dinsdag 6 april 2010

Even iets anders.

Vandaag even iets anders, want elke dag groen komt je ook de oren uit. Ik heb gisteren alle blokken gemaakt, dus alle 160 zijn klaar, maar moeten nog gerangschikt worden tot een evenwichtige verdeling.
Een aantal jaren geleden waren we op vakantie in Zuid-Afrika en hebben daar de bloemenroute gereden, erg mooi. Maar niet alle gedeelten zijn even mooi. Op 1 plek hadden we 2 overnachtingen, achteraf had 1 overnachting wel genoeg geweest. Dat was in het plaatsje Franschhoek. Dit is het gedeelte waar de hugenoten terecht waren gekomen. Hoe zijn zij daar gekomen? In 1685 herriep Lodewijk XIV het Edict van Nantes, de hugenoten vluchtten toen Frankrijk uit en kwamen in Nederland aan, er kwamen toen teveel mensen in Nederland te wonen. Een grote groep van die Hugenoten werden toen verscheept en naar Zuid-Afrika gebracht. Deze groep vestigden zich in het gebied waar Franschhoek ligt en begonnen daar met de wijnbouw. De franse sfeer hangt er nog wel maar niemand spreekt het meer. Het is er erg toeristisch en je kunt er naar
hartenlust gebruik maken van de Franse keuken en natuurlijk van de overvloedige wijn. We zijn daar naar het Huguenot Memorial Museum geweest om de geschiedenis van de streek daar te zien. En wat schets mijn verbazing er was een opgemaakt bed met een quilt erop tentoongesteld, en wel met hexagons. Zoals op de foto te zien is, mocht je er niet aankomen, maar dan moet je bij mij zijn. Over bukken stond niets aangegeven, aan de rand kon je onder de quilt kijken, het was alleen een top. Deze top is begin 1900 gemaakt en de papiertjes zaten nog in de stof verborgen. Niet overal is het patroon van
grootmoeders bloementuin gevolgd. Maar toch zien de stoffen er nog redelijk uit. Het was voor mij een verrassing om deze quilttop tegen te komen. Zelf ben ik nog nooit bezig geweest met Hexjes, maar ik wil mijn lezeressen met Hexeritis helpen met hun verslaving. Meiden niet kwijlen boven je beeldscherm;-)

1 opmerking:

sylvia zei

wat leuk om zomaar zo'n mooie nog-net-geen-quilt tegen te komen!
de maker is zoals zoveel van ons, de top is leuk om te maken, maar daarna.......moeten we ons echt gaan uitsloven er een quilt van te maken.....zere ruggen, kapotte vingers!!!
wat heb je je groenen snel klaar: helemaal mee in je knollentuintje, zeker..?...;)