zaterdag 25 juni 2011

Machinaal quilten.

In deze serie tijdens onze vakantie herhaal ik geen berichten van weleer, maar ik breng quilts uit mijn voorraad weer even naar het heden. Wel wil ik daarbij vertellen over de technieken die ik daarbij heb gebruikt om het tot een quilt te maken. Ik bewerk mijn quilts nog weleens van intensief quiltwerk, sommige technieken ben ik al eens tegengekomen in boeken of bladen andere zijn onder mijn handen ontstaan terwijl ik bezig was. Misschien bestaan ze al lang, mij hebben ze veel plezier bezorgd toen ik er mee bezig was.
DSCN0984.JPG
Hier heb ik de brede rand onderverdeeld in een raster om te weten waar ik met de naald van de naaimachine uit kwam. Rechts kan je een raster zien waar ik in het ene vierkant horizontale lijnen heb gemaakt met het transport van de machine naar beneden, zodat je met de vrije hand de quilt onder de naald doorhaalt. Kom je aan aan de onderkant van het vierkant dan ga je eronder verder in verticale lijnen. Dit is een zeer intensief werk, want je moet weten waar je uitkomt en waar je bij het volgende vierkant moet beginnen om de rand in één keer machinaal te kunnen doorquilten. Door af te wisselen in horizontaal en verticaal maakt het niet uit of je een oneven aantal vierkantjes hebt of een even aantal. Bij het patroon met de driehoeken verdeel je de vierkantjes in driehoeken. Ik heb gemerkt dat je het beste eerst een patroon moet maken op papier zodat je weet wat je moet doen. Daar waar je intensief hebt gequilt is de stof dieper komen te liggen, dan waar je niet hebt gequilt, dat is logisch, maar het verschil in diepte en hoogte zorgt voor een leuk patroon. Je zou op deze manier het grondpatroon voor traditionele blokken kunnen gebruiken. Als je hier iets mee gaat doen laat me dan de resultaten eens zien! Mocht dit je inspireren, veel succes!

Tot mijn schrik zag ik vanmorgen dat de foto helemaal niet helder is, daarom nog maar even vlug de quilt te voorschijn gehaald en een foto gemaakt.

P1030345.JPG

Zo, dat is een heel stuk beter! Eigenlijk was het de bedoeling dat dit bericht geplaatst werd als ik op vakantie was, maar eigenlijk is het toch maar goed dat het fout is gegaan, nu kan ik de foto nog bij dit bericht plaatsen. Ik had me voor genomen om de laptop mee te nemen en dan af en toe een bericht te plaatsen, maar het hotel schijnt geen internet te hebben, jammer, maar verhalen komen wel als ik weer thuis ben. Tijdens mijn afwezigheid heb ik nog wel een paar berichten voorbereid, ik hoef niet helemaal gemist te worden.

5 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Heel duidelijk nu. Een mooie en aparte manier van quiltwerk!
Een heel fijne vakantie gewenst!

vilterietje zei

nog steeds abracadabra, maar wat maakt het uit?

Gonny zei

Reactie op gisteren: de broek korter maken. Soms is de ene broek wat langer dan de andere, een standaard maat van 4 cm. kan teveel of te weinig zijn. Beste is om van een broek die de juiste lengte heeft de maat/lengte van de binnenbeennaad te nemen en deze bij de nieuwe broek over te nemen. (met opzet de binnenbeennaad want de buitennaad scheelt ook de ene of de andere keer(heup/tailleband??)
Op die lengte de hele zoom naar binnen vouwen enz,,,,,
Tenzij je zoals de jeugd de broek op half zeven hebt hangen, dan zal je de buurvrouw weer lief moeten aankijken om ouderwets met de rokkenspuit te krijten:-)

Els van der Steen zei

Aart ik wens je een hele fijne vakantie.Ik geniet dagelijks van je blog.Quiltgroetjes Elsvandersteen

joke zei

Een heel fijne vakantie gewenst Aart, we zullen je missen op internet.
Groet,
Joke