maandag 11 juli 2011

Tjitten.

Tjitten is het woord wat ik gebruik voor het verven van de muur of in dit geval 2 van mijn eerste quiltjes. Ze zijn niet echt spectaculair te noemen, ze zijn gemaakt in 1996 en hebben niet eens bijzondere namen mee gekregen, dus de labels ga ik verwijderen.
P1030479.JPG
Dit is de eerste die onder de kwast ging, de naam was logcabin met ruitenrand, dat bedoel ik nu met geen spectaculaire naam. Het quiltje is met de hand gequilt en meet ongeveer 54 x 54 cm. Een perfecte maat om er een eigentijds quiltje van te maken. Ik heb het oppervlak met gesso ingekwast en in het zonnetje op het achterbalkon laten drogen. De gesso is niet verdund aangebracht, na het drogen wordt het toch een beetje transparant,
P1030481.JPG
waardoor er toch nog wat kleur tussendoor komt. Ik denk dat ik dit eerst maar eens machinaal door ga quilten in rechte lijnen. Daarna misschien gebruik maken van transparante stoffen en diverse garens. Eerst maar eens gaan bedenken wat ik ga doen, ik wil in ieder geval mijn huiswerk voor de cursus van Marjon Hoftijzer overnieuw maken, want daar was ik niet tevreden over. Een cursus is een leerproces, dan kan het nog weleens verkeerd uitpakken. Aankomende week komt Margriet langs met het werkstuk wat zij nog overnieuw heeft gemaakt, omdat er onderdelen in zaten die goed gelukt waren, maar andere delen helemaal niet.
P1030480.JPG
Dit is ook een quiltje uit 1996, met net zo’n saaie naam, nl. logcabin met blokjes, hoe ben ik daar op gekomen! Nu heb ik in ieder geval 2 ondergronden klaar liggen om mee te gaan spelen. Toen ik begon met quilten heb ik eerst een quiltje gemaakt met 9 verschillende blokken, daarna waren de verschillende logcabin blokken aan de beurt, daarom heb ik er gelijk 4 gemaakt om van elk blok een quiltje te maken. Ik vind eigenlijk dat je dit geen quiltje mag noemen, het is wel gequilt, maar alleen in the ditch. Om het quiltwerk interessant te maken heb je toch meer quiltwerk nodig.
P1030482.JPG
Na deze 2, die een nieuw leven gaan krijgen, heb ik er nog 3 liggen, die een nieuw leven gaan krijgen, maar die moeten nog met gesso behandeld worden. Mocht je nu geen gesso kunnen krijgen, het is te koop bij schildersbenodigdheden winkels, dan kan je ook gewoon muurverf gebruiken. Zo kan je eindelijk die emmertjes met restjes eens leegmaken. Ik zou er toch voor kiezen om niet al te veel gekleurde muurverf te nemen, want dan zit je aan die kleur vast, wit of heel licht grijs zijn de beste kleuren, naar mijn idee. Je ziet hier dat ik de afsluitbies gewoon heb laten zitten, ik laat het zo het is, alhoewel ik er wel een liniaal over heen kan leggen en mijn snijmes kan gaan gebruiken. De tussenvulling die ik voor deze quiltjes heb gebruikt is fiberfill, daarom bobbelt de stof wat, het zijn echt beginners quiltjes.

5 opmerkingen:

christina zei

ben heel benieuwd waar dit op uitdraait.

Ineke zei

Recyclen is helemaal in. Ik denk dat je hiermee nog van alles kunt doen, mischien met een applicatie erop? Alleen het experimenteren is al zo leuk.

sylvia zei

Hoe kom je op het idee!!! Moet je je eerstelingen niet bewaren uit sentimenten....grinnik!!!
Je kunt goed zien dat het beginnersquiltjes zijn, ik ben heel benieuwd wat de art-quilter hiervan gaat maken. Succes!!

vilterietje zei

heel bijzonder proces:)

Hannie de Beer zei

Je bent wel heel rigoreus aan de gang Aart! Maar op deze manier kun je er nog van alles mee doen.
Wel spannend hoor!