zondag 10 februari 2013

Werken met papier!

Afgelopen vrijdag kwam de Art Quilt groep Oost weer bij elkaar, dit keer was het onderwerp voor mij, de laatste tijd heb ik me verdiept in een workshop van Maggie Grey.

Op stevig papier werd een slinger gelegd met houtlijm en daarop werd folder materiaal gelegd. Folder materiaal wordt vaak met grote hoeveelheden in je brievenbus gegooid en vaak wordt het weer net zo hard in de papierbak gegooid. Nu gingen we hiermee aan de slag. Het papier van een tv gids is vaak glimmend en dat geeft weer een andere look, zo ook dikker glanzend papier van glossy's. Na een nachtje drogen wordt het foldermateriaal losgescheurd van het stevige papier, zodat de lijm slinger tevoorschijn komt.

Na het scheuren kan het papier met het reliëf bewerkt worden met acrylverf, oliekrijtjes, pastelkrijtjes e.d. Pastelkrijt kan gewreven worden met keukenpapier of watten om de kleuren in elkaar over te laten lopen.
Het voorbereiden was voor mij een ontdekkingsreis, zacht papier geeft een glad effect, het papier van de tv gids blijft zoals het opgeplakt is en na bewerking kunnen letters nog doorschijnen en bij papier van glossy's blijft nog weleens alleen het lijmspoor achter. De foto hierboven laat zien wat diverse materialen met het reliëf doen, rechts is gebruik gemaakt van notenbolster inkt, dat goed in het papier trekt en een duidelijke afscheiding van ondergrond en geplakt papier laat zien, verder naar links is o.a. acrylverf gebruikt. Van dit papier na bewerking kan een kaart worden uitgeneden.

In de middag had ik het werken met krantenpapier uitgewerkt, eerst werd er een prop van gemaakt, om het papier te ontstressen, daarna werd het uitgevouwen en weer opgepropt. Nadat het weer uitgevouwen was werd er een vierkant uitgesneden en zo gevouwen dat er in het midden een vierkant ontstond wat op de punt staat. Na dit basisblok kan het middenvierkant verder worden gevouwen naar een stervorm. Het krantenpapier kan verder worden bewerkt met allerlei materialen, zoals acrylverf, distress ink, glimmermist, enz. Na bewerking het papier conserveren met Acryl Wax. Het was een geslaagde dag, volgende maand hebben we weer een ander onderwerp en bereid iemand anders het onderwerp voor.

3 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Een interessante techniek! Leuk om eens uit te proberen!

joke zei

Wat een grappige techniek. Ga ik ook eens proberen.

Liesbeth Wessels zei

Mooie beschrijving om nog eens na te lezen. groeten van liesbeth