woensdag 23 februari 2011

Test test test.

Een paar dagen geleden heb ik beloofd een test uit te gaan voeren, om te kijken wat de verschillen zijn als je Procion MX vermengd met scheerschuim en als je acryl inkt vermengd met scheerschuim. Daarvoor heb ik een witte lap stof genomen die al was voorbehandeld met Soda-ash en zout. De lap heb ik eerst even gestreken om beter te kunnen werken, ik heb expres deze lap genomen, omdat Procion MX verf open vezels nodig heeft om in de stof te kunnen trekken.
P1030029.JPG
Dit is het gedeelte van de lap die ik met een kwast heb bestreken met de scheerschuim met ProcionMX, ik ben eerst begonnen met een gele band, daarover heb ik aan de ene kant blauw gebruikt en aan de andere kant meer een oranje kleur. Misschien had ik even moeten zoeken naar een meer rode kleur. Na het met de kwast opbrengen heb ik de lap tussen een krant gelegd en de strijkbout er overheen gehaald om de verf te fixeren. De oranje kleur is tijdens het strijken door het geel heen gelopen, aan de blauwe kant kun je zien dat het met het geel gemengd is en een groene kleur is geworden. Die overlappingen waren ook de bedoeling. Eerst had ik de scheerschuim gemengd met de verf en die even een half uur in laten trekken, na dat half uur was de scheerschuim aan het instorten.
P1030030.JPG
Deze foto is van de test met de acryl inkt, die ik op dezelfde wijze heb opgebracht en gestreken. De kleuren zijn veel matter en lopen niet door onder de strijkbout. Nu is inkt niet te vergelijken met de verfstof, het zijn 2 verschillende produkten, ieder met hun eigen eigenschappen en chemische samenstelling. Maar ze zijn beide bruikbaar als je stof wilt kleuren. Je zou op deze manier een ondergrond kunnen “schilderen” en die later in Art-werk kunnen gebruiken.
P1030031.JPG
Hier zie je de 2 methodes naast elkaar en zie je dat de inktproef veel matter is dan de Procionproef. Ik vond het erg leuk om te doen en heb al toepassingen voor deze methode.
Van de Procion MX verf heb ik 10 gram gebruikt met 10 gram ureum en 100 ml water. De ureum gebruik je om de verfstof beter op te laten lossen in het water. Veel van dat mengsel heb ik niet gebruikt, ik denk een mililiter of 5. Het overschot kan ik een half jaar bewaren in mijn yoghurt emmertjes. Ik ben bang dat die emmertjes geen half jaar staan voor ze leeg zijn.

3 opmerkingen:

Nienke zei

Heerlijk om je experiment te lezen Aart. Klein vraagje, heb je ze ook nog uitgespoeld om te kijken of ze kleurvast zijn?

Suus zei

Een leuk experiment, met een mooi resultaat. Dank je wel Aart.

Els zei

Wat leuk zeg dat experimenteren met verf, leuk resultaat ook!