maandag 26 januari 2015

Werkwijze.

Voor de resultaten is het nog te vroeg, maar de verdere werkwijze, daar zijn nog weleens vragen over. Vandaag mijn antwoord, let wel ieder heeft zijn/haar eigen aanpak, dit is de mijne.
Zaterdagavond toen we de slaapkamer opzochten was nog niet alle sneeuw gesmolten, dit komt omdat ik de sneeuw flink aandruk, het heeft dan toch lang tijd nodig om te smelten. Gistermorgen was alle sneeuw gesmolten en kon ik aan de slag om de lapjes in zakjes te doen en in de rijststomer te stapelen.
Ten overvloede, deze rijststomer wordt alleen gebruikt voor dit doeleinde, het is niet meer te gebruiken voor etenswaren!!!
De stoompan wordt gevuld met een laagje water en aangezet op de KOOK stand, na een tijdje hoor je vanzelf gepruttel uit de keuken komen, dan schakel ik de stomer over naar WARM en blijft de temperatuur rond de 40 graden hangen, dit voor ongeveer 4 uur.
Hier zie je dat de stomer op temperatuur is, de zakjes bollen wat op, want warme lucht zet uit en de waterdruppels hangen aan het deksel.
Na die 4 uur worden de zakjes geleegd in koud water en uitgespoeld, want in de stof zit nog zout en soda, waarmee de stof is voorbehandeld om de vezels open te zetten. Licht gekleurde lappen doe ik nooit bij donkere lappen, er kan kleur overgaan van de donkere lappen naar de lichtere. In het koude water worden de lappen uitgespoeld en verdwijnen daarna voor een half uur in warm water met een dopje fixatie. De fixatie zorgt ervoor dat verfmoleculen die zich niet aan de vezels hebben gebonden los komen.
Nu doe ik wel alle kleuren in het water met fixatie. Je krijgt nu al wel een idee hoe het verfproces is verlopen. Ik heb citrien (geel) gebruikt met onyx (zwart) in ongeveer dezelfde verhouding, zo ook met rode jaspis en turquoise. De lap die in de emmer bovenop ligt is geverfd met citrien en turquoise. De lappen die onder in het emmertje zaten zullen er anders uitzien dan de lappen die in de bloempot zaten. Onderin het emmertje verzameld zich het het lekwater met de verfstof en geeft veelal een egalere kleur, doordat de meeste verfstof zich hier verzameld.
Morgen laat ik de gestreken lappen zien!2 opmerkingen:

Birgitte aka Bietje zei

Ik vind dit soort dingen zo leuk om over te lezen. Zelf ga ik dit niet doen, maar het is fascinerend om te zien wat er nu weer 'gebrouwen' wordt. Ben benieuwd.

Eke zei

Wat een werk maak je ervan,Aart, maar het worden vast prachtige lappen. Wat is de reden dat je de lappen ook nog 4 uur 'kookt'? Geeft dat een beter resultaat, of dringt de verf dan dieper door? Ik ben zeer benieuwd.