vrijdag 10 juni 2011

Nieuwe proefjes.

Ik had beloofd vandaag de nieuwe High-Tech stofjes te laten zien die ik woensdag heb gekocht. De ene ziet eruit als een screen, het glanst en is deels doorzichtig. De ander is een rubber met aan één kant een synthetische stof er tegen aan. De 2 lagen zijn niet los te halen, omdat bij het fabricage proces de rubber er vloeibaar op wordt aangebracht.
P1030299.JPG
Van de screen heb ik 2 stukjes deels over elkaar heen gelegd en met de naaimachine uit de vrije hand gequilt op een sandwich van 2 lagen katoen met Hobbs ertussen. Dat heb ik ook gedaan met de rubber stof, maar die heb ik naast elkaar gelegd. Daarna ben ik ze met de heatgun gaan bewerken. De screen versmelt wel, het rubber niet, bij de screen gaat wel de glans verloren, maar als dat de bedoeling is kan het natuurlijk wel, alhoewel er dan misschien geen gaatjes gebrand hoeven te worden. Het duurt even
P1030300.JPG
voor er gaatjes komen, maar het is dan wel uitkijken dat je het katoen niet verschroeid, zoals je kunt zien op de foto is dat gebeurt. Het effect is wel leuk, maar de randen van de stof en de randen van de gaatjes geven wel hard aanvoelende randen.
Het rubber versmelt wel, tenminste als je de rubberkant boven hebt, de andere kant wordt dan zichtbaar, maar er vormen geen gaatjes,
P1030301.JPG
dat is aan de linkerkant te zien in de rechter onderkant. Als je de doffe kant boven hebt versmelt dat niet, maar het veranderd wel van structuur. Zoals je op de foto kunt zien is hier wel zeker kans op verschroeien van het katoen mogelijk. Dus kijk hiermee uit, zeker als je bezig bent met een Art-quilt voor een tentoonstelling! Deze proefjes verdwijnen niet in de prullenbak, maar zitten nu in mijn map. Via Google documents heb ik deze proefjes beschreven, precies zoals ik aan het werk ben geweest, waar ik de stof heb gekocht, wat voor materiaal het is en het resultaat. De tekst is uitgeprint en de proefjes zijn met de tekst in een showmap gegaan bij mijn proefjes, die ik maakte tijdens de workshop van Marjon Hoftijzer, waarbij we plastics versmolten. Daar heb ik geleerd een map bij te houden, heel handig, want volgende week weet je niet meer wat je precies hebt gedaan en wat voor materiaal je hebt gebruikt. Gisteren heb ik eerst mijn quilts opgehaald in Epe, die op de Cannenburgh hebben gehangen. Fijn, nu is alles weer thuis!!

2 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Heel interessant je proefjes! Maar let op met het versmelten,er komen gassen vrij. Sommige materialen hebben een hogere smeltingsgraad. Is maar net waarvoor het is ontwikkeld! Ik heb van mijn leraressenopleiding nog verschillende materialen uitleg. Ik zal ze uitprointen en ze naar je opsturen.

Alex Timmermans zei

Aart,

Ik ben op zoek naar dat stof met rubber.
kun je mij een leverancier noemen ?

alex Timmermans
www.collodion-art.blogspot.com
collodion-art@onsmail.nl