zaterdag 27 augustus 2011

Dagje verven.

Gisteren heerlijk bij Nienke in de schuur een dagje met verf bezig geweest. Vooraf had Nienke verdikte procion verf aangemaakt waar we gelijk mee aan het werk konden. Na een lap geverfd te hebben werd het te drogen gelegd op de vloer. Nadat het gedroogd was met behulp van een föhn, wegens de vochtige lucht, kon je op deze lap stempelen of met ontkleurpasta aan de slag.
P1030543.JPG
Op de eerste foto is Liesbeth bezig met een geverfde lap waar ze wateroplosbare kinderlijm op heeft aangebracht, als dat gedroogd is kan je er dan met een andere kleur overheen. Nadat de lap droog is wordt de lap gestreken en daarna gewassen. Omdat de kinderlijm wateroplosbaar is zal deze verdwijnen waardoor het oranje van de ondergrond zichtbaar worden. Ze is hier bezig met Cold wax die er uit te wassen is bij 60 graden. Mijn stempels die ik gisteren liet zien zijn goed gebruikt. Ik heb geprobeerd te stempelen met Soja was, maar die stolde al vrij snel voor ik de stempel op de stof kon drukken. De soja was is dus het beste op een andere manier te gebruiken, ik weet in ieder geval dat het stempelen op een andere manier moet gebeuren. Wat ook een leuke manier van werken is, is het maken van een monoprint. Dat kan je op een glasplaat doen, maar je kan ook werken op een placemat. Je brengt de verf aan op de placemat en dan breng je met bijvoorbeeld een satéstokje of een kam patronen aan in de verf. Ben je tevreden dan leg je een met soda-ash bewerkte lap over de placemat, even aandrukken met een roller
P1030549.JPG
. Op de foto hieronder is een monoprint te zien, die ik heb gemaakt, eerst met rode verf en daarna met blauwe verf de placemat aangeraakt, Nadat de lap redelijk gedroogd was heb ik één van mijn stempels gebruikt met gele verf om er een fijn geel laagje overheen te leggen.
Kortom een zalig speel en ontdek dagje, die vraagt om meer.

10 opmerkingen:

Inge zei

Wat een leuk resultaat heb je bereikt. Zo'n dag klinkt erg gaaf. Fijn voor je na de moeilijke afgelopen tijd.

Groeten en een fijn weekend!
Inge

Liesbeth Wessels zei

Leuk verhaal en ja het was een heerlijjke dag. groeten en goed weekend Liesbeth

marjolijn zei

Inmiddels de verschillende weblogs gelezen en wat hebben jullie genoten! Heerlijke resultaten ook.
gr. Marjolijn

Hannie de Beer zei

Een heerlijke bezigheid dat printen! Lijkt wel besmettelijk, ook ik ben deze week druk bezig geweest met allerlei experimenten voor de Biezenmortelgroep. Een voorraadje aanleggen! Het zal voor jou heel ontspannend werken, na alle verdrietige dagen.
Succes!

vilterietje zei

zo leuk om monoprints te maken! jullie verfresultaten zijn prachtig:)

pauline zei

M O O I !!!

christina zei

Om samen te experimenteren is alleen al leuk. En zo te zien hebben jullie ook nog mooie dingen gemaakt.

Isabella zei

Heerlijk zo'n dag en met een mooi restultaat.

Webredactie zei

Hoi Aart, eerst wassen (lijm/wax eruit) en dan strijken he? Niet andersom, dat kost je je bout! Ja heel leuk om jullie op bezoek te hebben, morgen ga ik spoelen!

joke zei

Hallo Aart, misschien helpt het bij het stempelen als je zorgt dat de lap waarop je stempelt ook heet is. Dat advies kreeg ik ooit van een zeer ervaren batikster. Anders wordt de was te snel koud.