woensdag 26 juni 2013

Terug in de realiteit.

Heerlijk om even 2 weken helemaal weg te zijn en flink te ontspannen.
We waren afgereisd naar het binnenland van Portugal en hebben 3 Bed and Breakfasts bezocht van Nederlandse eigenaren, die in Portugal hun bedrijf zijn begonnen. We begonnen in Batalha waar we 4 overnachtingen hadden, daarna reisden we door naar het dorpje Lamas Ferreira de Aves, ten noord-oosten van Viseu, waar we 5 overnachtingen hadden. Voor het derde adres reisden we naar het zuiden naar het dorpje Nesperal, bij Cernache de Bonjardim.
Het landschap was adembenemend mooi, vooral als je in de bergen over de bochtige wegen reed, met vaak haarspeldbochten. Vaak kwamen we huizen tegen zoals hierboven op de foto, wij noemden dat 'opknappertjes', vaak het gevolg van overlijdens, de familie erft het huis, maar zijn naar de stad verhuisd voor betere levensomstandigheden en ruziën over de erfenis en ondertussen vervalt alles. Daken storten in en bomen gaan erin groeien en groeien door het dak heen.
Het witte autootje wat het verst weg staat heeft ons door Portugal vervoerd, toen deze foto werd genomen zaten we in de schaduw een broodje te eten, waarvan we niet wisten wat het was, maar via een woordenboekje kwam ik erachter dat het een broodje speenvarken was. Het binnenland van Portugal is een gebied van hard werkende boeren, die een maandinkomen van 500 euro verdienen, niet veel voor onze begrippen, vandaar dat je jeugd hun heil in de grote steden als Lissabon en Porto gaan zoeken. Daardoor verarmd het binnenland meer en meer.
De lucht is er erg zuiver, getuige de korstmossen op de boomstammen, deze boom is gefotografeerd bij het dorp Aljubarotta, waarhet huidige Portugal is ontstaan. Koning João versloeg daar de Spanjaarden.
De prijzen zijn laag te noemen, zie de menukaart hierboven, maar wasmiddelen zijn er net zo duur als hier. Op ons 2e adres ontdekten we een restaurant met deze menukaart, klik op de foto voor een beter beeld, je ziet dan ook dat de gerechten een Nederlandse ondertiteling hebben. Dat komt door de Bed and breakfast door Nederlandse eigenaren gerund en een Nederlandse camping. De gasten van beide zaken spenderen hun geld in het dorp en daardoor heeft het dorp meer overlevingskans. Maar arm zijn wij er niet geworden, als je naar de prijzen kijkt. Voor een goede maaltijd met een fles wijn en koffie na waren we vaak nog geen 20 euro kwijt met ons tweetjes. We hebben dus een goede vakantie gehad en waren al snel onthaast en inspiratie heb ik er ook gehad, zie de bovenste foto van de kustplaats Nazaré, dat een benedenstad en een bovenstad heeft.


8 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Weer even de accu opgeladen, tijdens deze ontspannen reis door een bijzonder land!fijn dat je weer gezond terug bent.

els zei

Welkom thuis Aart. Fijn dat je zo genoten hebt. Wij zijn jaren gelden naar Portugal geweest en ik vond het ook een prachtig en authentiek land.

Marrie-jette zei

Kijk dat zijn nog eens prijzen!Fijn dat je weer terug bent Aart.

Jo Huijsman zei

Fijn dat je genoten hebt, maar ik blij dat je er weer bent. Ik heb je verhalen gemist.

conny's quilts en creaties zei

Dat ziet er geweldig uit Aart! Mooie foto's

Ineke zei

Goed dat je weer gezond thuis bent.

Webredactie zei

Mooie plaatjes, mooie verhalen, welkom weer thuis!

miekequilt zei

Bij de eerste foto zag ik al een quilt in wording. Ben benieuwd.