donderdag 2 september 2010

Cirkels naaien.

Gisteren vertelde ik over de cirkelnaaier die ik bij Jos heb geleend. Ik heb het uitgetest. Het was wel lastig, want ik wist eigenlijk niet wat het apparaat
P1020482.JPG
zou gaan doen, want je legt de stof er overheen en wat er dan gebeurd laat zich niet raden. Ik dacht dat het apparaat zou moeten draaien en dat deed het niet goed. Je moest het apparaat vast zetten met een schroef in één van de gaatjes naast de steekplaat, nu weet ik eindelijk waar die gaatjes ( 2 ) voor kunnen dienen. Zet je het apparaat vast als hiernaast op de foto dan naai je vooruit. Je kunt het apparaat ook achter het voetje vastmaken, dan naai je achteruit. Je ziet op de foto ook een witte dop zitten, ongeveer in het midden van de foto, daar zit een dikke pin onder met een scherpe punt. Als je een cirkel gaat naaien, dan span je een stuk stof on een borduurring, je werkt de borduurring onder het voetje door en prikt de stof, ongeveer in het midden, over de pin. Ga je dan naaien dan draait de stof om de pin heen. Het duurde even voor ik zover was en ik had nog een probleem, waar op dat moment niets aan gedaan kon worden.
Ons rolluik voor de deur naar het balkon kon niet meer omhoog, dat is al zo vanaf maandag ochtend. Gisteren heb ik kruipolie gekocht om de geleiders van het rolluik mee in te kunnen spuiten. Zakken deed het luik prima, maar omhoog trekken niet meer. Maar daar komt wel mijn daglicht vandaan en overdag staat de deur lekker op een grote kier om de slaapkamer annex atelier te luchten. Via allerlei lampen probeerde ik de werkplek goed te verlichten, maar viel er wat op de vloer dan kon ik dat niet zien liggen. De oplossing om op het balkon te komen en het rolluik op te kunnen tillen, was dat ik uit een aangrenzend kamertje door het raam moest klimmen. Nu ben ik niet zo’n klimmer en het raam is niet zo breed, maar het is gelukt en toen was er weer licht en lucht.
P1020483.JPG
Toen dat er was kon ik eens verder met de NYB, want daar wilde ik 4 cirkels op naaien, of eigenlijk de cirkels in de hoeken van een blok, doortrekken naar een ander blok. Dat viel tegen, het is wel gelukt hoor, maar je moet de quilt dan optillen, omdat de transporteur het niet red om de hele quilt te bewegen. Op de foto hiernaast zie je dat ik een cirkel heb genaaid met de rechte steek en één met letters en siersteken. Hiervoor heb ik een oud stuk ongebleekt katoen genomen, gelukkig is dit een oefenlap, want ik heb gemerkt dat je de stof eerst moet verstevigen. Nu vragen jullie je af of hoe het met de NYB is gegaan, straks ga ik ermee verder, ik moet de rand gaan doen, maar jullie hebben nog steeds geen foto gezien van de hoek die vermaakt moest worden. Ik heb er wel over verteld, maar nog steeds niet laten zien.
P1020481.JPG

5 opmerkingen:

Anoniem zei

je hebt er wel wat voor moeten doen, maar allebei je missies zijn goed gelukt, lijkt me!
wat een gehannes, zie het al voor me, jij halverwege het kleine raampje!!!!
leuk!
groetjes, Syl

Liesbeth Wessels zei

Wij weten nu ook hoe zo'n cirkelnaaier werkt. Lijkt me heel handig. Maar het is een groot apparaat of neem je het mee in je tas ? groet liesbeth

vilterietje zei

The wheels of the bus go round and round! Dat was het eerste wat bij me opkwam toen ik je blog las. Wat een geduld om de NYB mooi te maken.
Veel plezier vandaag en tot...
Riet

Hannie de Beer zei

Niet zonder hindernissen? maar eerlijk is eerlijk: het apparaat maakt wel mooie cirkels!

Anoniem zei

Wat handig die cirkelnaaier, en fijn dat je het ons uitlegt. Vaak zijn al die snufjes zo technisch...

Je NYB is prachtig!