woensdag 13 april 2011

Label.

Achter op een quilt hoort een label met de gegevens, bij mij staat er op het label altijd de naam van de quilt, gevolgd door mijn eigen naam en daaronder de woonplaats en het jaartal. Nu dus ook, maar ik wilde het nu weer eens anders doen, waarom niet!
P1030115.JPG
Een aantal weken geleden heb ik van die handige kistletters gekocht,http://www.sjablonenletters.nl/index.php?action=home&lang=NL. Deze wilde ik nu gebruiken, laatst had ik er al een proefje mee gedaan en nu dan voor het echie. Op de foto hiernaast ligt een lapje over de naam van de quilt. De naam wordt later pas bekend gemaakt. Ik ben begonnen met de naam, die is erop gezet met trapsuutjes verf. Dat moet drogen en om geen vlekken te krijgen ben ik een stuk er onder verder gegaan met de plaatsnaam en het jaartal. Toen dit aan het drogen was heb ik geluncht en nu is mijn eigen naam aan de beurt. Het leek me een goed idee om hier een blogbericht van te maken, omdat je even anders te werk moet gaan dan je zou verwachten. ett
P1030116.JPG
Je begint namelijk niet bij de eerste letter of cijfer, maar bij de laatste! Waarom dat is is eenvoudig. Zoals je op de foto hiernaast kunt zien, komt een deel van de kistletter over de pas gemaakte letter te liggen, je moet de kistletter dus voorzichtig neer leggen. Door het plastic zie je de gemaakte letter heen en aan de onderkant van de kistletter loopt een regel. Op deze manier kun je een redelijk recht woord of naam maken. Bij het van voor naar achter werken is er meer kans op knoeien. Een bij komend voordeel is dat je nooit ruimte te kort gaat komen aan het eind van het woord of naam.
P1030117.JPG
De verf wordt met een korte dikke kwast aangebracht, niet strijken, maar op en neer gaan. Na het gebruik van de kistletter leg ik deze opzij op een keukenpapiertje. Als alle letters zijn gebruikt gaat dit in een sopje en kunnen de kistletters schoongemaakt worden en worden afgedroogd. Daarna kunnen ze weer in het alfabet worden ingevoegd. Ik kreeg nog een tip van iemand om deze kistletters aan de achterkant te beschrijven met een permanente stift, je kunt dan aangeven welke letter het is, omdat sommige letters een andere letter lijken als ze een slag gedraaid zijn. Het lijkt makkelijk om de letters uit elkaar te houden, maar als je aan het werk bent en je pakt per ongeluk een verkeerde letter, dan is dat erg jammer.

11 opmerkingen:

marjolijn zei

Erg leuk idee Aart. Ik overweeg toch ook om de letters te kopen. Je maakt me wel heel nieuwsgierig naar de naam van de quilt (maar dat was waarschijnlijk ook je bedoeling!).

vilterietje zei

heel bijzonder aart:)

dini zei

een heel idee...en achteraan beginnen is zo logisch maar ik zou dus vooraan zijn begonnen:)ik moet nog veel leren:)
ik ga het eens uitproberen. Ik heb nog een tupperware sjabloon liggen van toen de kinderen klein waren met letters en cijfers, wie weet kan ik die ook gebruiken.
bedankt voor je uitleg!!!

Hannie de Beer zei

Een goede tip Aart om achteraan te beginnen! Ik heb na jou bericht over je bovenbuurman ook van die letters gekocht. Ik zie het helemaal zitten!
Maar wij moeten nog wel een tijdje onze nieuwsgierigheid bedwingen in verband met de naam van je quilt!

christina zei

mooi verslag. Die letters zien er echt mooi uit.

Liesbeth Wessels zei

De letters zien er prachtig uit.Is wel hier precies werk zo te zien. Hoe groot zijn ze ? groeten van liesbeth

Webredactie zei

Dat is een mooie ´all-over-the-place´ label. En weer wat geleerd, achteraan beginnen met lettersstempelen!

Suus zei

Bedankt voor de tip

conny's quilts en creaties zei

Dat wordt wel heel mooi met die kistletters Aart!

Anoniem zei

Keigaaf met die letters!

Maya zei

Kijk, dat is een handige tip! toch mijn stencils maar weer eens tevoorschijn halen...