zaterdag 29 juni 2013

'Opknappertjes'

In mijn vorige bericht had ik het over de 'opknappertjes' die we in Portugal zagen, in werkelijkheid zijn het verlaten woningen, die langzaam instorten.
Deze staat in Quintela do Vouga, op een idyllische plaats bij de Rio Vouga. Toen wij hier waren vonden we gekleurde balletjes, er was een club mensen langs geweest om te paintballen. De balletjes zouden biologisch afbreekbaar zijn en voor de paintballers is zo'n plek natuurlijk ideaal, geen gebroken ramen!!

Zo ziet het eruit in een huisje waar het dak op instorten staat en waar de verdiepingsvloer al een verdieping lager ligt. De muren zijn wel interessant en de dakconstructie ook!
Hier in dit verlaten dorpje is iemand bezig geweest met zinken golfplaten.
Het dorp heeft schitterende natuur om zich heen. De rivier hier was een smalle stroom, ruim een meter breed, die van de rotsen naar beneden stroomde, langs die stroom lagen verstopt onder het groen nog verschillende graanmolens, die door het water worden aangedreven. Zo kan je van hetzelfde water een aantal keer gebruik maken.
Hier zie je een nog werkende graanmolen, er wordt mais vermalen. Dit was in een ander dorp en de molenaar wilde ons de molen wel laten zien, al was het zondag. Als we maar na 3 uur zouden komen, dan kon hij nog naar de kerk. In zijn mooie pak vertelde João, 84 jaar oud, hoe de molen werkte. Hij had meneer pastoor nog gevraagd of hij al op het lijstje stond om gehaald te worden, meneer pastoor antwoordde dat dat het geval was, maar dat hij nog niet bovenaan stond.
Zo werken deze graanmolens, wij herkennen een molen aan de wieken, maar hier vallen ze niet op!
Jullie zullen begrijpen dat ik nog een beetje in vakantie sferen ben, maar de langzaamaan begint het gewone leven, de was ligt en hangt weer netjes in de kast, de koffer is weer leeg, wachtend op de volgende keer. Ondertussen ben ik ook nog 2 dagen bij mijn moeder geweest om haar te verzorgen. Op 13 Juni is ze geopereerd aan haar heup, ze heeft een nieuwe kop en kom gekregen, liep met 2 krukken, ondertussen met 1 kruk, mag niet bukken en moest van ontbijt, koffie, thee enz. worden voorzien. Het gaat erg goed en momenteel is ze 's nachts weer alleen. Het was heerlijk om op die manier wat terug te kunnen doen voor de zorg tijdens mijn jeugd. Dus heb ik haar lekker ingestopt toen ze ging slapen gevolgd door een nachtzoen en de mededeling dat het gedonder nu afgelopen moest zijn en dat ze moest gaan slapen. Humor hoort er ook bij!
Aankomende weer wordt weer enigszins normaal, gelukkig maar!

7 opmerkingen:

Ada Kopitopoulou zei

Ik ga vaak wandelen met een vriendin (fotografe) op afgelegen plaatsen in de bergen hier in Griekenland. We komen ook veel van dit soort huisjes tegen en maken er prachtige foto's.

janneke zei

Een poosje nagenieten van de vakantie is heel gezond!!
Enne beterschap voor je moeder.

Janny de Roo zei

Mooie foto's van een bijzondere vakantie lijkt mij. Wel veel armoe daar, heb je daar geen last van, dat je als toerist die armoe komt bekijken.....?

els zei

Mooie foto's Aart. Je merkt aan alles dat je hebt genoten. Lief van je dat je zo goed voor je moeder zorgt.Wens haar maar beterschap vanaf de Antillen.

Jo Huijsman zei

De dakconstructie geeft inspiratie voor een quilt en fijn dat het goed met je moeder gaat.

Anoniem zei

Fijn dat het zo goed gaat met jouw moeder, nog even en ze loopt weer rond als een kieviet! Met zulke mooie foto's is het lekker nagenieten.

Hannie de Beer zei

Goed, dat je dit terug kunt doen voor je moeder!
Interessante foto's , een inspiratie ? Hier zie je die bouwvalletjes niet zo veel.