dinsdag 27 juli 2010

Stekenproef.

Omdat ik volgende week een Bee  heb en ik nu mijn voorbereidingen tref, ben ik gistermorgen weer achter de naaimachine gedoken. Het doel was om al mijn van kleur verlopende garens bij elkaar in een garenbox te verzamelen. Nu weet je nooit precies hoe de garen in het gebruik is, aan de garenklos kun je het niet zien en als de winkelier geen voorbeeld laat zien is het kopen van deze garens een gok. Daarom heb ik voor mezelf maar stekenproeven gemaakt, om te kunnen zien welke garens ik in voorraad heb. Hoe ben ik te werk gegaan! Ik heb 2 stukken ongebleekt katoen gesneden op de maat
P1020342.JPG
8 x 10 inch, omdat deze past in een showtas en zodoende in een map opgeborgen kan worden. In de lengte van de stof heb ik lijnen getrokken met een afstand van 1 inch, in de breedte elke 2,5 inch. Op de lijnen heb ik met de verschillende garens met een dichte zigzagsteek genaaid tot het einde van de lijn van 2,5 inch. Je kunt natuurlijk ook centimeters gebruiken, maar mijn inch-liniaal lag voor het grijpen. Boven elke genaaide lijn schrijf je dan met pen welk merk garen je gebruikt hebt en welke kleur. Ook kun je hierop noteren welke steeklengte en steekbreedte je gebruikt hebt. Ik heb nu een overzicht van de 42 van kleur verlopende garens die ik in mijn bezit heb. Wel veel eigenlijk, maar als je zo nu en dan wat koopt loopt het langzaam op. Kennen jullie dat ook! Voor ik het vergeet, ik heb 2 stukken van de ongebleekte katoen op elkaar gelegd, om extra dikte te bereiken. De katoen is al dik van zichzelf, maar met extra dikte komen de steken mooier op de stof te liggen. Ik kreeg gistermorgen al gauw een reactie van Nienke, ik heb haar gemaild, of ze soms paranormaal begaafd was, omdat ik al van plan was een stekenproef te maken, maar ik moest eerst de was nog wegstrijken en al dat soort klussen. Toch is het heel leuk hoe interactie werkt. Ik hoop ook dat ik anderen op een idee breng, met alle siersteken die op je naaimachine zitten kun je dit natuurlijk ook. Toen ik mijn Bernina kreeg heb ik dat ook gedaan, zo leer je de steken kennen, het is de eerste kennismaking met je nieuwe machine op dat moment. Ik heb gisteren ook een nieuw blad gekocht, de patchwork professional extra, naar aanleiding van de tentoonstelling in Stuttgart, color improvisations. Ben je geïnteresseerd in moderne quilts, kijk dan even op www.color-improvisations.com . Veel textielkunstenaressen hebben een eigen website Nancy Crow heeft 26 quiltmakers uitgenodigd uit noord-Amerika en Europa. Na 2 jaar heeft ze 50 quilts uitgezocht voor de expositie, het zijn quilts die nog niet eerder geëxposeerd zijn. Het thema van deze quilts is kleur en lijn.
P1020343.JPG
De kunstenaressen zijn: Mary Lou Alexander, Margaret Boys-Wolf, Suzanne Buchmann, Bonnie Bucknam, Barbara Bugliani, Lisa Call, Violet Cavazos, Nancy Cordry, Heike Dressler, Pat Hedwall, Terry Jarrard-Dimond,  Marina Kamenskaya, Beata Keller-Kerchner, Ursula König, Melissa Laing, Uta Lenk, Kathleen Loomis, Leslie Riley, Janet Schultz, Jane Willoughby Scott, Janet Steadman, Randa Stewner, Cathy Shanahan, Sylvia Sutherland, Pia Welsch en Barb Wills. De tentoonstelling is nog tot 25 Augustus, dagelijks, behalve zondag, van 11.00 tot 18.00 uur. Het blad heb ik gekocht bij de Bruna en is in het Duits en Engels.

5 opmerkingen:

Nienke zei

Mooie stekenlap Aart, en superbedankt voor de tip van het blad, ik ga er direct achteraan, jammer dat Stuttgart zo ver weg is.

Digna zei

Hoi Aart,

Bedankt voor de handige tip!
En je zult al wel gezien hebben dat je weer verder kunt aan je Tulip Tiles, deel 8 staat erop.

Groeten van Digna

Suus zei

Oh dat is een erg mooie tentoonstelling zeg. Ik ben bang dat ik het met het blad moet doen, maar dat is ook leuk.

Tonny zei

Goed idee, A(a)rt. Ik ben ook al een paar keer begonnen met een soort van stekenlap maar heb het nooit zo systematisch gedaan.Nu ga ik het ook eens doen want ik ben gek op dit soort garens.

groeten, Tonny

Margeeth zei

Dat ziet er leuk uit, dat blad. Mag ik vragen waar je het gekocht hebt, ik heb net lopen zoeken, ben bij verschillende boekwinkels geweest en zelfs bij de quiltwinkel in Utrecht (waar gekeken werd alsof ze water zagen branden) maar te vergeefs.