vrijdag 30 juli 2010

Gewoon weer verder.

Ondanks dat het gisteren de verjaardag van Henk was, ben ik gewoon weer verder gegaan achter de naaimachine. Zelf zat Henk thuis te werken, door de afsluiting van Station Arnhem, kan hij de komende 4 weken thuis werken, voor hem is het nu ver lopen naar de bussen die naar Ede-Wageningen vertrekken en de overstappen zijn ook te zwaar. Verder komt er geen visite, omdat velen op vakantie zijn. Nu ik dit bericht schrijf, moeten we nog uit
P1020348.JPG
eten gaan, maar als jullie dit lezen is alles alweer achter de rug. Woensdagavond is zijn kado gekomen, een koffiemachine, dus we hebben toen een aantal koffies uitgeprobeerd. Dat is leuk en lekker, maar het slapen gaan viel behoorlijk tegen. Te veel cafeïne!!! Gistermorgen na het ontwaken , op bed een kopje koffie americano genomen, we begonnen stuiterend de dag. We moeten nog leren omgaan met dit nieuwe apparaat. Wel heel vers, je bonen worden automatisch gemalen voor de koffie gezet wordt. Omdat het een normale dag zou worden kon ik gewoon achter de naaimachine, dus zijn er nog 4 gemaakt. Met al die steken en garens is het elke keer weer een vraag, wat gebruik ik? Hoe vul ik dit blok weer in? De blokken op de foto hiernaast zijn met dezelfde steek en hetzelfde garen genaaid, op het ene stukje in het linkerblok na. Een ander stofje vraagt om een andere steek en ander garen. Ik heb de reacties van gisteren even doorgenomen en zal tussendoor ook wat antwoorden geven op opmerkingen of vragen.
P1020350.JPG
Ik kreeg een reactie over het gebruiken van een patroon in de stof van het blok, dat heb ik met het blok op de foto hiernaast ook gedaan, want de bloemvorm vroeg erom om benadrukt te worden. Ik vond het moeilijk om stof over een gedeelte van de bloem te strijken. De vormen die ik ernaast heb gezet zijn bedoeld als idee voor een stengel en bladeren. Hoe dat eruit gaat zijn als de blokken doorgesneden zijn weet ik niet, dat wordt nog spannend. Op deze manier kan ik oefenen en ik zie wel wat het resultaat gaat worden. In het minst gunstigste geval is er helemaal niets meer van te zien, maar dat zij dan maar zo. Ik zie dit ook als een leerproces, ik noem het weleens ‘spelen’. Bij het ene blok zal het goed uitpakken bij het andere blok minder goed. Bij sommige blokken zal het inderdaad zonde zijn om door te snijden, zoals ik wel meer zeg, je moet het gewoon doen. Verstand op nul en blik op oneindig!! In de reacties zat ook een vraag, die ging over stevigheid. De blokken bestaan nu uit 2 lagen stof met Hobbs ertussen, wanneer je dat niet hebt, moet je er andere ondergronden bij gebruiken, zoals stik-en-trek. Dat is een non-woven materiaal dat makkelijk scheurt. Gebruik je de siersteken gewoon op 1 laag stof, dan worden de steken niet mooi, ze gaan vaak trekken. Op deze manier, 2 lagen stof met Hobbs ertussen, ben je in
P1020351.JPG
feite een quiltje aan het quilten. Het zou de bedoeling zijn dat er na afloop een lap stof achter de top komt. Ik wil kijken of dat wel nodig is, aan de achterkant geeft het nu ook reliëf, dat zou dan verloren gaan. Bij de reacties las ik ook dat iemand moeite had met rechte stoffen te gebruiken bij ronde vormen. Dit gaat over de goudkleurige ring, waar ik een rechthoekig open stof over een stuk van de ring heb genaaid. Dat is ontstaan doordat er iets fout ging met het opstrijken van de ring, nu verbloem ik het, maar door de open structuur van de stof kan je de ring nog gewoon zien. Ik heb er geen moeite mee om rond en rechthoekig door elkaar te gebruiken. Als je om je heen kijkt kom je dat overal tegen, denk aan een kist met appels. Rond en vierkant zijn tegenstellingen die elkaar benadrukken. Ik hoop dat ik jullie blij heb gemaakt, dan heeft mijn leven weer zin gehad vandaag.

9 opmerkingen:

Lida zei

Hoi Aart,
Leuk is dit werkje hè, ik maakte ook al weer een aantal jaren geleden zo'n quilt en nog steeds kijk ik daar met veel plezier naar al is ondertussen mijn kleurenpalet wel veranderd. Nog even een tip, gebruik een mal bij het doorsnijden en zet de doorgesneden delen eerst met een grove zig zag aan elkaar en dan afwerken met een mooie dicht op elkaar liggende zigzag, op deze manier kun je handmatig nog even corecties aanbrengen! Veel plezier met het vervolg, hij wordt vast fantastisch!! Groetjes
Lida

Unknown zei

Nog gefeliciteerd met Henk,
ben benieuwd hoe dit projekt gaat eindigen. Het ziet er nu al mooi uit.
Groetjes Berbel

Birgitte aka Bietje zei

Niet te geloven, kijk ik één dagje niet naar andere blogs, mis ik gewoon Henk's feestdag. Alsnog van harte gefeliciteerd.
Verder denk ik dat je allerlei dessins en vormen door elkaar kunt gebruiken. Het enige waar ik wel meer moeite mee heb, is lapjes met veel verschillende kleuren door elkaar. Ik bedoel dan kleuren die voor mijn gevoel niet in hetzelfde palet thuis horen. Maar dat zal wel heel persoonlijk zijn. (overigens is dat niet in jouw creaties hoor).

Nienke zei

Wat een aanstekelijk leuk werkje om telkens afgeronde kleine art-blokken te maken. Ben benieuwd (maar je legt het vast weer uit) hoe ze aan elkaar worden bevestigd. Dank voor de moeite die je telkens neemt voor de toelichting.

Anoniem zei

Ik vind je blokjes erg spannend en ben benieuwd hoe het er uiteindelijk uit gaat zien.Het lijkt me leuk om ook eens zoiets te gaan maken dus ik volg je op de voet.Bedankt voor de goede uitleg.
Groet Marrie-jette.

Suus zei

Oh jee Aart nog van harte gefeliciteerd met Henk. Ik hoop dat jullie lekker hebben gegeten.
Dat heb je als je niet leest en alleen maar even snel kijkt.
Mooie blokken worden dat zeg. Leuk om te doen. En ik vind rond met vierkant ook heel goed kunnen. Als je naar een abstract schilderij kijkt zie je ook dat ze ronde vormen met vierkant en rechthoeken gebruiken. Geometrische vormen toch? Trouwens heb je in het rondje die mooie stof van jullie ringenkussentje gebruikt? Leuk om dat erin te doen.

Anoniem zei

Bedankt voor je uitleg over de stevigheid. Achteraf had ik het kunnen weten, maar ik wist niet wat de bedoeling was. Ik volg je al en hele tijd (en veel anderen)en kom ook zomaar als vreemdeling binnenvallen. Zelf heb ik geen blog, dus kan ik me niet eens fatsoenlijk voorstellen. Ik hoop dat jullie lekker hebben gegeten.
Groet, Ineke

Margeeth zei

Gefeliciteerd met de verjaardag van Henk. Leuk verhaal over jullie koffiemachine, ik zie het helemaal voor me, zo'n 'overdosis' cafeïne en de gevolgen er van.

christina zei

Het is dus heel persoonlijk he, dat ik dat niet mooi vind van die vormen door elkaar. Smaken verschillen en dat is maar goed ook.

Je bent weer flink bezig geweest. en ze zijn weer prachtig geworden.