maandag 16 april 2012

Regiodag 2012.

Vandaag is de eerste regiodag in Bennekom, waar Jacqueline Arts en ik voor de eerste keer, als regiovertegenwoordiger, deze dag organiseren. De workshop heeft als onderwerp Vouwpatchwork! Nu heb ik daar al eens mee gewerkt, volg de link vouwpatchwork en je weet over welk quiltje ik het heb. We hebben 9 verschillende pakketjes met in elk pakketje 4 stoffen van 20 x 20 cm ingekocht, tijdens het kopen van de stoffen en het snijden vorige week hebben we steeds genoten van de stoffen, die zeer verschillend zijn.
P1040208.JPG
Op het papier van de workshop staat de link naar dit blog, zodat iedereen nog kan kijken hoe het blok gevouwen moet worden. We beginnen door de stof doormidden te vouwen, in twee richtingen, zodat er aan de goede kant van de stof een kruis ontstaat. Vanaf de vouw wordt 7 cm afgemeten en een streepje gezet of een speld ingestoken, dit wordt gedaan met elke vouw. Op de plaats waar 3 lagen stof zich bevinden wordt een speld gestoken. Door het vouwen is het blok een stuk kleiner geworden, maar in het midden bolt de stof op, nu is het zaak de vouwen te volgen, waardoor het middenstuk van het stofje een vierkantje op de punt gaat vormen. Dit is het basis blok,
P1040209.JPG
nu kan er verder gevouwen worden voor meer variatie. De puntjes in het blok kunnen vastgezet worden met een klein draadje, om zo het reliëf te behouden.
Er kan ook een ster worden gevormd,
P1040212.JPG
door de punten van het vierkantje in het midden verder te vouwen. Zet het wel vast met speldje, het laatste puntje is lastig te vouwen, dan moet het eerst gevouwen puntje voorzichtig iets worden losgemaakt.


Bij foto 2 kan ook nog worden doorgevouwen, door de randjes van het middenblokje iets om te vouwen
P1040214.JPG
en dit te appliqueren, dit geeft weer een ander reliëf

Vaak zijn de workshops op een regiodag traditioneel van aard, maar met andere materialen kan je het ook updaten naar de tegenwoordige tijd, daarvoor heb ik krantenpapier gebruikt die ontstrest door er 3 keer een prop van te maken en goed te kneden, na het kneden van de prop wordt het papier voorzichtig uit gevouwen. Het is dus 3 keer achter elkaar een prop maken en uitvouwen, een goede bezigheid voor de spieren in je handen en je ontstrest er zelf ook van. Daarna wordt het papier op maat gesneden en gevouwen als de stof.
P1040216.JPG
Je krijgt dan iets als op de foto hieronder, de papieren blokken moeten wel behandeld worden met Acryl wax, daarna heb ik deze blokken nog bewerkt met Distress ink. Ik hoop dat we op deze manier een bijdrage leveren, zodat we volgend jaar het vouwpatchwork terug vinden in de show and tell. Veel plezier ermee!

4 opmerkingen:

Ineke zei

Jullie hebben er veel moeite voor gedaan. Hopelijk wordt het gewaardeerd.

Shirley zei

Wat een leerzaam blogje Aart, ik had nog nooit van het ontstressen van papier gehoord, maar snap het wel. Ik heb een boek vol met zulke technieken, gewoon al mooi om in te kijken.

conny's quilts en creaties zei

Wat eem ;leuk onderwerp. ik hoop dat het een geslaagde dag is geworden, aan jullie voorbereiding zal het niet liggen!

MulticoloredPieces zei

Hi, Aart. Very interesting, the folded patchwork. You've got a lot of possibilities there. I also like the experiments with Tyvek.

best, nadia