maandag 27 september 2010

Ik ga helemaal los.

Dat was een terechte reactie van Liesbeth Wessels gisteren. Ik ga al een paar dagen helemaal los, mijn kick vind ik achter de naaimachine.
P1020564.JPG
Gistermorgen ben ik eerst begonnen met de binnenrand van de halve drop, deze helft is moeilijker dan de andere, omdat hier de scherpe punten aan zitten. Je legt eerst 2 lagen aluminiumfolie op elkaar, daarop komt een brede strip stof, voor de binnenkant, de goede kant ligt boven. Daarop komt het drop-deel met de goede kant naar beneden. Omdat ik de losse stoffen met behulp van een mal getekend heb, staan de potloodstrepen op de achterkant van de stof. Zodoende is het makkelijk te volgen met de naaimachine, met een rechte steek. Daarna wordt het moeilijk, want er moet nu gedraaid worden, zodat je de 2 lagen aluminiumfolie tussen de 2 lagen stof krijgt, door de scherpe punt is de kans groot dat het aluminiumfolie gaat scheuren. De andere helft heeft dat probleem niet. Het is me niet helemaal gelukt, misschien moet ik daar eens een andere materiaal voor nemen, maar aluminiumfolie is beter te buigen.
P1020565.JPG
Hier zit de halve drop al op de quilttop genaaid, ik heb de lijnen van de dropvormen gevolgd om het geheel vast te zetten. Laatst heb ik een reactie geplaatst op een forum, waar iemand een quiltje liet zien met een babyblocks patroon, dat is dit in feite ook, deze dame had haar quiltje doorgequilt met rechte lijnen, zodat er een vierkant blokjes patroon ontstond. Ik heb toen gereageerd dat ze het beter op deze manier kon doen, omdat je anders 2 verschillende grids met elkaar combineert, die niets met elkaar te maken hebben en het geheel verstoren. Die reactie werd mij niet in dank afgenomen, waar ik me mee bemoeide, ik moest gewoon zeggen dat het erg leuk was. Nu versterken de lijnen elkaar, zonder dat er iets stoort. De naden zijn niet helemaal tot aan de punten doorgequilt, omdat ik eerst wil kijken in hoeverre ik de punten wil omvouwen. De buitenrand is met een zigzag afgewerkt. Hier is het gelaagde middengedeelte goed te zien en de linker helft van de drop is ook nog net te zien, morgen zit deze ook aan de quilt vast.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Aart,

Het ziet er allemaal erg spannend uit, maar waarom het gebruik van aluminiumfolie?

Groetjes

sylvia zei

oh oh, wat leuk.........dat hoor je toch te zeggen........;;))
wat flauw om te moeten zeggen dat je iets leuk vindt........brrr!
zo leren we niets van elkaar!
ik vraag me ook af, waarom folie???
lezen we morgen wel, he?!
verder vind ik het spannend worden, want ik ben benieuwd naar het geheel.
de angelina's kleuren mooi, maar hoe dat straks zal staan????
ga jij maar los, ik wacht het af......
groetjes van mij!

JOS zei

Aan Anoniem en Sylvia
Ik heb Aart die tip gegeven, want hij wil de punten van de quilt bij de 'scheur' omhoog kunnen buigen.
Door er aluminiumfolie tussen te stikken kun je de stof net zo buigen als je wil.
't Is maar een weet....
JOS.

Anoniem zei

Ha Aart,

Ik weet eerlijk gezegd nog niet of ik het leuk vind. Ik vroeg me ook al af: waarom folie? Jos heeft dus nu een tipje van de sluier opgelicht. Ik vind het wel heel ingenieus in elkaar zitten. Volgens mij ga je helemaal uit je dak. Succes, we wachten af.
Groet, Ineke

Shirley zei

ik sluit me aan bij de vraag "waarom folie"? heeft dit te maken met het open kunnen laten staan van de rand, doordat het wat vouwbaar is? En nu niet slaan ;-), maar heb je de stof (naad) bij de puntjes afgeknipt voordat je de boel ging keren, zodat je lekker scherpe punten blijft houden? Ooh, ik heb ook zo vaak op tenen getrapt door eerlijk te zijn. Je gaat erg lekker!

Shirley zei

Voortaan eerst alles lezen, blondie (moi). Jos dat is een goede tip, zo kan je dus ook met blaadjes/vleugels werken die je losjes op een quilt vast zet.