zaterdag 17 juli 2010

Uitleg over de Quilt van Guido.

De foto’s heb ik gevonden en de documentatie ook. Die bewaar ik in showmappen in grote ordners. De quilt voor Guido vergde nogal wat voorbereidingen, ik wilde een leuke quilt die niet al te kinderlijk was, hij moet er namelijk z’n hele leven mee doen. Misschien krijgt hij er nog wel één, dat
aart living statues 025.jpg
zal de tijd leren! Ik ben  begonnen met een windroos, nadat ik die in elkaar had, moest ik hem overnieuw maken, want bij alle punten moeten de schaduwkanten wel allemaal aan dezelfde kant zitten. Dom van me, maar dit overkomt je maar één keer, de volgende keer kijk je wel uit. Daarna heb ik in stapels quiltbladen naar vliegtuigen zitten zoeken. Uit de diverse patronen moest toen een keuze gemaakt worden, wat niet eenvoudig was, want ik was niet tevreden met wat ik gevonden had. De patronen waren het net niet. Wat dan te doen? Zelf tekenen, nu was er wel een patroon met potentie, door lijnen door te trekken kwam het blok op de punt te staan en was ik wel tevreden met het patroon. Ik heb toen het patroon van het vliegtuig op millimeterpapier getekend en veelvuldig gekopieerd. Dit heb ik gedaan omdat ik ze dan als paperpiecing patroon kon gebruiken. Door het patroon onder de naaimachine te leggen kan je aan allebei de kanten het patroon herkennen. Doe er dan wel een oude naald in en gebruik geen garen, ook moet je de naaiafstand verkleinen. Dat zorgt ervoor dat het papier na afloop makkelijk is te scheuren. Als je dit doet moet je tussen door wel vaker de machine schoonmaken, want het huis komt vol met stof te zitten.
P1020301.JPG
Dit is het blok wat ontstond na het doortrekken van wat lijnen, want ik vond de vleugels wel erg afgekort, een vliegtuig vliegt ook door zijn draagvermogen. De blokken zijn van punt tot tegenoverliggende punt 21,2 x 21,2 centimeter, in het vierkant is het dan 16,5 x 16,5 centimeter. Zo kun je ook de halve blokken berekenen, dat worden dus driehoeken. Ik heb de hele quilt uitgetekend, om zo te kunnen bepalen waar de vliegtuigblokken kwamen te liggen, welke kant ze op moesten vliegen en waar open ruimtes komen. Per rand heb ik de blokken aan elkaar gezet, uiteindelijk de vier zijkanten aan elkaar gezet. Toen dat klaar was heb ik de stof voor de achterkant op de vloer uitgelegd en met schilderstape vastgezet, daarna heb ik er Hobbs op uitgespreid. Toen was de rand met de vliegtuigen aan de beurt en daarna pas kon ik bepalen of het middenstuk groot genoeg was. Aan een paar zijkanten van het middenstuk  heb ik nog een randje luchtblauw gezet en de naadtoeslag omgestreken. Met spelden heb ik het middenstuk vast gezet en toen kon ik de quilt onder de naaimachine leggen om de 3 lagen met elkaar te verbinden. Dit is absoluut een winteractiviteit, want het wordt warm met de hele quilt op schoot. De vliegtuigen zijn in de ditch gequilt, verder niet. Dat is omdat de quilt dienst doet als sprei of deken, als je die intensief zou gaan
P1020302.JPG
quilten dan geeft hij minder warmte, bij isolatie heb je stilstaande lucht nodig en dat gaat beter in grote ruimtes. Op de tekening hiernaast heb ik de richting van de vliegtuigen aangegeven met pijltjes. De stof die de lucht moet symboliseren is natuurlijk blauw en ik weet niet meer hoeveel meter ik gebruikt heb. De vliegtuigen zijn gemaakt van allerlei restanten die ik altijd heb en op kleur bewaar. Er zit van alles in, gestreept, effen, gebloemd, fel, truttig, echt van alles. Maar het geheel ziet er fris en vrolijk uit. Op de randen om de windroos heb ik de windrichtingen geappliqueerd met de machine. De gekleurde randen zijn ook in de ditch gequilt. Het losscheuren van de paperpiecingpatronen heeft enorm veel rommel gegeven, want er zitten 69 vliegtuigen in deze quilt, 17 effen blokken en het middenstuk is 60x60 centimeter. Ik heb ook niet bij gehouden wat deze quilt me aan stoffen en Hobbs heeft gekost, maar toen Guido hem kreeg voor zijn 4e verjaardag, afgelopen augustus, was hij erg blij. Eerst wist hij niet wat hij ermee moest, we hebben het toen op zijn bed gelegd en toen kwam er heel zachtjes ‘bedankt’ uit zijn mond. Later vertelde hij me dat het deken erg mooi was en lekker warm. Daar doe je het voor!!! Ik weet dat sommige van jullie ‘s ochtends beginnen met mijn blog, dus ik hoop dat de pot koffie
aart living statues 024.jpg
ondertussen helemaal leeg is, want dit was een behoorlijk verhaal. Ik moet zeggen dat dit een hoop tijd en stress heeft opgeleverd, maar het was ook erg leuk. Ik was hier al mee bezig in januari 2008, alle tekeningen zaten in een map en ik had al een paar meter van de blauwe stof gekocht in Utrecht bij Carol Cox op de Oudegracht 380, toen Henk het ziekenhuis in draaide en geopereerd moest worden. Ik had toen nergens tijd voor en in mijn hoofd was ook nergens anders ruimte voor. Toen ik weer een beetje met deze quilt verder wilde heb ik me rot gezocht naar de map met de tekeningen. Ik had een rode map in mijn gedachten, ik heb Maria van Carol Cox de hele winkel laten nazoeken, maar uiteindelijk had de map een andere kleur. Daarna kon ik de stof niet meer vinden, maar dat heb je in zo’n periode, ik ben blij dat die nu achter me ligt. En het heeft wel wat moois opgeleverd. Guido bouwt er nu tenten mee, als hij met zijn vriendjes speelt en ‘s nachts kan hij er lekker onder dromen!

9 opmerkingen:

Birgitte aka Bietje zei

Deze quilt is een pláátje. Eerst dacht ik dat het bootjes waren. Ik keek er als het ware tegen de zijkant aan. Maar nu zie ik duidelijk vliegtuigen. Je kijkt er bovenop (of van onder tegenaan).
Dat turkoois is mijn kleur. Ik heb veel kleding in die kleur. Limegroen is ook al zo'n favoriet. (niet voor kleding, meer voor interieur). Deze zomer wil ik een buitenmuur achter ons terras in die kleur schilderen.
De combinatie met dieprood en donkerblauw doet het heel goed.
Het is heel leerzaam om te lezen hoe het artistieke en creatie-proces er uit ziet. Dankjewel.

yvon zei

Wat een schitterende quilt is het geworden. En de kleuren zijn ook helemaal geweldig. Bedankt voor het uitvoerig beschrijven van de n lange weg van ontwerp tot eindresultaat.

Anoniem zei

Dat was zeker een hele pot koffie.De quilt is wel prachtig geworden en je hebt er je hele ziel en zaligheid in gegooid. Leuk is dat hè om voor een speciaal iemand zoiets te maken.
Je bezoekers aantal loopt ook snel op..je bent zo'n beetje de "Popie Jopie" aan het worden.
Fijne dag, groet Ineke.

Anoniem zei

Geweldig, zo'n quilt met emoties. Daar kan geen designerdeken tegen op!

Erg leuk dat je ons hebt laten meegenieten van het ontwerpproces.

Rita zei

Wat een mooie quilt, heb er met bewondering naar zitten kijken, wat zal Guido er blij mee zijn. En ach elke quilt kent een verhaal of dat nu van een map of stofjes is die tijdelijk zoek zijn. Dat overkkomt iedereen denk ik wel. Mij in elk geval wel. gr. Rita

Anoniem zei

Dankjewel voor het verhaal,ik heb er van genoten.Voor mijn kinderen heb ik ook een quilt gemaakt en ze slapen er nog altijd onder.Zoiets wordt naarmate de kinderen groter worden alleen maar dierbaarder.
Gtoet Marrie-jette.

Anita zei

Het is een mooie quilt. Maar wat ik helemaal mooi vindt is je duidelijk uitleg hoe je de quilt gemaakt hebt en hoe je je ideeën op papier gezet hebt.

JOS zei

Wat leuk toch ! Ik ken de quilt al heel lang, maar je hele verhaal en uitleg is geweldig.
Wat me nu pas opvalt is dat er twee 'blanco' blokken links-onder zitten; is dat bewust en met een reden ?
Ben benieuwd.
JOS.

Sophie zei

Wat een leuk idee om zo'n Quilt te maken, had er nog nooit van gehoord maar het is erg leuk!
@Bietje mocht je iemand zoeken die je buitenmuur kan schilderen, zou ik eens op deze site kijken: http://www.schilder-weetjes.nl/informatie/schilderwerk/buitenschilderwerk.html
Veel succes met alles!