woensdag 5 januari 2011

Het meeste werk is gedaan.

Gisteren ben ik weer bezig geweest met de quilt voor de Algemene Tentoonstelling van het quiltersgilde voor het aankomende jaar. Het thema is klimaat. Ik ben er van uitgegaan dat er in de ruimte ook een klimaat heerst, misschien wel meer, maar dat weet de NASA wel. In mijn brein is veel mogelijk.
P1020923.JPG
Op de foto hiernaast is te zien hoe ik te werk ben gegaan met de rand. Ik wilde de uitbarsting buiten de rand houden, maar hoe gaat dat er dan uitzien. Met behulp van patroonpapier heb ik de ruimtes uit dat papier geknipt en op de stof gespeld. Hier zijn nog geen spelden te zien, maar bovenin heb ik de klemmetjes gebruikt die je tegenkomt als je een nieuw overhemd koopt die nog ingepakt zit. Die rare dingen bewaar ik altijd, nu komen ze van pas. Pas bij de naaimachine heb ik het papier met een paar spelden vast gezet en zodoende had ik een idee waar ik met steek 43 moest naaien. Het is geen traditioneel quilt, dus rechte lijnen heeft het niet mee gekregen. Nadat ik klaar was heb ik net naast de brede steek de stof afgeknipt, zo heb ik gelijk een afgewerkte rand
P1020924.JPG
Nu ziet de bovenkant er zo uit. Op het nieuwe forum, die besloten is, heb ik een vraag gesteld over hoe ik op de achterkant de uitsteeksels rechtop kan houden. Ik heb zelf het idee om aan de achterkant smalle reepjes stof te naaien en daar een saté prikker in te verbergen of desnoods een spaak van een fietswiel, het moet niet te breed zijn, want er moet ook nog een tunnel aan de bovenkant gemaakt worden. Waarschijnlijk maak ik ook een tunnel aan de onderkant, zodat de quilt mooi kan hangen. Soms moet je een quilt verstevigen, toen Jos werkte aan de quilt waarmee ze Europees Kampioen werd, had ze een ‘aarde ’gemaakt met allemaal driehoekjes, daar ging erg veel stof in zitten en dus veel gewicht. Als je daar niets aan doet, gaat het middengedeelte op den duur hangen. daarom had zij aan de achterkant, uitgespaard tussen de fiberfill, een alluminium liniaal ingebouwd. Zolang de quilt bestaat zal deze liniaal er in blijven zitten.Deze liniaal was ook opgehangen aan banden, die ook onder de fiberfill zijn verborgen. Ik zal eens vragen of Jos dat op haar website wil zetten. Ik heb net gekeken op de site van het quiltersgilde, de aanmelding moet voor 1 Mei a.s. gebeurd zijn, dus nu kan ik de quilt in alle rust afmaken. Het is niets als je tegen een deadline aan moet werken.

11 opmerkingen:

sylvia zei

handige tips en trucs om je quilt 'in vorm' te laten hangen!!!
ik zal die gekke dingetjes van de overhemdenverpakkingen voor je bewaren.....;)

Liesbeth Wessels zei

Mooi dit gedeelte wat je hier laat zien. Ik ben heel benieuwd om hem in september in het echt te zien hangen. groet liesbeth

Birgitte aka Bietje zei

Kijk je wel uit dat de sateprikker niet door de stof heenprikt? Dat zou zonde zijn van je werk.
En begrijp ik het goed dat je die explosie in 3D wilt maken? Dus ook naar voren toe? Lijkt me wel gaaf. Dan explodeert het echt.

yvon zei

De houdertjess voor het maken van een vlieger kunnen soms ook handig dienst doen. Dan voorkom je wel dat er iets scherps diir de stof heen prikt.

Marion zei

Ziet er goed uit Aart, nu maar hopen dat je mag " hangen ", op de ATT 2011.

conny's quilts en creaties zei

Dat ziet er goed uit Aart, ik ben benieuwd naar het geheel, maar dat zul je misschien nog niet op je blog zetten voor de tentoonstelling?? Mooie truc van Jos....

Anoniem zei

Hallo Aart,
Een poos geleden heb ik bij Elly Prins (www.machinequilting.nl) in Zoetermeer iets gekocht, dat je er waarschijnlijk goed voor kunt gebruiken. Hoe het heet weet ik niet. Het wordt o.a. gebruikt voor tassen en het lijkt wat op de plastic losse bodems die onder in de shoppers van o.a. AH zitten. Maar dan heeft het een weefstructuut. Het is heel dun en kan gewoon onder de naaimachine. Werkt prima, heb het al uitgeprobeerd. Het is 90cm breed. Misschien is dat iets voor je.

Groetjes Marjolein uit Zoetermeer
www.quiltspookje.web-log.nl

christina zei

Door de quilt spannender te maken heb je het jezelf wel moeilijk gemaakt aart. Ik herken die kronkels wel, want bij moet het ook altijd 'aners'. Ik ben zo benieuwd hoe je dit nu gaat oplossen, want daar leren we allemaal weer van natuurlijk.

MaksiTaksi zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
MaksiTaksi zei

Sorry mijn eerste reactie stond een taalfout in, dus verwijderd.
Komt mijn reactie nog een keer....

Eerst had ik zoiets bij deze quilt, als dat maar goed gaat. Ik vond het middengedeelte en wat daaromheen zit helemaal niet bij elkaar passen. Net als een lied met twee stemmen die niet bij elkaar horen, Ik weet niet hoe je het gedaan hebt maar ineens is het een geheel geworden. Mooi werk man!

Dikke kus X
Maksi

Dea zei

De rand ziet er heel mooi uit zo, Aart.
Qua versteviging kom ik niet verder dan de stokjes die worden gebruikt bij stuntvliegers. Of het echt zou werken, ik weet het niet. Ben wel heel benieuwd hoe je het gaat oplossing. Deze quilt wil ik zeker in het echt zien!