woensdag 4 mei 2011

Opdrachten–deel 2.

Voor vandaag heb ik nog 2 opdrachten die ik wil laten zien. De eerste had als opdracht Zacht en Hard, daarom in mijn grote bak met stoffen gedoken. Met deze opdracht had ik startproblemen, want het was de eerste opdracht die ik maakte.
P1030138.JPG
Ik begon met een bloemetjes print als ondergrond, daarop heb ik diverse materialen gebruikt, waaronder stukje vilt ( het rode ) en schapenwol als zachte materialen. Voor de harde materialen heb ik jute gebruikt en het harde gedeelte van klittenband. Omdat dat klittenband te wit was ben ik eroverheen gegaan met Olie pastel krijtjes. Later heb ik als harde kleur accent nog reepjes paars leer op gestikt. Ik mistte nog iets, daarom heb ik grote knopen toegevoegd die met koperdraad zijn vastgezet. Tijdens het bespreken van de opdrachten raadde Marjon me aan om het hele quiltje te bewerken met gesso, dat was nog niet zo’n slecht idee.
P1030202.JPG
Ik vond het wel een spannend idee om te gaan doen, de gesso is onverdund opgebracht. Nu komen de structuren van de materialen goed uit. De koperdraad heb ik van achter naar voor door het quiltje gestoken, de knopen er overheen gedaan en het koperdraad met een ronddraaiende beweging vastgezet. Gesso is een product uit de schilderswereld, het zorgd ervoor dat het doek geen verf meer opzuigt, na het aanbrengen. In plaats van gesso, zou je ook muurverf kunnen gebruiken.
De volgende opdracht had als tegenstellingen Glad en Ruw. Daarvoor heb ik grof geweven gordijnstof als basis genomen met op een paar plekken gladde stof in groen en blauw, als extra glad materiaal heb ik een stukje gebruikt van een koekjes verpakking. Nadat alles op de ondergrond was vastgezet heb ik een stuk ruw bloemisten touw vastgezet over alles heen.
P1030203.JPG
Het grote groene stuk gladde stof is vastgezet in banen, tussen drie banen heb ik de gladde stof opengeknipt. Bij het blauwe stukje gladde stof heb ik een groot kruis genaaid en in twee delen de stof ook open geknipt, daarna is er met de heatgun de stof weg gebrand. Nadat dit alles klaar was heb ik het doorgequilt met een borduurvoet en het transport naar beneden. Morgen komt deel 3 met de laatste 2 opdrachten. Voor ik dit ging schrijven gisteren werd ik afgeleid door politie die aan de overkant in de steeg in grote getale aanwezig was. Daar wordt je wel nieuwsgierig van, de steeg was afgezet met het bekende rood/witte lint. Na een uur kwam er een lijkwagen aan en dan weet je het wel. Wat er aan de hand is weet ik nu nog niet, je raakt er wel een beetje van je stuk van.

7 opmerkingen:

Jasmijn zei

Heel mooi dat je dit zo kunt!
En veel sterkte met alle gebeurtenissen in de steeg want ik kan me voorstellen dat dat niet leuk is.
Groetjes van ons allemaal

Birgitte aka Bietje zei

Het is iedere keer weer heel leerzaam om te lezen hoe jij je creativiteit tot uitspatting laat komen. Ook nu weer met die Gesso. Al viel mij meteen in dat op deze manier de tegenstelling tussen harde en zachte kleuren wegviel. Ze werden allemaal zacht. Of laten de foto's dat niet goed zien?

Liesbeth Wessels zei

De verwerking met gesso is een goede tip geweest, wat een verschil tussen die 2 fases !! Leuke opdrachten. groeten van liesbeth

Anoniem zei

Leuk gedaan Aart, hier leer ik ook van. Ik gebruik ook Gesso maar, zoals Bietje al zei, wordt de tegenstelling dan niet teniet gedaan?
Groet, Ineke

vilterietje zei

laat me een beetje denken aan een chemische fabriek op dsm geleen

Hannie de Beer zei

Ook deze heb je weer goed uitgewerkt! Je keert er toch veel van vind ik. En inderdaad met gesso zie je stofstructuren beter!

Een naar idee zo'n gebeurtenis tegenover je! Ik kan me goed voorstellen dat je van streek raakt.

Suus zei

Hè bah wat akelig zeg, raakt je toch meer als je het voor je ogen ziet of op tv.
Wat zijn je opdarachten een mooi geheel geworden met de gesso, misschien kun je er daarna ook nog met verf of glimmermist overheen gaan. leuk om uit te proberen.