dinsdag 3 mei 2011

Opdrachten–deel 1.

Op 21 april plaatste ik een quiltje met als kop spelen met stof. Die kop boven het bericht dekte deels de lading, want het ging hier om een opdracht die ik maakte voor de cursus Voorstudies bij Marjon Hoftijzer. Dat het om de opdrachten ging wilde ik niet vertellen, want de cursus avond moest nog komen, ik heb er toen 8 reacties op gehad, velen hebben een antwoord van mij gekregen.
P1030200.JPG
Het ging toen om dit quiltje, A-4 formaat. De opdracht was het verwerken van doorzichtige materialen met niet doorzichtige materialen. Dat er een landschapje in werd gezien was een leuke bijkomstigheid, maar dat was niet de opzet van dit quiltje. Toen ik aan de opdrachten begon, had ik moeite om te beginnen. De opdrachten waren alleen maar tegenstellingen, zonder dat daar iets bij werd vermeld. Eigenlijk is dat wel het beste, want dan begin je zonder dat je wordt afgeleid van bijvoorbeeld een voorbeeld. In dit quiltje heb ik een met Procion MX geverfd lapje gebruikt, een stukje kant organza, een paar stukjes bruine zijde en organza, waar ik losse draadjes op had gelegd en met oplosbaar vlies eroverheen door had genaaid. Nadat het vlies was opgelost in water heb ik de stukjes op het quiltje vastgemaakt. Het gele middenstuk is een stuk bloemisten folie, die op de plaats is gelegd waar ik een stuk uit de groene stof had geknipt. Het ziet er inderdaad uit als een ondergaande of opkomende zon.
Het volgende quiltje had als tegenstelling glanzend – dof meegekregen. Daarvoor heb ik een stuk zijde genomen en die vastgenaaid in rechte lijnen, beginnend aan de buitenkant en dan naar binnen toe. Hierna heb ik het besproeid met een azijn/water oplossing en er ijzerpoeder overheen gestrooid, daarna nog besproeid met azijn. Het heeft heerlijk liggen roesten buiten op het balkon. Het was ook de bedoeling dat het roesten intensiever ging op de naailijnen.
P1030201.JPG
over het quiltje heen heb ik 2 strookjes organza genaaid waar glanzende lijnen in zitten, als tegenhanger zijn er 2 strookjes grijs plastic genaaid. Uit een grove gordijnstof heb ik een bloem geknipt en die is met glanzende breiwol vastgenaaid. Om de oorsprong van roest terug te laten komen zijn er metalen veren, die onder een moer horen te zitten met de hand op het quiltje genaaid. De bouwmarkt is tegenwoordig een goede plek om naar materialen te zoeken.Als laatste heb ik er nog vrije kruisjes op geborduurd. De komende dagen komen er nog 2 delen van deze opdrachten. Mocht je interesse hebben om ook deze cursus te gaan volgen, kijk dan even op de website van Marjon, http://www.marjonhoftijzer-boer.nl/home/, de cursus staat er nog niet op, ze is te mailen, na de zomervakantie zal er wel weer een cursus beginnen.

4 opmerkingen:

christina zei

Dit is in ieder geval een cursus waar je goed over na moet denken als je aan de slag gaat. Dat mag ik wel.

vilterietje zei

lijkt me superlekker om zo met vage opdrachten te spelen, kan je fantasie de vrije loop hebben:)

Suus zei

Het roestpoeder is goed gelukt Aart,dit zijn mooie kunstwerkjes.

Hannie de Beer zei

Bij allebei de werkjes heb je er goed over nagedacht. Het resultaat is er dan ook naar!
Met de volgende opdrachten gaat het je zeker ook lukken!