zaterdag 14 april 2012

Speeltuin.

Het was gisteren een ware speeltuin, de Art Quilt groep Oost was weer bij elkaar, het is dan de bedoeling om met elkaar aan het spelen te gaan en we stonden werkelijk in de tuin, de voortuin wel te verstaan. Het materiaal waar we mee aan de slag gingen was tyvek,
P1040249.JPG
wat te vervormen is door middel van warmte. De warmte kwam van een strijkijzer of een hobbyföhn, het vervormen is afhankelijk van de verf waar je de tyvek mee gekleurd hebt. Ook de dikte van de verf is van belang en natuurlijk ook de warmte van het strijkijzer. Zo, de titel van dit bericht is gelijk uitgelegd, letterlijk en figuurlijk. Voor voorbijgangers was het wel een vreemd gezicht, twee strijkplanken in de voortuin, waar we met 5 personen omheen liepen, dan waren we met het strijkijzer bezig, dan weer met de föhn, maar het vreemdste was dat we allemaal mondkapjes droegen.
P1040245.JPG
Bij het vervormen van tyvek komen kwalijke en schadelijke gassen vrij, vandaar de mondkapjes, mijn masker had twee grote filters aan de zijkant. Veiligheid gaat voor alles!! Vervormen doe je tussen 2 lagen bakpapier, je kan net als met het versmelten van plastics, net over het bakpapier gaan met de bout, dan bobbelt de tyvek naar de warmtebron toe, als je daarna de bout op de tyvek zet, veroorzaakt dat een soort kant effect.
P1040247.JPG
Hiernaast is dit effect te zien, ook te zien is de tekening met een watervaste stift. We hebben afgesproken om de volgende keer met een voltooid werkje te komen, waarop tyvek op is verwerkt. Je kunt het namelijk goed op een ondergrond naaien met een topstitch naald, wel langzaam naaien. Er zijn namelijk nog vele manieren om met dit materiaal aan de slag te gaan. Wordt vervolgd!

5 opmerkingen:

Webredactie zei

Het was heel gezellig daar in die voortuin en vooral ook leerzaam, weer nieuwe dingen geleerd!!

conny's quilts en creaties zei

Wat een spannend materiaal, leuk resultaat en meteen een attractie voor de buurt, grappig!

Ineke zei

Gezellig in de voortuin. Ik heb ook al zoveel tyvek en lutradur gesmolten en vervormd en dan kan ik er verder niks mee. Twee linkerhanden.

Hannie de Beer zei

Leuk toch deze proefjes! Elk materiaal geeft zijn eigen effecten!

christina zei

Het blijft grappig om een verstokte roker met een mondkapje op te zien omdat er giftige dampen vrijkomen.

Hoor wie het zegt.