vrijdag 20 augustus 2010

De naakte quilt.

P1020416.JPG
Wat een vreemde titel, zul je denken, maar dat idee krijg ik elke keer als ik de randen bijsnijdt. Het wit van de Hobbs is eraf en dat geeft eindelijk een beeld van de quilt zoals die is. Dat en zonder dat er een bies omheen zit geeft mij een beeld van naaktheid. Ik zal jullie vandaag vertellen hoe ik te werk ga om de quilt af te maken. Nee Joke de Ruijter ik ben geen onderwijzer, maar ik vind het leuk om alles wat met quilt te maken heeft met anderen te delen. Natuurlijk moet je het dan ook goed beschrijven, toen ik begin dit jaar met mijn blog begon, wist ik niet dat ik dat kon, dat was voor mij een openbaring. Mijn motto is Quilting is Sharing, dat wil ik ook graag uitdragen. Ik hoop dat jullie hier ook van genieten, zoals in mijn koptekst staat, kom maar met kritiek, dan kan ik van jullie ook weer leren.
P1020417.JPG
Er moet nog heel wat gebeuren voor de rand eromheen gaat, eerst de tunnels om de quilt op te kunnen hangen, jullie lezen het goed, ik gebruik nu 2 tunnels, omdat ik de quilt ook een kwart slag gedraaid aan de muur wil hangen. Dus jullie hebben de primeur! Want dit heb ik nog nooit gedaan, daarom heb ik 2 stukken stof gesneden van 6 inch breed, ongeveer 15 centimeter. Aan de korte kanten vouw ik de stof 2 keer om, per vouw ongeveer 1 centimeter en zet dit vast met een rechte steek. Daarna wordt de stof in de lengte dubbel gevouwen en net langs het randje vast gezet met een rechte steek. Waarom net langs het randje vastzetten? Nadat ik de tunnels klaar heb, worden ze aan de achterkant vastgespeld en als het dan vastgenaaid wordt en omgeklapt, dan zie je geen randje garen meer zitten. Ook zie je nog op de 2e foto het naamplaatje van de quilt liggen en de bies.
P1020418.JPG
Ik begin altijd aan de bovenkant om de bies aan de quilt vast te zetten. Waarom? De bovenkant van de quilt is niet zo te zien als je de quilt aan de muur hangt, zou je aan de onderkant beginnen, dan is altijd het eind van de bies te zien. Ik begin met de bies op de quilt te spelden en begin met naaien vanaf 10 centimeter vanaf het begin, waarom dat is komt straks te sprake. Ik naai door tot 0,7 centimeter tot de hoek, daarna naai ik zo’n 3 centimeter terug en daarna tot bijna het punt waar ik gestopt ben. Hierna knip ik het garen af. Waarom stop ik zo net voor het einde? Als ik doornaai tot het eind, dan kan ik nooit op een mooie manier de hoek om komen en de afwerking is dan niet mooi. Nu vouw ik de bies, die trouwens ook dubbel is en gemaakt is van een baan van 2 inch breed, van de quilt af, dus in het verlengde van de andere zijkant. Er komt dan een schuine vouw in de bies, daarna vouw je de bies in de lengte van de zijkant, de vouw die je dan krijgt komt op de kant te liggen die je net hebt genaaid.
P1020419.JPG
Op de foto hiernaast zie je de vouw tegengesteld aan de rand van de quilt waar je straks verder wilt gaan. Als ik verder ga, speld ik de bies weer vast en begin te naaien vanaf een centimeter of 2 vanaf de hoek, eerst naai ik terug naar 0,7 centimeter vanaf de rand van de quilt, daar aangekomen naai ik weer vooruit om de bies vast te zetten. Zo ga je door tot je bij het begin bent aangekomen. Morgen ga ik verder, anders moeten jullie weer een pot koffie gaan zetten. Voor degene die vanmorgen vroeg dit blog lezen, jullie dag begint wat later!!!

4 opmerkingen:

vilterietje zei

Ha Aart! Asl ik het goed begrijp, heb je zeker nog een dag werk met afwerken als de naakte quilt af is. Bij mij zou er een stapel naakte quilts blijven liggen, alleen al omdat ik het afwerken niet leuk vind! Ik wacht met veel ongeduld op morgen!
Groetjes en tot...
Riet

Liesbeth Wessels zei

Ik vind je naakte quilt erg mooi !!
Je beschrijft het heel duidelijk en ik lees het altijd om te kijken of ik het ook zo doe of dat ik er nog iets van kan leren. Ik maak meestal geen doorgaande bies, maar voor alle kanten een eigen bies. Dan zit je wel altijd met een kleine verdikking in de hoekjes.
groet liesbeth

vilterietje zei

Ha Aart! Even naar mijn blog kijken. Het filmpje was zo duidelijk, dat zelfs ík de visitor counter op mijn blog heb gekregen.
SUPER!!! Bedankt Aart en een dikke zoen voor Henk. Groetjes en tot....
Riet

Shirley zei

Ah en zo hebben we allemaal een eigen manier die het fijnste werkt voor jezelf. Ik zag dat je zowel spuitlijm gebruikt als ook de tagger, en op de vloer werkt. Doorknippen van de takkertjes las ik, er is een speciaal doorsnijding. Ideaal, geen angst dat je in je quilt knipt. http://www.aztec-rose-crea.com/micro-stitch-tack-removal-tool-p-780.html