zondag 21 februari 2010

logcabin.

Gisteravond was ik even te vinden op quiten-startpagina, daar zag ik een bericht van Anja, http://anjaquilten.web-log.nl/ . Zij had haar quilt klaar, de Hidden Stars, uit het boek JELLY ROLL QUILTS van PAM & NICKY LINTOTT, uitgegeven door Veltman uitgevers. Ik kom zo af en toe weleens op haar blog, maar vanaf nu staat ze in mijn favorieten en ik meld me aan als volger. Anja vroeg zich af hoe de quilt te quilten, ik heb haar geantwoord vandaag mijn logcabin hier te tonen. Dit is een log-
cabin met ongelijke banen, waardoor er een ronding ontstaat.
Naai 2 blokjes aan elkaar ( even draaien ) en je hebt een bladvorm.
Vier blaadjes vormen een molentje, de molentjes passen in elkaar zodat je mooi af kunt wisselen met kleuren. Mijn favorieten kleuren zijn al van jongs af aan blauw en groen. Ik wissel graag af met donker-licht, fel-zwak, waardoor er een speelse kleurcombinatie ontstaat. In de rand heb ik die kleuren nog een keer terug laten komen in smalle blokjes, de stoffen van de bloem en van de rand mogen niet bij elkaar in de buurt zitten. Toen ik de quilt vanmorgen pakte, merkte ik dat deze ook nog geen naam heeft. Toen ik vanmorgen de tv aanzette, was het eerste wat ik hoorde, de naam van een camping in Italië, met de naam
C’era una volta. Dit is nu de naam van dit quilt. De nederlandse vertaling van de naam is – Er was eens – een toepasselijke naam voor dit quilt.
Waarom? Dit is een van de eerste quilts die ik op de naaimachine maakte, meestal ‘s ochtends tussen 7 en 8 uur. Henk was al naar het station, half 7 ging hij weg. Ik ging onder de douche en kleedde me aan en had even tijd voor mezelf. We woonden toen in Dieren en sinds onze verhuizing naar Dieren was ik huisman geworden. De meeste mensen beginnen om 8 uur met werken en ik zag mezelf om 7 uur nog niet met de stofzuiger aan de gang, of nog erger de strijkbout. Daarom zat ik tussen 7 en 8 uur achter de naaimachine. Ik moet even nakijken in de rij agenda’s uit het verleden wanneer deze quilt is gemaakt.
Mijn agenda’s bewaar ik altijd, omdat dat een soort papieren geheugen is.
Voor de achterkant had ik een lap op de markt gekocht en de rand is naar achter omgeslagen. Gisteravond dacht ik dat ik de ronde vormen in de quilt had gequilt, maar nu zag ik dat ik de blokvormen heb gevolgd. Eigenlijk heeft zo’n quilt niet veel nodig en is het quiltwerk alleen maar bedoeld om de drie lagen vast te zetten. Deze quilt is bedoeld om lekker onder te kruipen wanneer je grieperig bent of zo, als een quilt warmte moet geven, moet je niet te veel quilten. Een quilt geeft warmte als de lucht stil kan staan tussen voor- en achterkant. Hoe meer gequilt hoe vlakker en dan kan er niet zoveel lucht stilstaan tussen de lagen. Toen wij de meubels uitgingen zoeken voor dit huis, was de quilt
de uitgangsbasis. De quilt ligt altijd 2 keer dubbel gevouwen over de rug van deze stoel.
In de eerste jaren was ik niet zo bezig met namen voor een quilt, later is dat wel gekomen. Je bouwt een voorraad op, sommige ga je ineens een naam geven, er is er een, die ik binnenkort publiceer, die stoelendans is gaan heten. Nu heb ik weleens een ‘werktitel’ voor een quilt in wording, later veranderd dat in een officiële naam. Of de werktitel blijft de naam voor de quilt. Het label op de achterkant zet ik aan twee kanten vast onder de afsluitbies.
Ik weet niet of jullie het gezien hebben, maar al 19 landen lezen mee met mijn quilt wetenswaardigheden. Ik mailde gisteren nog naar een quiltvriendin dat mijn verste bezoeker uit Indonesië kwam, na een half uur was dat achterhaald nieuws, Australië meldde zich. Ik geniet hier toch wel van. Door op de bank te spelen met naald en garen, of achter de naaimachine kun je de hele wereld bereiken, of veroveren, daar ben ik nog niet uit. Iedereen uit de hele wereld wil ik groeten en succes wensen met alles wat hij of zij doet. Ik wens iedereen Vrede!!!

3 opmerkingen:

Suus zei

Wederom een hele mooie quilt Aart. Gr. Suze

Anja.M zei

Dit is wel een hele mooie quilt.
Normaal gesproken ben ik niet zo gek op logcabin quilt's.
Maar deze is wel heel bijzonder, (dit patroon heb ik nog nooit gezien) net als de hidden star hoewel dat volgens mij geen echte logcabin is met de sterren erin.
Maar ik denk dat ik hem maar simpel ga quilten niet te veel poespas tenslotte gaat het om het patroon.

sylvia zei

ja, blauw en groen: prachtig!!!
en bijzonder om je meubels bij je quilt te zoeken, meestal is het andersom!!
en stofzuigen om 7 uur in de ochtend is inderdaad vroeg, maar patchen om die tijd wel heeeeeeeeel erg luxe!!!!
leuk!!