vrijdag 12 november 2010

Ontkleuren.

Woensdag avond had ik een mengseltje gemaakt om gisteren te kunnen ontkleuren. Water, ureum, metafosfaat en etspoeder zaten in een emmertje, dit moest een nachtje inwerken op elkaar, maar toen ik gistermorgen keek was het nog waterachtig, ik had gedacht dat het dikker van substantie was geworden. Lia van stof tot verven maar even gebeld en wat bleek, ik was de verdikker vergeten er bij te doen.
P1020733.JPG
Gistermorgen vroeg had ik met een kwast strepen over deze lap getrokken en om 3 uur kon ik het niet laten om te kijken wat de waterige vloeistof had gedaan. Kijk eens, het heeft gewerkt, de olijfkleurige en de zwarte stroken zijn geverfde stoffen en die heb ik afgewisseld met commerciële stoffen, alhoewel de beige stroken uit een lap komen die met de roestige spijkers zijn gekleurd. De geverfde stoffen doen het het beste, maar bij de roestlap is de kleur na het ontkleuren wat grijskleurig geworden. Ik heb wel weer een nieuw emmertje gemaakt met de verdikker erbij, deze moet ook een nachtje over staan, maar na een uur is het ook al te gebruiken. Ik heb Guido zijn sweater gepakt en deze over de smalle kant van de strijkplank geschoven, zodat ik geen doordruk krijg op de rug als ik met de voorkant bezig ben. Over de strijkplank heb ik eerst een plastic tas gelegd en daarover mijn dropcloth. De sweater hangt nu te drogen
P1020732.JPG
en morgen kan ik deze strijken. Ik ben benieuwd wat het resultaat zal wezen, zeker omdat de sweater voor 80% uit katoen bestaat en 20% uit polyamide. Het katoen zal ontkleurd zijn maar de polyamide niet. Wie niet waagt, die niet wint. Hiernaast op de foto staat het emmertje met ontkleurder en een thermofax-screen met een pasje van Nespresso, dat werkte ook goed. Morgen zal ik een foto van de sweater plaatsen. Dan ik de sweater nog niet klaar, want ik ga er met verf ook nog over zeefdrukken. Terwijl ik bezig was dacht ik ook aan een overhemd die in de kast hangt, het is er één met een zuurstok rose kleur, dat was een jaar of drie mode, kan ook vier zijn, want ik doe makkelijk 5 jaar met mijn overhemden. Zou ik daar ook niet iets leuks van kunnen maken? Even rustig, Aart, niet alles tegelijk!
P1020728.JPG
Jullie hebben nog wat tegoed van mij, vorige week vrijdag toen ik de workshop van Ineke Berlyn had, begon ik met deze zeefdrukken, ik maakte alleen een fout, ik printte op de dropcloth, dat is een stuk laken stof wat je onder je werk legt, en waar doordrukken op komen. Erg is het niet, als de dropcloth vol is kan ik hier altijd nog stukken uitknippen en gebruiken. Het is een zeefdruk van de tuigage van een zeilschip, als je goed kijkt zie je ook nog een matroos in de mast. Ook zijn jullie de foto nog schuldig van mij met de doordruk van de rozen op de dropcloth, ze zijn wel verdwenen uit de lap voeringstof.
P1020729.JPG
Hier zijn ze dan, ik zal eens een rozenpatroon uitsnijden uit papier en dat onder mijn grote zeef leggen, want die grote zeef staat al bijna 2 jaar tegen de kast aan en ik heb het nog niet gebruikt. Nu durf ik het wel te gaan gebruiken. Ik was net klaar met het schrijven van dit bericht, toen er een reactie binnenkwam van Joke Hardenbol, de vraag was wat ontkleuringspasta is en hoe je het maakt. Joke het recept kun je vinden bij www.stoftotverven.nl , maar ik kan het je wel even vertellen: je neemt 100 ml koud water, daar doe je 10 gram Ureum bij, 1 gram metafosfaat en 4 gram etspoeder. Dit meng je en dan doe je er al kloppend nog 4 á 5 gram soltose c-5* bij. Dit is een verdikkings middel. Ik zeg het er nog maar een keer bij, dat je de klopper daarna niet meer moet gebruiken voor gebruik in de keuken. Bij de goedkope huishoudelijke winkels als Blokker, koop je gewoon de goedkoopste spullen en wat je in de keuken gebruikt laat je ook in de keuken. Ik heb nu ook een weegschaaltje gekocht voor eigen gebruik, bij de Kijkshop koop je die voor 9,99 euro.

6 opmerkingen:

sylvia zei

moge Aart, heb begint bij jou op 2-hoog meer een lappenlaboratorium dan een quiltatelier te worden!
ik vind het knap en doe het je niet na!
liefs

Suus zei

Zo je bent lekker bezig Aart, je lappen vind ik erg mooi worden, vooral de tuigage die doet het goed. Succes met de sweater, ik ben benieuwd.

vilterietje zei

je zou zo op het lab bij dsm kunnen gaan werken, wat een chemicaliën allemaal. Als dat appartement van jullie maar niet eerdaags:BOEM!!!! doet.
lieve groet en tot....riet:)

Webredactie zei

De chemicaliën klinken erger dan ze zijn ;-), ureum is een vochtvasthouder zodat je verf niet al opdroogt in je raam, etspoeder een bleekmiddel en metafosfaat is een waterverzachter/ontharder. Hier ook een korte uitleg hoe je de pasta maakt: Klik hier
Het enige waar je wel op moet letten is dat je strijkt met open raam, de dampen die ontstaan van de ureum (ammoniak-achtig) en de etspoeder (chloor-achtig) zijn niet heel fijn.

Marion zei

Heel mooi.

Hannie de Beer zei

Een leuk experiment Aart!
De dropcloth is ook prachtig en heel bruikbaar Vooral die tuiage is erg goed!

Ondertussen zijn m'n bestellingen binnen! Gisteren het boek,vandaag de hartjes en notitieboekje ,plus nog een agenda? Bij mijn weten had ik die niet besteld, maar hij is wel erg leuk!
Dank je voor al je werk en goede zorgen!