dinsdag 28 februari 2012

Mysterie opgelost.

Het is gebruikelijk dat ik met iets begin en dat het voorlopig tijden lang te zien is op mijn blog, maar vandaag wordt het mysterie al opgelost, alhoewel het nog niet helemaal klaar is.
P1040112.JPG
De bedoeling was een compositie, gemaakt van allerlei materiaal wat mij aangereikt werd in stof om te zetten. De oorspronkelijke compositie heb ik niet helemaal gevolgd, omdat ik dit geval de lijnen op deze manier beter anders verwerkt konden worden. Dit vind ik geen probleem, je moet niet alles klakkeloos kopieëren. Voor het middengedeelte heb ik een stuk stof genomen met een grote print, in de oorspronkelijke compositie had ik een stuk papier met een grote bloementros, die nogal prominent in beeld stond. Daar was niet mee te werken. Om er
Top-5.jpg
wel mee te kunnen werken had ik het in L-vormen geknipt, op deze manier is de bloementros niet meer prominent aanwezig, maar speelt wel mee als vorm in de compositie. Met groene banen stof was er door de lijnen heen gevlochten. Toen ik dat met de stoffen uitvoering ging doen verdeelde dat de lijnenstructuur in 3 delen. Nu lopen de lijnen naar buiten toe, waardoor de beweging die de rood/witte stofbanen hebben ingezet, versterkt worden. Voor de ondergrond van het lijnenspel heb ik een zelf geverfde lap genomen, de lap is in dit bericht beschreven http://quiltaart.blogspot.com/2010/07/een-bewogen-dag.html. Voor de ondergrond van de quilt heb ik een oud quiltje genomen van jaren terug, een log-cabin met cornerstones. Het was een quiltje uit de begin tijd waar ik niet meer achter stond. Het is bewerkt met gesso, waardoor het oppervlak een stuk harder is geworden en ook grover van structuur. In dit geval was dat wel prettig, ik kon de verflap, waar het lijnenspel al op gestreken was, nu goed neerleggen zonder dat het op de ondergrond ging glijden tijdens het naaien. De gele lijnen gaan door buiten het middenstuk
P1040113.JPG
van het quiltje en zijn aan de achterkant vastgestreken. De verflap is gescheurd voor ik het verfde, daarom zijn de randen van de stof niet recht, maar gerafeld, een prima detail om de lap over de ondergrond heen te spannen en horizontaal en verticaal door te quilten met het boventransport. Eigenlijk moet ik nog lijnen toevoegen, maar ik denk dat de quiltlijnen al genoeg zijn. Ik vond het moeilijk om van te voren te bepalen hoe dit eruit kwam te zien, angst om de ondergrond niet meer te zien, maar die angst is onnodig geweest. Ik ben tevreden over dit werk, wat de naam Lijnenspel # 1 zal krijgen, alles komt uit mijn voorraad, dus niets voor hoeven kopen. Er moet nog een compositie in stof worden omgezet, maar of dat hier gelijk achteraan komt weet ik nog niet.

8 opmerkingen:

sylvia zei

verbluffend!!!

Tilly zei

Is prachtig geworden!

Liesbeth Wessels zei

Fascinerend. groeten van liesbeth

joke zei

Mooi quilt geworden Aart. Mooie beginlap ook. Ik heb ook even naar de oude post gekeken en je Picassa album, maar je hebt toen een stel heel mooie lappen geverfd.

christina zei

Begrijp ik goed dat je em gewoon op een bestaande quilt hebt genaaid? Dat vind ik nog eens een goeie.

Hannie de Beer zei

Een heel andere quilt is het geworden! Als ik het goed begrijp is het op een oude quilt gezet!Mooie beginlap en de verwerking is heel knap bedacht!

Dea zei

Geweldige compositie, strakke lijnen maar toch veel beweging. De onderlap is natuurlijk prachtig en de kleuren die je toevoegt, voegen ook echt iets toe. Maken het pittig. Erg mooi!

Janien zei

Gefeliciteerd! Je hebt van mij de Liebster Blog Award gekregen. Op mijn blog kun je lezen waarom.
Groetjes van Janien