donderdag 14 april 2011

Kleurig verbandje.

Soms, als ik boodschappen loop te doen, kom ik op vreemde gedachten. Ik loop altijd snel naar de zaken waar ik moet wezen, gewapend met een boodschappenlijstje. Ik heb geen hekel aan boodschappen doen, ik doe ze ook dagelijks, omdat ik verse groente en vlees of vis wil eten ‘s avonds. Dinsdag kwam ik langs de drogist met het korte lontje, ben naar binnen gegaan en heb me eens verdiept in de verbandmaterialen. Ik wilde verbandgaas kopen, omdat dat zo lekker los geweven is, maar dat was er niet, dus kocht ik 4 rolletjes elastisch fixatiewindsels, een rol is 4meter lang en 6 cm breed.
P1030118.JPG
Thuis gekomen heb ik de windsels uit hun verpakking gehaald en laten weken in de soda-ash, na een paar uur te drogen gehangen en toen ze droog waren in een zakje gedaan met verschillende kleurtjes verf ingespoten. Daarna nog wat van de soda-ash erbij gedaan en de zakjes in de rijststomer 4 uur op 40 graden C warm laten worden. Gistermorgen heb ik ze uitgespoeld en hebben ze op het balkon te drogen gehangen. Het viel me mee, de windsels bestaan voor 60% uit polyamide en voor 40% uit viscose. Ik had eigenlijk geen idee wat deze materialen zijn, maar na gegoogled te hebben weet ik dat nu wel.
P1030119.JPG
Nu kan ik deze verbandjes gebruiken bij mijn huiswerk voor de cursus Voorstudies, daarbij ga ik proefjes maken met verschillende materialen om gelaagdheid te oefenen. Natuurlijk ga ik er ook de heatgun bij gebruiken, of er gaten gebrand kunnen worden in deze verbandjes weet in niet, dat wordt spannend! Kijk voor polyamide hier http://nl.wikipedia.org/wiki/Polyamide en voor viscose hierhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Viscose. Dan kom je er ook achter waarom de verf heeft gepakt in deze windsels.

7 opmerkingen:

joke zei

Ziet er leuk uit Aart. Gek he, dat 'gewoon' verbandgaas steeds moeilijker te krijgen wordt. Ik had dat ook al gemerkt. Ik heb nu mijn zus voor mijn karretje gespannen. Zij werkt als vrijwilliger in het ziekenhuis en daar komt het nog wel eens voor dat een pakje verbandgaas wordt opengemaakt, maar toch niet gebruikt. Omdat het dan niet steriel meer is moeten ze het toch weggooien. Zij gaat nu voor mij proberen of ze dat niet willen bewaren voor mij. Ik ben benieuwd!Een goede manier van recyclen toch?

Liesbeth Wessels zei

Kan ik een paar pakjes bestellen voor de zomer, ziet er vrolijker uit in mijn ehbokit dan de gewone witte, daar zie je meteen alles op. groeten van liesbeth

vilterietje zei

wauw, wat een geweldig idee en dat zo maar onder het boodschappen doen én bij een kortelontdrogist:)

Shirley zei

Drogist met het korte lontje haha, je bent textielmens of je bent het niet. Misschien kan je dat lontje ook door de verf halen. Joh, hoe verzin je het, verbandrol verven, het laat zich wel geweldig plooien later, dat wordt wel wat.

Anoniem zei

Jij hebt je voorpret al gehad en wij een lesje chemie.
Ik heb hier nog wat "ouderwets" verbandgaas liggen, dus als je het hebben wil? Kunnen wij meegenieten van jou geexperimenteer.
Groet, Ineke

Ellen zei

Aart ,Ik heb voorig jaar in een winkeltje op de AlbertKuip in Amsterdam 10 meter verbandgaas gekocht ,was 90 cm breed en koste 50 eurocent de meter.

Margeeth zei

Ik vind de kleuren ook heel mooi geworden, als je bedenkt dat alleen de 40% viscose natuurlijk is (want van hout gemaakt) en dus de verf 'pakt'.
Het verbandgaas waar Ellen het over heeft heb ik ook, ook op de Albert Kuip gekocht, ze hadden twee soorten, heel los (50 cent/meter) en iets vaster.