vrijdag 22 april 2011

Genieten!

Vandaag is  het goede vrijdag, tegenwoordig wordt de Mattheus Passion dan uitgezonden, van 12.00 tot ongeveer 14.30 uur. Dat is een hele zit, ik had er eigenlijk geen tijd voor, toen het begon stond ik nog te strijken. Daarna heb ik de lunch klaar gemaakt en kon ik luisteren.
Ik kan de Mattheus Passion niet genoeg horen, dit meesterwerk van J.S. Bach heeft mij helemaal in zijn macht. Jaren geleden woonde er een oude dame bij mij in de buurt, ze zwaaide naar me vanaf haar balkon. Even later belde ze aan en stelde ze zich voor als Marietje. “Van mijn moeder mag ik niet naar vreemde mannen zwaaien, daarom kom ik me maar voorstellen” zei ze. Ze was toen een eind in de 70 en later bleek dat ze van joodse afkomst was, haar ouders waren in Auschwitz overleden, ze had ze nooit meer terug gezien. Deze dame had al veel meegemaakt en huilde af en toe in stilte, want anders jaag je visite de deur uit. Marietje had bij toonkunst in Utrecht gezongen, vaak ook de Mattheus Passion en heeft mij het luisteren naar klassieke muziek bij gebracht. Ze was er trots op dat ze cd’s kon draaien en video’s opnemen op haar leeftijd. Ondertussen leeft Marietje al jaren niet meer, maar als ik vele stukken klassieke muziek hoor dan moet ik nog weleens aan haar denken. Bij haar uitvaart was natuurlijk ook klassieke muziek, haar dochters hadden het programma zo samengesteld dat het voor iedereen goed te doen was. Haar 80ste verjaardag had ze met veel jeugd gevierd, want ze werd 80 jaar jong, “Die ouwe lullen komen maar op de dag”. De muziek van de uitvaart heb ik op een cd, met haar foto op de voorkant, de cd staat zodanig in de kast dat ik haar foto dagelijks zie. Marietje ik geniet nog elke dag van wat je me hebt bijgebracht! Zo lang ik nog aan je denk, ben je nog aanwezig.

10 opmerkingen:

Liesbeth Wessels zei

Wat een toepasselijke herinnering op goede vrijdag. groeten van liesbeth

Anoniem zei

Wat een mooi verhaal.
Groet, Ineke

annemiek zei

een mooie herinnering aan een byzondere vrouw.
groeten annemiek

Birgitte aka Bietje zei

Mooi die herinneringen. Ik leer klassieke muziek steeds meer waarderen. Het valt me op dat er zo gigantisch veel klassieke muziek in reclamecommercials zit. Super.

vilterietje zei

wat een speciaal verhaal, blij verheugd dat je het deelt met ons:)

conny's quilts en creaties zei

Wat een mooi verhaal Aart. Dat was een bijzonder mens voor jou. Ik denk dat veel mensen wel zo iemand hebben die invloed heeft gehad op je leven op welke wijze dan ook.

Ken je ook de hertaalde versie van de Mattheüs van Jan Rot? Ook heel mooi en bijzonder om hem in het Nederlands te horen
(Bachs Matheuspassie bww244, gezongen door Haags matrozenkoor en Residentie Bachkoor, 2006 door universal music bv Ned.)

Hannie de Beer zei

Een heel mooi verhaal voor de Goede Vrijdag. Voor jou heel bijzonder. Al enkele jaren gaan we naar de Passie uitvoering van het Brabants Orkest. Eén avond luisteren en de andere avond als vrijwilliger van het orkest bij de infobalie, om programma's te verkopen. Maar vooral is het fijn om met de bezoekers te praten over hoe mooi het is!

christina zei

Wat een mooi verhaal. Woensdagavond ben ik naar het de passion geweest gespeeld door het NNO. Een hele ervaring om dat in het echt mee te maken.

yvon zei

Hier beginnen we met het luisteren een week voor pasen. Eigenlijk luisteren we eer verschillende keren naar. Helaas dit jaar niet naar de uitvoering zelf. Want dat is toch altijd wel het mooiste. ERen hele avond in een dikke jas op harde banken in een grote kerk zitten luisteren. Maar gelukkig zijn er de dvd's. En dank zij jou kan ik mbij uitzendig gemist ook nog genieten van de Nederlandse Versie.

Shirley zei

Mooie hommage, geweldig dat zo'n bijzondere dame je een klassieke muziekopvoeding heeft bijgebracht, je ouders kunnen ook maar zoveel bereiken.