maandag 19 juli 2010

Productiever dankzij Ineke.

Gisteren schreef ik al dat het tijd wordt voor meer productiviteit, dankzij Ineke Berlijn ben ik aan de gang gegaan. Het duurde even voordat ik een idee
P1020306.JPG
kreeg wat het zou moeten worden. Een aantal tekeningen zijn bij het oud papier gegaan, totdat ik spontaan ging tekenen, zonder er bij na te denken. Ik heb eerst mijn sneeuwgeverfde lapjes opgezocht, daar vlisofix achter gestreken, het papier erachter weg gehaald en de vormen geknipt. Daarna heb ik de vormen uitgelegd op een wit velletje papier, maat A4. Toen dat naar mijn zin lag ben ik het eerst vast gaan strijken op organza, natuurlijk wel tussen 2 vellen bakpapier, want anders kan de organzo smelten. Daarna weer aan de gang gegaan met repen knippen en daar de onderkant mee opgevuld, daarvoor zijn 2 kleuren groen voor gebruikt. Dit ook weer vast gestreken. Naast mijn naaimachine lag nog een stukje gaas wat ik als restje gehad had van Jos en daar heb ik 2 repen van gesneden en dwars op de ondergrond gelegd. Dit kan ik niet vast strijken. Ik heb laatst een zak  Sari vezels gekocht, dit is 100% zijde en is een afval produkt bij het maken van Indiase sari, de Molukkers en Indische bewoners van ons land noemen het sarong. Omslagdoeken dus. Een sari is een lang stuk stof waarmee de vrouwen zich in wikkelen en het laatste deel gebruiken ze over hun hoofd. Deze sari’s zijn fel gekleurd. Deze zak sari-vezels heb ik het afgelopen jaar gekocht in Leiden en komt van www.diversan.nl , ga eens kijken op deze site, zo verkopen diverse garens om mee te breien en wat meer, Nienke van http://verfvirus.blogspot.com  gebruikte laatst tensel, die geverfd kan worden. De sari zijde draden heb ik uit getrokken en op de bovenkant gelegd. Daarna heb ik er tule overheen gespannen en vast gezet met spelden. Vandaag leg ik
P1020307.JPG
het geheel maar eens onder de naaimachine om de 3 lagen met elkaar te verbinden. Welk garen ik ga gebruiken weet ik nu nog niet, maar dat zullen wel verschillende zijn. Op deze manier wordt het een transparant quiltje. Ik heb nu eindelijk eens wat gedaan met mijn sneeuwgeverfde lapjes, dinsdag wil ik weer stof gaan verven en omdat het zo warm gaat worden, tenminste dat wordt voorspeld, kan ik eens gebruik gaan maken van de warmte van de zon. De plastic zakjes met zipper, ofwel rits, heb ik afgelopen week al gekocht. Ik ben benieuwd hoe dat uitgaat pakken. Ook de shibori methode wil ik gaan uitproberen, omdat de visboer op de markt nieuwe plastic bakjes gebruikt om de vis in te pakken, heb ik nu een bakje die ik af kan sluiten.

9 opmerkingen:

vilterietje zei

Prachtig gedaan!! Ik zou niet met verschillende kleuren garen werken, maar met glanzend zilver, het is een kleur die bij je hele werk past, maar je moet natuurlijk lekker doen wat je zelf het mooiste vindt! Succes en tot.....
Riet

JOS zei

je bent een leuke knutselaar, ofschoon het woord knutselen niet zo goed bij quilten past, maar jij betreedt ook zulke zijpaden !!
Super.
JOS

christina zei

Wat zijn de stoffen prachtig van kleur. Het straal gewoon. Smaken verschillen natuurlijk en dat is maar goed ook, want ik zou wel veel gekleurde garen gebruiken. Of garen met verschillende kleuren.

Trouwens, ik kom hier terecht via de blog van nienke.

Anoniem zei

Knap hoor. Ik geloof dat je zoiets gewoon moet DOEN. Ik probeer ook steeds van het traditionele pad af te wijken, maar ga dan steeds twijfelen.
Succes! Groet, Ineke (niet Berlijn)

Nienke zei

De manier van werken van Ineke Berlijn is erg leuk he? Het wordt mooi! En die Sari-vezels, verkoopt Diversan ook als breigaren, ernstig mooi. De tencel als breigaren van Diversan is te dun, (tenminste, voor breien op naalden 3), die van www.stoftotverven.nl is 120 meter voor 25 gram, dat is een haalbare dikte. Voor quiltsteken is die van Diversan echter weer heel geschikt want niet te dik, en je kunt echt prachtige resultaten met tencel in een bakje met verschillende verfkleurtjes krijgen!! Leuk dat je ons zo meeneemt in je compositie Aart!

Anoniem zei

joh, dit is wel heel ander werk dan usual!!
ik heb het ook geprobeerd, maar blijf toch maar bij traditioneel.
niet het hele klassieke, maar niet meer met voiles en dat soort stoffen.
succes, een morgen verven........warm klusje!!!!
groetjes, Syl

Anoniem zei

Mag ik je een goede raad geven?Als je de lapjes in de zipper zakjes ophangt is de kans op lekken vele malen kleiner.als je ze bijv. allemaal in een emmer stopt wil het door dat het zwaar is nogal eens gaan lekken.
Je vrije werkje is leuk.Gewoon niet te veel nadenken en erop naaien wat je leuk vind het is zo altijd weer een verrassing.
Groet marrie-jette.

Suus zei

Mooie compositie Aart, wat goed van je dat je een zijpaadje neemt, je zult zien hoe leuk dat is. Succes.

yvon zei

Het is altijd moeilijk om de juiste keus te maken. Maar gewoon proberen met jouw keus. En wat er ook uit komt mooi of een tegenvaller. Het maakt onderdeel uit van je leerproces. Ik ben het wel met Chrisina eens dat allerlei kleuren garen alleen maar meer kan toevoegen aan het vrolijke geheel.