ze in de nacht aan, om het verkeer niet te storen. Deze stalen constructies gaan de hal vormen en worden overdekt met gebogen glas.
Voor een sfeer impressie kijk even op http://www.arnhemcentraal.nu/actueel/wat-doen-we-buiten/.

7 opmerkingen:

Ineke zei

Oef, op de verkeerde knop gedrukt.
Dat is vaak zo als je veel tijd hebt, komt er juist niks van. Je hebt in ieder geval mooie foto's.

Hannie de Beer zei

Helemaal geweldig!
Wat lijkt me dat leuk, om daar een rondleiding te krijgen.
Ik ben een groot bewonderaar van van Ben van Berkel's architectenbureau Un Studio! Van zijn gebouw La Defense in Almere had ik foto's gemaakt en er screens van laten maken. Prachtig! Er is ook een Taschen uitgave van Un Studio. Het station zal ik zeker goed bekijken binnenkort, als ik naar de Mode Bi├źnnale ga.
Dank voor de mooie foto's!

marjolijn zei

Groot gelijk om met de rondleiding mee te gaan. En dit levert natuurlijk een heleboel inspiratie op. Mooi lijnenspel allemaal.

Joke Hardenbol zei

Ziet er allemaal mooi uit. Binnenkort komen we naar Arnhem, ook maar eens naar het station kijken dan.

christina zei

je bioritme is van slag. Gelukkig kun je jezelf op andere manieren wel bezig houden

Jo Huijsman zei

Jeetje wat een mooi gebouw, dit geeft ook weer inspiratie.

Webredactie zei

Verrassende plaatjes, goed dat je dat niet gemist hebt!