maandag 29 augustus 2011

Soms kom je jezelf tegen!!!

Ik wil vaak te snel en dan gebeuren er dingen die je liever niet zou willen hebben. Zo ook nu, nu ik de lappen uitgewassen heb.
P1030555.JPG
De kleuren zijn te vaag geworden, dat is ook te zien bij de laatste 2 foto’s die naast elkaar staan bij het vorige bericht. Ik ben eens aan het brainstormen gegaan en heb literatuur geraadpleegd en ben tot de volgende conclusie gekomen: Ik wil te snel daarom ben ik al verkeerd begonnen toen ik aan het strijken was. Ik had een oude lap over de geverfde lap gelegd en die is volgens mij te dik geweest, de volgende keer leg ik keukenpapier over de lap en dan moet ik de tijd nemen om de lap heel intensief te strijken. De verf, de Procion MX, moet een reactie aangaan met de soda-ash in de stof, daar is de stoom en de warmte voor nodig. Met de strijkbout moet je dan kleine rondjes over de stof draaien en lang op een plek blijven strijken. Waarom kleine rondjes? Als je de bout te lang op één plek laat staan dan zijn de gaatjes goed te zien waar de stoom de bout verlaat. Ik ben te snel gegaan met het strijken, de volgende keer de tijd nemen is de oplossing. De oude lap die ik over de verflap heen had gelegd kan ook te dik zijn geweest, dan kan de stoom niet goed doordringen in de verflap en dan kan de verf niet voldoende reageren met de soda-ash. Keukenpapier is veel dunner en poreuzer en daar heb ik voldoende van in huis. Zo zie je maar weer, haastige spoed is zelden goed. Het is eigenlijk wel jammer van de lappen, maar die kan ik waarschijnlijk wel weer gebruiken. Nu alleen nog een rustige dag plannen, dat ik lekker aan de gang kan zonder afgeleid te worden en dan mijn hoofd erbij gebruiken!!! De werkvolgorde is dan zorgvuldig strijken, de lappen wassen en als ze droog zijn weer strijken.

9 opmerkingen:

christina zei

Juist de lichtere kleuren kun je goed gebruiken. Ik denk dat je er later erg blij mee bent.

Hannie de Beer zei

Net wat Christina zegt: De lichte kleuren zijn ook altijd goed te gebruiken.
Nog een tip: Ik gebruik stempelverf van STV voor het printen en monoprints te maken,en goedkope aanbiedingen Maraboe textielverf. Kun je fixeren door te strijken! Niet wassen dus.

Ineke zei

Laatst mocht ik ook niet zeggen dat er iets mislukt was (heb ik ook niet gehoord van jou), omdat het altijd weer te veranderen of te gebruiken is. Alleen jammer dat het anders is uitgevallen dan de bedoeling was.

Shirley zei

Tip van mijn moeder, die niet kon inloggen: ipv strijken kan je de lap in papier leggen, zodat evt nat verf niet kan gaan vlekken tegen andere stofdelen. Ook bij hete lucht oven oppassen dat de lap stof niet gaat wapperen, meestal kan de oven ook op onder en bovenwarmte gezet worden. Dan leg je het in de oven en zodra deze op 150 graden is, laat je de oven nog 5 minuten aan staan. Daarna zet je de oven uit, maar laat de lap stof er in zitten, zodat het in de oven langzaam afkoeld. Bij gebruik van synthetische stoffen moet je uitkijken of het de hoge temp aan akn.

vilterietje zei

ach, al doende leert men, je bent nooit te oud om te leren en oud gedaan is jong geleerd of andersom en met alle tips van je medebloggers kun je vast weer even vooruit:)

Webredactie zei

Hey Aart, is dit een lap van afgelopen vrijdag of een andere? Want ik zou denken, meer soda/vocht. Het strijken mag niet zoveel uitmaken (tenzij de lap te gedroogd is en de soda dus niet haar reactieve werk kan doen, dan moet je de soda natstomen om weer te heractiveren).

Shirley zei

'k heb een andere tijdelijke weblogadresje om mijn verhalen te spuien! Zegt het voort, zou ik zeggen.

simone zei

Procion strijken lijkt overbodig en door de soda in de stof nog een gevaarlijke bezigheid ook. Flink laten broeien in plastic moet meer dan voldoende zijn.

inge zei

ik vind hem wel mooi en geniet van je experimentjes waar ik toch veel van opsteek voor ooit als ik hiermee ook aan de slag ga ...