zaterdag 5 november 2011

Vilten.

Gisteren was er weer een creatieve samenkomst gepland van de Art-Quilt groep Oost gepland met als onderwerp Vilten. Janneke, http://acastelle.blogspot.com, had alles mooi voorbereid, voor iedereen lag er 2 stukken noppenfolie klaar en een lap naaldvilt, een bak warm water en een stukje olijfzeep.
P1030816.JPG
We begonnen door een eerste laag wolvilt over de naaldvilt te leggen, kruiselings nog een laag wolvilt, daarna nog wat toevoegingen, zoals hiernaast te zien is, draadjes wol en plukjes geitenhaar. Dit geitenhaar heb ik laatst gekocht bij de weefbeurs in Doesburg. Hierna ging er warm water over de lap en olijfzeep. Hierna een stuk noppenfolie er overheen en langzaam aandrukken tot het water door het materiaal was verdeeld. Langzaam werd de wol gemasseerd en de vezels in elkaar gewerkt, hoe meer de materialen in elkaar haken hoe steviger er gewerkt kon worden. Op de foto zijn ook nog dunne blauwe draden te zien, dit zijn zijde vezels, die na het vilten wel een heel leuk resultaat geven, het worden net aderen.
P1030821.JPG
Na dit eerste werk ben ik verder gegaan met alleen wolvilt, een paar laagjes over elkaar en toevoegingen van stukjes kant en iets wat lijkt op organza. Op dezelfde manier is dit materiaal in elkaar gevilt, tijdens het werken heb ik er gaatjes in gemaakt. Heerlijk is het om hiermee bezig te zijn, groot voordeel is dat je handen er lekker zacht van worden en lekker ruiken. Als je andere materialen toevoegt moet er wel een laagje wolvilt overheen gelegd worden om de zorgen dat deze materialen vast komen te liggen doordat de vezels van de wol in elkaar haken door de materialen heen. Sommige stukjes liggen gedeeltelijk los, maar dat geeft ook een leuk effect.
P1030827.JPG
Op de foto hieronder is het resultaat te zien na het vilten. Nadat je tevreden bent over je werk spoel je het goed uit onder een lauw warme waterstraal, je knijpt het uit en laat het drogen. Nu kan ik dit materiaal gaan gebruiken voor welk doeleinde dan ook. Gelukkig is er vandaag een weefdag in Barneveld, waar winkeltjes zijn met lontwol enzovoorts, zal ik eens in gaan slaan? Op de weg naar huis ben ik nog met Nienke en Suus naar Arnhem gegaan, om te gaan shoppen bij trickle down fabrics en de meisjes zijn geslaagd met een paar mooie stoffen,
P1030835.JPG
als afsluiting zijn we nog op het terras beland om deze dag af te sluiten, de temperatuur was prima voor de 4e November, de warmste heb ik begrepen. Na thuiskomst werd ik nog verrast met een mooie gekleurde lucht, gelijk maar een foto gemaakt, hier moet je geen minuten mee wachten, want de verkleuring van de wolken kan snel veranderen. Al met al een fijne dag, samen met nog andere creatieveling.
P1030836.JPG

6 opmerkingen:

Christel Sins-Camp zei

Natvilten is heel erg leuk. Lekker kliederen (zonder vuil te worden!), zachte handen (bij mij ook ellebogen!) en een heel verrassend resultaat na uitspoelen.
Het is net verven, maar dan schoon...

Hannie de Beer zei

Natvilten werkt heel rustgevend.Door de olijfzeep krijg je ook nog superzachte handen.
En een leuk resultaat.
Prachtige foto van het avondrood!

Patty Biermans zei

Leuk om te zien dat je gevilt hebt. Vond jij het ook zo'n rustgevend gevoel geven, dat wrijven over de wol met heel veel zeep? Ik vind het héérlijk! Misschien raak je ook wel verslaafd en maak je straks hele mooie viltquilts (nieuw woord voor scrabble):)) knufzz...peebee

Liesbeth Wessels zei

Prachtige kleuren aart heb jij gecombineerd. groeten van liesbeth

vilterietje zei

heel leuk resultaat aart, let op vilten is verslavend:)

Birgitte aka Bietje zei

Het kon natuurlijk niet uitblijven dat jij ook eens ging vilten. Een tijdje terug kreeg ik prive-les van Vilterietje. Ik had het nooit gedaan, maar ik vind het echt heel erg leuk. En jij ook zo te lezen.