donderdag 6 juni 2013

Carpe Diem.

Gisteren bereikte mij het bericht dat Ans Kastein niet meer onder ons is. Ze  heeft de jarenlange strijd tegen kanker verloren. Carpe Diem was een motto van haar en betekent PLUK DE DAG!.
Bovenstaande foto is een gedeelte van één van haar quilts, ze heeft daarop teksten gezeefdrukt en ook een bewerkte foto van haarzelf na weer een chemokuur, dus met een kaal hoofd. Vorig jaar is er een tentoonstelling van haar werk geweest, met de Art Quilt groep Oost hebben we de tentoonstelling bezocht en heeft zij een lezing gegeven langs haar werken. Ze was toen al heel fragiel en had een heel zacht stemmetje, maar toch bracht ze het op om er te zijn. Ans zou voor ons nog een workshop voorbereiden, maar daar is het niet meer van gekomen!

Toen Ans voor het eerst geconfronteerd werd met Kanker is ze met patchwork begonnen, heel traditioneel, maar al vlug ontdekte ze andere technieken en gaf ze haar gevoel in haar werken neer. Op de foto hierboven zie je jaartallen, dat zijn de jaren dat de kanker weer opleefde. Ans heeft 20 jaar geworsteld, maar krabbelde steeds weer op.
Pluk de dag is een metafoor ter aansporing de Romeinse dichter Horatius. Louis Couperus, ook niet de kleinste, zegt ons: Pluk de dag. Dweep en droom niet met de schim van het Verleden en wees niet bang voor het spook van de Toekomst, maar sla de verliefde armen vast om het levende, gloeiende Heden.

Ans rust zacht. om de dag van Heden te gebruiken en om niet tot morgen uit te stellen wat Vandaag gedaan kan worden. Aldus

Het condoleance register is hier te vinden,6 opmerkingen:

miekequilt zei

Dit is zeker een groot verlies voor quiltend Nederland. En vooral natuurlijk voor haar man en (klein)dochter.
Ik zal Ans vreselijk missen, ze was een zeer inspirerende vrouw en ik heb heel veel van haar geleerd.

marja zei

wat een verlies!!!

Anoniem zei

Ze was al zo breekbaar...groot respect voor haar sterke wil.
Anna Lemsma

Hannie de Beer zei

Een groot verlies, ze was een zeer inspirerende vrouw ondanks haar ziekte. Gelukkig heb ik haar prachtig werk kunnen bewonderen,tijdens het Groninger

MulticoloredPieces zei

Hi, Aart. These are amazing pieces. Thanks for sharing them.
best, nadia

Leny Huneman zei

Een lieve gedachtenis van jou voor Ans. Mooi.