dinsdag 23 februari 2010

De vliegende Hollander.

In een quiltbee waar ik lid van was, het bestaat niet meer, ontstond het idee om gezamenlijk een project te starten. Het plan was om een windroos te maken en daar zou iedereen op zijn eigen wijze mee verder gaan. Ik werkte nog volledig op de hand, dus mallen maken, stof uit zoeken en aan de gang. Ik wilde de ronde rand, bij de punten van de
ster met gestreepte stof doen, om zo graden te simuleren. Maar wat nu!! In de hoeken van het midden blok en in de rand heb een gedeelte van de windroos herhaald, om het vierkante midden een kader te kunnen geven. Zo ook in de rand. De stof die ik gebruikt heb voor het middenstuk is met kleine blauwe bloemetjes. Waar werd en wordt een windroos gebruikt? In de scheepvaart. En zijn wij niet vroeger, en nu nog, niet een zeevarend volkje geweest? Dus wilde ik zeilschepen. Daarom gezocht naar een patroon en deze via malletjes op de stof getekend. Het in elkaar naaien van de schepen was nog best een lastig werkje, maar al gauw had ik 4 zeilschepen. En waar zeilen die schepen? Juist, op zee. Daarom heb ik 8 stukken stof genomen en op de achterkant lijntjes getrokken met mijn potlood. en zo heb ik plooien genaaid, met de hand. Ik had wel net een naaimachine gekregen, maar die stond alleen maar op mijn buro te niksen. Ik was blij dat ik de naaimachine had, maar durfde er verder niet aan te komen. Dat heb je als je als jongen alleen maar jongens dingen moest doen. Op school vroeger, was handwerken voor meisjes en de jongens moesten handenarbeid doen. Stoeien met een zaag en een schroevendraaier enzovoort. Ik heb het altijd jammer gevonden dat ik geen basis heb meegekregen wat handwerken betreft. Al was het maar het leren van een knoop aanzetten! Naderhand is dat wel goed gekomen met die naaimachine.
Die plooien  zijn op sommige plaatsen zodanig vastgezet, dat er golven vormden. Toen ik aan quilten toekwam, wat ik ook met de hand heb gedaan, is de stof met de bloemetjes  zodanig gequilt dat ik de palmbladen, die er in zitten, gevolgd hebt. Die vormden een rechte lijn, zodat de bloemetjes ineens omhoog kwamen. Dit effect is misschien moeilijk te zien op de foto’s, maar geloof me, ik ben hier nog steeds blij mee. De naam “De vliegende Hollander” is voortgekomen uit de Nederlandse zeil geschiedenis. Wanneer dat schip gevaren heeft moet u maar even opzoeken via Google.
Deze quilt is in 2001 gemaakt en heeft een maand in de etalage gelegen bij een beginnend kunstatelier in Laag Keppel bij Doesburg.
Terwijl ik dit bericht schrijf denk ik even aan mijn eigen vliegende hollander, mijn zoon van 4,5 jaar oud, die met zijn moeders voor 3 weken naar Australië is gevlogen.
Zaterdagochtend zijn zij om 11.21 uur opgestegen van Schiphol en zondagmiddag om 12.30 uur, nederlandse tijd waren zij in Sydney, met een tussenlanding in Singapore. Jullie begrijpen dat ik hem nu al mis.
Hij heeft het goed gedaan tijdens de vlucht en ik denk dat hij bij het cabinepersoneel goed in de smaak is gevallen, want het is een charmeur.
Wat dat moet gaan worden is nog een vraag, maar ik denk dat hij er wel komt.

1 opmerking:

Anja.M zei

Hij is erg mooi gemaakt, de kleuren vind ik ook erg mooi.
En er is goed over nagedacht, erg leuk die schepen erbij.