maandag 1 oktober 2012

De spanning van verven.

Gisteren zijn de lapjes uitgewassen en op een wasrekje in zon en wind gedroogd. Het verven van stoffen

P1040830.JPG

kent een aantal spannende momenten, het eerste moment is het verven op zich, je vult een zakje met een soda/zout mengsel, doet er verfmengsel in, in de juiste verhoudingen, schud het zakje, doet het stofje erin en masseert de vloeistof in de stof. Na een knoop in het zakje kan het een tijdje gaan werken. Gisteren was het uitspoelen en fixeren geblazen, dan zie je eindelijk wat er uit de zakjes komt, doordat de stofjes nat zijn is de kleur nog niet echt goed te zien. Dat zie je pas als ze in de zon en de wind hebben gehangen en gedroogd zijn. Dat is het tweede spannende moment. Het derde moment is het strijken, wat nog moet gebeuren, de warmte van het strijkijzer fixeert de kleur nog een keer en de tekeningen in de stof komen nu goed naar voren.

P1040831.JPG

Op de eerste foto is een gedeelte te zien van het verven met citrien en barnsteen, linksboven begin je met een 10% oplossing van de eerste kleur, daarnaast een 50% oplossing, de middelste een 100% oplossing, rechts van het midden een 90% oplossing met een 10% oplossing van Onyx en rechts een 50% oplossing met een 50 % oplossing van Onyx. Het naar elkaar toeverven van Citrien naar Barnsteen is nog niet compleet, er ontbreken nog 10 kleuren die nog geverfd moeten worden. Op de tweede foto is van Rode Jaspis naar Turquoise toegeverfd in dezelfde percentages als op de bovenste foto, maar nu zijn alle 25 kleuren compleet. Na het strijken ga ik er een kleurenkaart van maken en we hebben afgesproken dat voor anderen ook te doen. Zodoende krijg ik straks ook kleurenkaarten van anderen, die met andere kleuren hebben geverfd. zo ontstaat een leuk naslagwerk, die mij en de anderen helpt om een goede kleur te verven voor een volgend werk. Kijk ook even bij onze verfkoningin http://verfvirus.blogspot.nl.

7 opmerkingen:

janneke zei

Die zijn mooi geworden. En wat een goed idee, dat ruilen.

Hannie de Beer zei

Een prima idee om te ruilen! Ik ga het overwegen, om mee te doen. Op het moment ben ik met heel andere dingen bezig, zoals voorbereiden voor een breakdowndagje met een vriendin heeft het nog nooit gedaan,dus, ga ik alles vast aanmaken. Maar het lijkt me een heel leuk idee om mee te doen!

Franny zei

Mooie kleuren zijn het geworden.Ik bewaar altijd een stukje van de stof en zet erbij, soort stof, verfmix, hoeveelheid water. Bij benadering kun je dan de volgende keer dezelfde kleur krijgen.

Liesbeth Wessels zei

Prachtige benaming voor Nienke, verfkoningin. Mooie kleuren, ben benieuwd doe ook mee met de kleurenkaart. groeten van liesbeth

christina zei

Die onderste heb ik zelf ook, maar die bovenste is ook prachtig. Alleen begrijp ik em niet helemaal. Jij zegt dat je van citrien naar barnsteen hebt geverfd, maar ik zie ook onyx. Overheerst dat zo erg met die lichte kleuren?

sylvia zei

Smul-lapjes!!!
En nu maar hopen dat de kijkers van het huis van moeders serieus zijn: dat zou een zorg minder zijn!Webredactie zei

Verlate reactie van uw verfkoningin, wij zijn blij met u :-).