zondag 18 augustus 2013

Een nieuwe laag.

Het kost even tijd en goed opletten, ondertussen staan de belangrijkste plaatsen op de ondergrond.
De omtrek van het werk had ik met zwart garen, zowel onder als boven, op de lijnen genaaid. Met het vastplakken is die lijn onder de banen verdwenen. Deze omtrek lijn wil ik wel kunnen blijven zien om straks bij de afwerking te weten waar ik moet gaan snijden, daarom nogmaals over de omtreklijn genaaid, die nog wel aan de onderkant is te zien, met groen garen. Nu had ik ook houvast om de regels te bepalen waarlangs ik de tekst ging aanbrengen.
Deze verdeling leek me prima, met een liniaal op de omtreklijn blijf je dan horizontaal of verticaal goed zitten. Schilderstape langs de liniaal geeft de lijn aan, ook handig om er informatie op te schrijven, bijvoorbeeld welke letter waar zit en de hoogte waarop de letter ophoudt. Met een stylus breng ik de ontkleurder aan op de mal voor de kistletter. Ik werk zoveel mogelijk van links naar rechts om te voorkomen dat ik met mijn handen door de ontkleurder heen ga en vlekken ga maken op plekken waar ik dat niet wil.
Soms kan dat niet, omdat ik de eindplek van de naam al heb bepaald. De letters die ik gedaan heb dek ik af met een stukje keukenpapier om vlekken te voorkomen, nadat de laatste letter is aangebracht, gaan de afdekpapiertjes weg en kan de ondergrond opdrogen.

De verschillende rode stoffen geven weer een ander effect, waardoor de ondergrond levendig wordt. Bij de groene stroken zijn de letters minder goed leesbaar, groen ontkleurd minder goed als bij de rode stroken. Ook is goed te zien dat de donker rode stroken groen laten zien na ontkleuring, waarschijnlijk ligt dat aan de zwarte verf die gebruikt is om het rode wat donkerder te maken. Ook een leuke bijkomstigheid is dat het rode garen mee is verkleurd, het is wit geworden, bij de groene garens is dit weer niet het geval.
Alhoewel, ik ben wezen kijken of dit wel klopte wat ik schreef, het ene groene garen verkleurd mee, het andere weer niet. Nu verder met het volgende gedeelte!!

7 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Een heel precies werkje, maar goed gelukt! Het is altijd leuk om te zien hoe de verf reageert op de ontkleurder, telkens een verrassing!

Ineke zei

Dat wel of niet verkleuren van de garens geeft juist en leuk effect.

els zei

Mooi gelukt hoor. Wel een geduldwerkje lijkt me.

Anoniem zei

Pfoe hier is heel wat denkwerk aan vooraf gegaan! Wat apart hoe die ontkleurder reageert op verschillende kleuren stof en garen. Interessant!

janneke zei

Je gaat lekker, Aart! Dit gaat erg mooi worden.

Leny Huneman zei

Er zit veel meer werk in dan ik dacht en je moet vooruitdenken, petje af voor jou Aart.

Webredactie zei

Ik vind het superleuk dat we alle tussenstops mee genieten, dat maakt dat we straks ook met andere ogen kijken naar het eindresultaat!