vrijdag 8 juli 2011

Moeilijke start.

Het was gisteren een moeilijke start, ineens moest er weer van alles, boodschappen, de was en eten koken. Vooral het strijken van de was was net of ik vanuit rustpositie een sprint moest trekken, maar het is gelukt! Nu heb ik nog zo’n was staan, maar vandaag is daar geen ruimte voor, ik heb een bee, zo start alles weer. Daarom nog even wat foto’s en een verhaal over de vakantie.
P1030353.JPG
Op de foto hiernaast staat het Schlosshotel Linderhof in Ettal, waar we al die tijd logeerden. Op de voorgrond zien we nog net de kassen, waar de planten voor de tuin van Schloss Linderhof worden gekweekt. Het hotel ligt op een berg op 990 meter hoogte, rondom het plateau rijzen de bergen op. Als het Schloss Linderhof sloot om 18.00 uur daalde de rust weer en waren alleen de vogels het enige geluid wat er te horen was.
P1030391.JPG
Dit is een foto van Schloss Linderhof, het is schitterend gelegen met een vijver aan de voorkant, met een fontein die om het half uur spuit en dat 3,5 minuut lang, daarvoor waren niveaus met tuinen, de foto heb ik genomen vanaf de trappen die naar een romantisch koepeltje leiden. Achter het slot is nog een cascade te vinden waar water naar beneden stroomt. Het slot met de tuinen ligt in een soort kom, eromheen zijn allerlei wandelpaden te vinden, die langs allerlei buitenissigheden voerden die Ludwig II spaarden, zoals een moorse kiosk en een marokkaans gebouwtje. Als hij iets leuks tegenkwam op zijn reizen, dan liet hij het gewoon afbreken en op zijn eigen terrein opnieuw opbouwen.
P1030430.JPG
Hier zie je de cascade met een spuitende fontein met dierfiguren, vanuit zijn bed kon Ludwig hier naar kijken. De bewoners van zijn koninkrijkje moesten het geld voor dit soort buitenissigheden bij elkaar krijgen via belastingen, Ludwig werd steeds minder geliefd bij zijn onderdanen. Dat zou je nu niet meer zeggen, want hij wordt nog steeds op handen gedragen, waarschijnlijk omdat hij nu rijkdom brengt door de toeristen. Afgelopen maand was het Ludwigs 125e sterfdag, hij is niet zo oud geworden, een jaar of 42, er is nog steeds onderzoek naar zijn dood, het meest gangbare verhaal is dat hij met zijn lijfarts is vermoord bij de Starnbergersee, waar men minder over praat is dat deze twee weleens een homoseksuele relatie gehad zouden hebben. Ludwig was erg bevriend met Keizerin Sissy en heeft lange tijd een relatie met het jongste zusje van Elizabeth (Sissi) gehad, vlak voor het huwelijk verbrak Ludwig de relatie. Ludwig begon steeds vreemder te leven, op het laatst alleen maar ‘s nachts, zijn ontbijt, lunch en diner had hij hierbij aangepast aan dit ritme, het ontbijt was ‘s avonds, de lunch midden in de nacht en het diner bij het krieken van de dag. Zelfs opera’s van Wagner, waar hij zeer mee bevriend was, liet hij ‘s nachts opvoeren in het opera gebouw van M├╝nchen. Omdat de akoestiek het beste was met een volle zaal, moesten jonge jongens die in zijn leger zaten voor publiek aantreden. Macht is af en toe een raar ding en mensen die de macht hebben doen soms nog gekkere dingen. Er zijn voorbeelden genoeg.

1 opmerking:

vilterietje zei

rare mannen, die oostenrijkers:)