maandag 8 februari 2010

Marmellata D'ortaggio

Dit patroon kwam ik tegen in een quilttijdschrift en vond het patroon erg leuk. Daar blijf ik dan mee in mijn hoofd rondlopen, toen ik een keer in Huissen was voor stof of zo kwam ik deze stoffen tegen. Het patroon schoot weer in mijn hoofd en thuis gekomen ben ik gelijk gaan snijden en naaien. Tussendoor heb ik ook nog een tekening gemaakt en ingekleurd om een leidraad te hebben tijdens het samenstellen van de blokken. Nu koop ik mijn olijfolie bij een leuk winkeltje in de Weverstraat in Arnhem en ik heb altijd een leuk kontakt met de eigenaresse en kreeg van haar te horen dat ze haar vennoot had uitgekocht en alleen verder ging. Er zouden wat veranderingen in de winkel plaats vinden en ze zou leuke nieuwe dingen in gaan kopen. Toen dacht ik dat deze quilt maar voor haar moest worden, gewoon omdat we een leuk kontakt hebben en het is een schat van een vrouw. Tijdens het maakproces was ik aan het mailen met Jos, één van mijn quiltvriendinnen en we hadden het over het quilt in wording en een naam. Het moest te maken met eten, groente, Italië. Nou dat heb ik geweten, uiteindelijk had ik een lijst met 15 namen, dus toen moest een keuze gemaakt worden. De keuze viel op MARMELLATA D'ORTAGGIO, wat groentemoes betekend. Tijdens het maakproces noemde ik hem al gauw mijn groenteboerenquilt, maar toch vind ik de naam veel mooier. Op een goede morgen ben ik hem gaan brengen, zij wist wel dat ik met iets bezig was, maar niet wat.
Ze was zeer verrast en kreeg gelijk ideëen over waar Marmellata wel niet zou kunnen hangen of liggen. Zo af en toe loop ik langs de winkel, maar heb hem nog niet in de etalage gezien, binnenkort heb ik weer Italiaanse bakolie nodig, dus zie dan wel waar hij hangt. Van wat er over was heb ik nog een quilttop gemaakt, maar de stof met de kruiden was bijna op. Ik ben nog een keer naar Huissen geweest, maar de stof was daar ook op, dus moest ik wat anders. Er was wel stof met doperwten erop, die heb ik gekocht en voor de rand een stof met schijfjes komkommer.
Voor de rand van Marmellata heb ik een provencaals stofje genomen die ik nog in mijn voorraad had, ik vond dit wel passen bij het warme en gezellige van de quilt. Met onze vakanties hebben we deze streken ook wel bezocht en ik krijg nu al weer warme gevoelens als ik daar aan terug denk. De sfeer, het klimaat, het eten, de kleuren. Een aantal jaren geleden waren we zo'n 100 kilometer onder Parijs en als we 's ochtends weg waren geweest en we kwamen weer bij ons Bed & Breakfast dan werd de fles wijn onderweg uit mijn handen genomen door één van de eigenaren. Als wij daarna gingen lunchen, die verzorgden zij niet, dan was de wijn koud en met pain de campagne en kaas was onze lunch weer perfekt. Ik moet zeggen dat het ontbijt en het diner perfekt waren daar. Marmellata is met de machine genaaid en gequilt en gemaakt in 2009. De andere top ligt nog te wachten om een keer doorgequilt te worden, maar dat komt wel. Ik hou er niet van om te spreken van affo of wip, er ligt nog een Dear Jane, maar die zal nooit gequilt worden en blijft als top liggen. Zo af en toe komt zij tevoorschijn, maar daar heb ik op leren naaien, appliceren. Voorheen waren mijn steekjes nogal grof en het appliceren ging ook niet zo goed, maar Dear Jane is een goed leerprojekt geweest. En ik hou er ook niet van om er een sprei van te maken, want onze dekbedden zijn al genoeg om over ons heen te hebben, een sprei moet je altijd 's ochtends van de vloer plukken. Omdat de ruimte achter ons bed niet groot is en Henk een deels verlamd onderbeen en verlamde voet heeft, loopt hij 's ochtends niet al te best richting toilet en douche. Dus is het veiliger zo.
Posted by Picasa

1 opmerking:

Suus zei

Wat een ontzettend leuk en mooi kado, en weer een mooi verhaal bij je quilt. Je zou toch terstond trek krijgen, in Italiè dan hè, is ook ons vakantie land.